Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  GLOSA: Oživení vily se podařilo! Festival Vivat Vila je vyprodán

PRACHATICE - 19/7 2021 - 12:04 – Kralova vila bude o víkendu hostit festival Vivat Vila. Je vyprodaný, což ukazuje, že bylo dobře vrátit do vily Živou vilu.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Vyprodat dnes nějakou kulturní akci není nic jednoduchého, i když vládní restrikce na nich stále regulují počty účastníků. A Živé vile se to s festivalem, který se bude konat v pátek a v sobotu už podruhé, podařilo. Po roce od návratu do Kralovy vily je to ukázka toho, že mladé alternativní aktivity mohou fungovat a není třeba po nich šlapat.

Loni v květnu se dostaly na veřejnost fotografie z Kralovy vily, na kterých bylo vidět nepořádek, stopy po požáru, výkaly a injekční jehly i rozbitá okna nebo dveře. Využití architektonicky cenného objektu jako skladu Technických služeb nedokázalo vilu ochránit před nepřizpůsobivými obyvateli.

Po mediálním skandálu Technické služby ve vile skončily a zastupitelé sem znovu pustili spolek Živá vila. Ten odtud vyhnal nevlídný postup rady města, která se hodně nerozvážně rozhodla mladé alternativní aktivity přidusit. Radním se to nepěkně vrátilo a Živá vila tu dostala volnou ruku.

To, jak ji využila, se dá po roce hodnotit těžko jinak než pozitivně. Kulturní nabídka spolku je pestrá a zájem o ni je velký. Dobrovolníci tu vilu opravují a vrací do ní třeba i dobový nábytek. Prostě celkově je z vily opět další kulturní centrum města.

Spolek tu předvádí, že mladých alternativních aktivit se není třeba bát a naopak mohou být zajímavé a mohou lákat i nové návštěvníky města i starší generace. Využití vily je totiž i respektováním tradic, které k našemu městu patří, ať už druhá světová válka přinesla cokoliv. K tomu tu navíc mládí ukazuje, že nepotřebuje až tolik podporu státu nebo města.

Dnešní tři hlavní generace, které tvoří společnost – mladá, střední a seniorská – jsou si hodně vzdálené. Svět se vyvíjí tak rychle, že každá z nich vyrůstala ovlivněna úplně jiným prostředím a hodnotami. Dokonce mezi generacemi často panuje napětí. A mladá generace to má složité proto, že je zatím méně početná než poválečné silné ročníky a než Husákovy děti. Mladí se tak dostávají obtížněji k tomu, aby ukázali, co chtějí se světem dělat a starším generacím jsou nesrozumitelní.

Aktivity Živé vily proto mohou sloužit jako pozitivní příklad. Podobně jako třeba ve Vimperku parkbouda. A nejde jen o kulturní nabídku, tu je možné realizovat prakticky kdekoliv. Jde o způsob, jakým chce mládí využít prostor, který přestal sloužit svému povodnímu účelu a představuje nejen materiální užitečnost ale i krásu. V tom je mládí environmentální. Ostatně je k tomu vychováno i ve školách. Prostě jim nejde tolik o neustálý materiální růst – i proto, že o ten se postaraly předchozí generace – ale chtějí udržitelnost.

Živá vila druhý ročník festivalu Vivat Vila charakterizuje mottem: Neobyčejné propojení centra a periferie, historie a současnosti, tradice a modernismu. Je třeba si tu všimnout hlavně slova ‚propojení‘. Takhle nemluví mládí, které by všechno staré chtělo vyhodit na smetiště dějin. Takhle mluví mládí, které tu chce být pro všechny, i když nabízí jiný směr než dosud.

- - -

„Během dvou dnů se na festivalu divákům představí špička alternativní tuzemské hudební scény včetně Vložte kočku, Mutanti hledaj východisko, Post-hudba, Tamara, Dukla, Manon Meurt, Člověk Krve, nebo Market. Mimo osvědčená jména představí organizátoři publiku rovněž hudební projekty, které vystupují ze zaběhnutých hudebních žánrů a nabízejí odlišné pohledy na vnímání hudby - Raptor Koch (SK), Tábor, Kurvy Češi,“ uvedla k festivalu předsedkyně Živé vily Barbora Koritenská.

„Novinkou festivalu bude kurátorství jedné ze stagí od časopisu Full Moon Magazine, jenž se tak bude částečně podílet na produkci. Ojedinělou akcí bude také umělecká intervence manželů Přidalových, kteří v průběhu festivalu vytvoří přímo v jednom z pokojů vily uměleckou intervenci. Jejich dílo se tak stane nedílnou součástí domu,“ dodal další z organizátorů Libor Staněk. www.vivatvila.cz

A bohatý bude i doprovodný program festivalu:

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Nad přehradou se srazily dvě dodávky. Na místo letěl vrtulník

Rozhledna na Libíně bude mimo provoz kvůli dokončení opravy

Na dubském zámku se křtila kniha o obnově šumavských křížů

OBRAZEM: Vimperská parkbouda má unikátní výstavu o půdě

OBRAZEM: Třicetiletý národní park Šumava slavil a křtil dárky

Parkbouda se Šumavanem našla přechodné útočiště ve Skále

OBRAZEM: Vimperská zvonice se otevřela pro veřejnost a turisty

Strážníci začnou používat osobní kamery a koupí i nové fotopasti

Vimperské sídliště čekají také větší investice do tras pro pěší

Město investuje 29 milionů do kvality veřejného prostoru v parku

Šestý Volarský výtvarný workshop bude letos opět mezinárodní

Neslyšící mají na prachatické radnici větší šanci se dorozumět

Zaměstnavatele čeká více úsilí při shánění nových zaměstnanců

Na 150 běžců Hospicové desítky zaplatilo nový koncetrátor kyslíku

Zpestřete si prázdniny se skvělými sýry z farmářského obchodu

Po pádu z elektrokola letěl pro těžce zraněnou ženu vrtulník

Nový typ krádeží se opakuje. Zmizel další katalyzátor z auta

Volarskou městskou galerii znovuotevírá tvůrčí skupina P 89

Lid rozhodl. Na cestě ze sídliště ke hřbitovu vzniknou schody

Jiřina Dolejšková, prachatická Paní Kultura, splnila svou misi

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena