Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Město investuje 29 milionů do kvality veřejného prostoru v parku

PRACHATICE - 14/7 2021 - 18:12 – Prachatické zastupitelstvo schválilo, že se město pustí do rekonstrukce Štěpánčina parku. Začne se na podzim.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Investice přijde město podle odhadu projektanta na dvacet devět milionů korun. Koalici se rekonstrukci podařilo prosadit jen díky hlasu Jakuba Nepustila ze Živých Prachatic. Zbytek opozice kritizoval zejména nahodilost, s jakou se nyní vedení města pouští do investic i vysoké náklady. Jde přitom o dlouho připravovanou investici do kvality veřejného prostoru v místě, které je podle takzvané pocitové mapy považováno velkou částí obyvatel města za nejméně bezpečné v Prachaticích.

Štěpánčin park je jedním z investičně nejzanedbanějších míst ve městě a na velkou rekonstrukci čeká v podstatě od Listopadu 89. Obnova parku se plánovala a připravovala více než deset let. Park pochází z konce 19. století, vznikl na místě rybníka, který kdysi napájel příkop kolem hradeb a dostal jméno po manželce rakousko-uherského korunního prince a belgické princezně Stefanii.

Investice má zachovat altán a také sem vrátí oplocení – bude ho tvořit na stranách k centru podezdívka z kamene a kovový plot, tak jako v 19. století. Velkých zásahů se dočkají sítě, zeleň, trávníky a také chodníky, které budou mlatové a kamenné. Kromě toho tu také vznikne chodník, který propojí centrum s hustě obydlenou lokalitou Na Sadech. U tohoto chodníku počítá projekt i s vyhlídkou na park.

Velkou část nákladů pak také spolkne úprava traktů za domem s pečovatelskou službou, věžákem a prodejnou, které se nachází nad parkem. Budovat se tu budou nová parkovací místa. Podle starosty Martina Malého je podoba projektu výsledkem velkého kompromisu mezi projektanty a památkáři.

Diskuse o uvolnění peněz na investici probíhala na jednání zastupitelstva podle obvyklého scénáře tohoto volebního období. Koalice investici předložila, aniž by uměla dobře vysvětlit, proč s ní přichází právě nyní. Potýká se totiž s tím, že po celé volební období pracuje bez přesného plánu spíše nahodile a tak hlavním argumentem nakonec bylo to, že jde o dlouho slibovanou investici a nyní na ni město má dost peněz. A to i proto, že se mu vrátí DPH z investice do letního kina a navíc mu chodí více peněz z daní, než čekalo. „Zároveň máme poměrně dost prostředků našetřeno,“ řekl starosta Martin Malý.

Jako potřebnou investici do zanedbaného prostoru projekt obhajovaly hlavně opoziční Živé Prachatice. „Park rekonstrukci vyžaduje a bude to ku prospěchu města,“ řekl lídr Živých Prachatic Jakub Nepustil. „Štěpánčin park považujeme za důležitou investici pro kvalitu života ve městě, a proto to podporujeme,“ dodal.

Zbytek opozice investici tvrdě kritizoval i kvůli výši nákladů, nahodilosti v chování vedení města a také kvůli nedostatku investic a ekonomických opatření, které by pomohly lidem ve městě v této ekonomicky složité době. Kritika opozice se týkala i toho, že se kvůli tak nákladným investicím jako je park nebo letní kino nedostává na běžnou údržbu majetku města - třeba komunikací a ulic.

„Přijde mi to, že se to dělá podle hesla – honem, honem něco udělejme, ať se před volbami střihá paska,“ řekla zastupitelka Růžena Štemberková. „Skoro mi spadla brada,“ řekl bývalý starosta a poslanec Jan Bauer a dodal: „Je to pro mě neuvěřitelná věc. Nebráním se říct, že jste hrobaři Prachatic. Teď je to naprosto nevhodná investice.“

Uvolnění potřebné sumy nakonec po nedlouhé diskusi prošlo díky hlasům koaličních Nezávislých, KSČM a ČSSD, ale místostarosta Miroslav Lorenc se proti zbytku koalice postavil a hlasování se zdržel. Potřebný a rozhodující jedenáctý hlas dodal Jakub Nepustil.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Šestý Volarský výtvarný workshop bude letos opět mezinárodní

Neslyšící mají na prachatické radnici větší šanci se dorozumět

Zaměstnavatele čeká více úsilí při shánění nových zaměstnanců

Na 150 běžců Hospicové desítky zaplatilo nový koncetrátor kyslíku

Zpestřete si prázdniny se skvělými sýry z farmářského obchodu

Po pádu z elektrokola letěl pro těžce zraněnou ženu vrtulník

Nový typ krádeží se opakuje. Zmizel další katalyzátor z auta

Volarskou městskou galerii znovuotevírá tvůrčí skupina P 89

Lid rozhodl. Na cestě ze sídliště ke hřbitovu vzniknou schody

Jiřina Dolejšková, prachatická Paní Kultura, splnila svou misi

Kašpárek nově nabízí i neotřelé studentské pohádky a dílničky

V bývalé výkrmně brojlerů vytrhali kabely za 400 000 korun

Řidič Renaultu plynule vyjel ze silnice a zdemoloval auto o strom

OBRAZEM: V Lenoře se peče po rozvolnění v komorní atmosféře

Atypický Kouř se prohnal Kralovou vilou s novinkami v nábytku

Gastroprovozy táhnou zloděje. Vykraden stánek na koupališti

OBRAZEM: Běloruští umělci z Prahy ozdobili derniéru výstavy

Rohde&Schwarz opět zvyšuje mzdy a vyplácí mimořádné prémie

Velký požár skladu slámy a techniky likvidovalo deset cisteren

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena