Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Příští volby budou po čtyřiadvaceti letech bez Roberta Zemana

PRACHATICE - 20/7 2021 - 12:28 – Prachatický zastupitel Robert Zeman oznámil, že na konci volebního období opustí komunální politiku.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto: LUKÁŠ KARBULKA  

  

Robert Zeman oznámil své rozhodnutí minulý týden sdružení PRO Prachatice, které založil a vedl tři volební období. A svůj dopis zveřejnil i na facebooku. Blíže ho ale nechtěl komentovat a nevyjádřil se ani k tomu, co bude se sdružením dál.

Z jeho rezignačního dopisu se zdá, že mu došly síly v boji za hodnoty a své představy toho, jak pracovat pro lidi. „Možnost něco tvořit již delší dobu neplatí a nevidím ani pomyslné světlo na konci tunelu, neboť politický styl projektů, nezájem o domluvu, aktivismus bez ohledu na souvislosti, plýtvání na nadstavbové projekty bude pravděpodobně tak či onak platný i po dalších volbách. Jak říkal Svěrák ve Vratných lahvích, už bych tu nebyl rád,“ napsal členům sdružení.

Čtyřiapadesátiletý Robert Zeman vstoupil do prachatické komunální politiky v roce 1998 jako místostarosta. Před tím byl krátce členem ODS, ale místostarostou se stal v dresu Unie svobody. V dalším volebním období byl městským radním a dostal se také do rady Jihočeského kraje.

Robert Zeman na jednání výboru regionů Evropského parlamentu.

Podruhé se prachatickým místostarostou stal v roce 2010, kdy už vedl PRO Prachatice. Pracoval také v komisích Svazu měst a obcí nebo jako pozorovatel voleb v Gruzii a také je členem výboru regionů Evropského parlamentu.

Řada projektů, na kterých pracoval, stále ovlivňuje a ovlivňovat bude život Prachatic. Společně s Janem Bauerem stáli u zrodu průmyslové zóny, kde pracují stovky lidí. Byl hlavní hybnou silou vzniku sběrného dvora a stál u nastavení podmínek, za kterých je ve městě provozován vodohospodářský majetek. V minulém volebním období se snažil prosadit řadu nápadů, ale narážel na koaliční zeď. V tomto volebním období se mu podařilo prosadit například koupi chaty na Libíně nebo návrat Živé vily do Kralovy vily. S přibývající koaliční zarputilostí ale i jeho nápadů ubývalo.

Ze zastupitelstva s ním odejde čtyřiadvacet let zkušeností a také důraz na demokratické hodnoty a mezilidské vztahy. Do všeho investoval velké úsilí a zejména hodnoty často bránil bouřlivě a urputně.

Také ale platí, že je součástí hlavních problémů, kterými prachatická komunální politika těžce trpí a špatných vztahů v zastupitelstvu. Stav, který kritizuje, přivodily i některá jeho rozhodnutí. V roce 2010 to byly PRO Prachatice, které rozhodly, že se starostou stane Martin Malý, když vytvořily koalici s ODS a ne vítěznou ČSSD.

V době, kdy pak Robert Zeman řídil město s Martinem Malým, na sebe narážely jeho bouřlivý důraz na hodnoty a jeho představy řízení města a morální volnost až morální nihilismus a nahodilost Martina Malého. Na konci volebního období tehdy z PRO Prachatic odešlo několik lidí a Martin Malý utekl z ODS, své koaliční partnery hodil přes palubu a po dalších volbách vytvořil stav, ve kterém už Robert Zeman není podle svých slov rád. Zemanův předpoklad z roku 2010, že by to s ČSSD bylo horší než ODS, se ukázal jako omyl. Ostatně i ODS tehdy Martina Malého těžce podcenila.

Pokud jsou dnes ODS a PRO Prachatice kritikem vlády Martina Malého, neměly by zapomínat, že to byly ony, kdo současnému starostovi umožnil řídit město. To jak jim to vrátil a co vytvořil s KSČM a bývalými komunisty, je sice starostova vizitka, ale politik nese odpovědnost i za to, jak politicky manévruje a co soupeři dovolí.

Prachatická komunální politika dnes uvízla v křeči a klinči špatných vztahů tří mužů, kteří jí dlouhé roky vytvářeli – Jana Bauera, Roberta Zemana a Martina Malého. V této křeči už se jen Živé Prachatice pokouší o nějaké směřování města, zbytek je často jen hádkou o to, kdo je větší blbec a hajzl.

Tato křeč už má jen jedno řešení. Prachatice potřebují, aby tito tři kohouti z jednoho smetiště zmizeli a místo Bauera, Zemana a Malého přišla konečně nová generace. Nejde o to jim upírat jejich zásluhy, ale rádi se prostě nemají a čím déle bude současná křeč v zastupitelstvu trvat, tím víc po ní zůstane neřešených problémů a tím víc tu zůstane hnusné pachuti zášti…

Robert Zeman odchází v době, kdy svůj obraz dlouholetého komunálního politika s důrazem na práci pro lidi a demokratické hodnoty naštěstí nestihl příliš poškodit. Pro město odvedl obrovský kus práce, který byl často připisován starostům, s kterými město řídil. Nezavděčil se všem, ale jeho téměř havlovské představy o pravdě a lásce a demokracii budou v zastupitelstvu chybět…

 
 

ZPRÁVY

 
     
  GLOSA: Oživení vily se podařilo! Festival Vivat Vila je vyprodán

Nad přehradou se srazily dvě dodávky. Na místo letěl vrtulník

Rozhledna na Libíně bude mimo provoz kvůli dokončení opravy

Na dubském zámku se křtila kniha o obnově šumavských křížů

OBRAZEM: Vimperská parkbouda má unikátní výstavu o půdě

OBRAZEM: Třicetiletý národní park Šumava slavil a křtil dárky

Parkbouda se Šumavanem našla přechodné útočiště ve Skále

OBRAZEM: Vimperská zvonice se otevřela pro veřejnost a turisty

Strážníci začnou používat osobní kamery a koupí i nové fotopasti

Vimperské sídliště čekají také větší investice do tras pro pěší

Město investuje 29 milionů do kvality veřejného prostoru v parku

Šestý Volarský výtvarný workshop bude letos opět mezinárodní

Neslyšící mají na prachatické radnici větší šanci se dorozumět

Zaměstnavatele čeká více úsilí při shánění nových zaměstnanců

Na 150 běžců Hospicové desítky zaplatilo nový koncetrátor kyslíku

Zpestřete si prázdniny se skvělými sýry z farmářského obchodu

Po pádu z elektrokola letěl pro těžce zraněnou ženu vrtulník

Nový typ krádeží se opakuje. Zmizel další katalyzátor z auta

Volarskou městskou galerii znovuotevírá tvůrčí skupina P 89

Lid rozhodl. Na cestě ze sídliště ke hřbitovu vzniknou schody

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena