Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Vimperská zvonice se otevřela pro veřejnost a turisty

VIMPERK - 16/7 2021 - 12:19 – Vimperská zvonice za sebou má první dny po dokončení jejích úprav a otevření pro místní i návštěvníky Vimperka.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Zhruba 520 let stará zvonice je opět otevřena pro veřejnost od prvního prázdninového víkendu. V minulosti už přitom přístupná byla, ale v roce 2013 ji uzavřel odborný posudek kvůli bezpečnosti. Město však do jejích úprav letos investovalo zhruba 1,7 milionu korun a na zvonici je tak možné se opět vypravit. Stačí si na to domluvit termín s průvodcem v městském informačním centru, jak jsme to udělali my.

Provázely nás brigádnice Hanka a Lucie. „Prohlídka začíná u památníku padlých v první světové válce. Potom se jde do zvonice, kde se dozvíte o zvonech, hodinovém stroji a také o příběhu místního nadějného akrobata, který se ke zvonici váže,“ řekla průvodkyně Hana Bostlová.

„Kromě samotného výkladu průvodce je na zvonici možné objevit skřítka Zvoníčka, který je maskotem zvonice a na panelech instalovaných v přízemí zjistit více k historii zvonice, jednotlivých zvonů či jejich výrobě. Malé návštěvníky jistě potěší i interaktivní prvek zvonkohry, která ponese zvuky různě naladěných zvonků po celém objektu zvonice,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ Renata Lešková z vimperského odboru školství, kultury a cestovního ruchu.

K nejzajímavějším částem prohlídky patří zastavení u zvonů. Jeden z nich – Maria Hilfe – pamatuje velké postavy našich dějin, jako byl císař Zikmund, král Václav IV a Jan Žižka. Přežil i rozvrácení českých zemí v době husitských bouří a Třicetileté války i oba ničivé konflikty 20. století. Vidět tu ale také můžete třeba to, jak byla zvonice barevná v době baroka a za výstup určitě stojí i výhledy na zámek nebo náměstí.

Návštěvní režim na zvonici má jednoduchá pravidla. Vstup je možný na vlastní nebezpečí ve skupinách maximálně pod deseti s průvodci, kteří mluví česky, německy i anglicky. Termín je možné si domluvit v infocentru na infocentrum@mesto.vimperk.cz, 724 176 545.

„Návštěvníky našeho města můžeme ujistit, že prohlídku městské zvonice si mohou užít čtyřikrát týdně. Konkrétně v pondělí, středu, pátek a neděli, vždy od 10 do 15 hodin. Konkrétní časy otevření a obsazenost rády sdělí pracovnice informačního centra, které jsou zároveň milými průvodkyněmi touto památkou,“ řekla vedoucí infocentra Simona Čejková. 

Poprvé byla zvonice otevřena zkušebně a zdarma v neděli a pondělí 4. a 5. července. Od 7. července je pak v plném provozu. První dva dny se na ni přišlo podívat celkem šest desítek obyvatel a návštěvníků města.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Strážníci začnou používat osobní kamery a koupí i nové fotopasti

Vimperské sídliště čekají také větší investice do tras pro pěší

Město investuje 29 milionů do kvality veřejného prostoru v parku

Šestý Volarský výtvarný workshop bude letos opět mezinárodní

Neslyšící mají na prachatické radnici větší šanci se dorozumět

Zaměstnavatele čeká více úsilí při shánění nových zaměstnanců

Na 150 běžců Hospicové desítky zaplatilo nový koncetrátor kyslíku

Zpestřete si prázdniny se skvělými sýry z farmářského obchodu

Po pádu z elektrokola letěl pro těžce zraněnou ženu vrtulník

Nový typ krádeží se opakuje. Zmizel další katalyzátor z auta

Volarskou městskou galerii znovuotevírá tvůrčí skupina P 89

Lid rozhodl. Na cestě ze sídliště ke hřbitovu vzniknou schody

Jiřina Dolejšková, prachatická Paní Kultura, splnila svou misi

Kašpárek nově nabízí i neotřelé studentské pohádky a dílničky

V bývalé výkrmně brojlerů vytrhali kabely za 400 000 korun

Řidič Renaultu plynule vyjel ze silnice a zdemoloval auto o strom

OBRAZEM: V Lenoře se peče po rozvolnění v komorní atmosféře

Atypický Kouř se prohnal Kralovou vilou s novinkami v nábytku

Gastroprovozy táhnou zloděje. Vykraden stánek na koupališti

OBRAZEM: Běloruští umělci z Prahy ozdobili derniéru výstavy

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena