Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Třicetiletý národní park Šumava slavil a křtil dárky

KVILDA - 16/7 2021 - 9:06 – Návštěvnické centrum Národního parku Šumava na Kvildě se ve čtvrtek stalo místem oslavy třicátých narozenin parku.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Zatímco venku na temně modré klenbě oblohy řádila šumavská bouřka s lijákem, uvnitř návštěvnického centra se příjemně slavily parkové 30. narozeniny otevřením výstavy fotografií, křtem kalendáře, unikátní brožury a výpravné knihy k třicetinám parku, a také předáním daru skleněné mapy Národních parků Šumava a Bavorský les.

Byli u toho i hosté - senátor a tvůrce filmů o Šumavě Václav Chaloupek, náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský i ředitel Správy NP Bavorský les Franz Leibl. A s nimi řada osobností v čele s šumavskou legendou Emilem Kintzlem.

Na zbrusu nové výstavě Šumava v proměnách času ve vnitřních prostorách Návštěvnického centra Kvilda se návštěvníci přenesou do období, kdy byl Národní park Šumava vyhlášen a projdou jeho vývojem.

"Tvoří ji symbolicky třicet velkoformátových fotografických panelů. Každý představuje jedno konkrétní místo nebo téma, které se v průběhu třech desetiletí měnily. Díky rozsáhlému fotoarchivu Správy NP Šumava, který se nám podařilo digitalizovat, a také díky pomoci kolegů a spolupracovníků si tak návštěvníci připomenou historii Šumavy," představuje výstavu její autor a fotograf Štěpán Rosenkranz.

Tuto vnitřní výstavu doplňuje na stěnách kvildského návštěvnického centra venkovní výstava Národního parku Podyjí, který stejně jako Šumava slaví 30 let své existence. Obě budou přístupné nejméně do konce září letošního roku.

Další novinkou je padesátistránková brožovaná publikace Národní park Šumava v proměnách času 1991-2021, která vznikla v souvislosti se stejnojmennou výstavou. "Je věnována všem, kdo pracovali nebo pracují pro Národní park Šumava od jeho založení až po dnešek. Ve třiceti kapitolách je tu ve zkratce představen historický vývoj za uplynulých 30 let. U šumavských lesů došlo mezitím k opravdu dynamické proměně a jsou mnohde už na dobré cestě k pralesu. Za tu dobu došlo také k návratu divokých zvířat, například bobrů a vlků, do volné přírody," doplňuje autor publikace Josef Štemberk. Brožura je v prodeji v Návštěvnickém centru Kvilda, ale i v ostatních informačních a návštěvnických střediscích Správy NP Šumava a také v e-shopu na www.npsumava.cz.

Tři desetiletí existence Národního parku Šumava se podařilo obdivuhodně shrnout v nové výpravné knize Národní park Šumava – 30 let. Má 34 kapitol doplněných více než 450 fotografiemi.

"Kniha sumarizuje historické i nejnovější informace o flóře, fauně a dalších oblastech šumavského života. Hodnotí vývoj na některých lokalitách a připomíná zásadní historické události, které možná už někteří zapomněli, nebo pro ně budou úplnou novinkou. Nejedná se o žádné odborné čtení, ale o text, který právě i odborné záležitosti přibližuje poutavou formou i laickým čtenářům. To vše doplňují stovky fotografií jak současných, tak i historických, které se podařilo pro knihu získat od mnohých autorů,“ představuje novou knihu její autor Jan Dvořák, tiskový mluvčí Správy Národního parku Šumava. Ten také pobavil přítomné na křtu knihy pestrým vyprávěním o tom, jak kniha vznikala.

Kniha Národní park Šumava – 30 let s texty Jana Dvořáka, kterou vydala Správa NP Šumava, graficky ji zpracoval akademický malíř a grafik Václav Hraba a vytiskla společnost Inpress České Budějovice, se nyní připravuje do prodeje. Je možné si ji zatím objednat předem na e-shopu Správy NP Šumava na www.npsumava.cz. Na pultech informačních a návštěvnických středisek bude v prodeji v nadcházejících dvou týdnech.

A ještě jeden příjemný okamžik zažilo návštěvnické centrum na Kvildě. "Správa NP Šumava loni chtěla předat Správě NP Bavorský les zajímavý dar k jejich 50. výročí. Oslovili jsme proto sklářku Vladěnu Tesařovou, která mimo jiné vytvořila skleněný oltář v kostele v Dobré Vodě u Hartmanic, zda by mohla ztvárnit skleněnou mapu území obou sousedících národních parků. Dar měl být předán loni v květnu na jejich slavnostní akci u příležitosti padesáti let od založení NP Bavorský les. Ta se ale kvůli epidemii Covidu-19 nemohla uskutečnit. Čekali jsme proto na nejbližší příležitost k předání, což se stalo právě ve čtvrtek na Kvildě," vysvětlil tiskový mluvčí parku Jan Dvořák.

"I když nám komplikace s pandemií koronaviru zabránily uspořádat skutečnou veřejnou oslavu třiceti let trvání Národního parku Šumava, našli jsme jiný způsob oslavy. Výstava a dvě skvělé nové publikace snad zahřejí duši milovníků Šumavy a podporovatelů našeho národního parku. Místní znalci si jistě přijdou na své, když uvidí fotografie Šumavy z počátku 90. let minulého století nebo až spatří tváře kamarádů či známých – tehdy tak zatraceně mladých.  Ale především: Národní park Šumava je dnes už jeden velký příběh. Jedna velká kniha, kterou stojí za to přečíst," zdůraznil ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený. Ten také jen s mírnou nadsázkou označil vznik NPŠ před 30 roky za nejekologičtější čin v historii planety Země. "Někdo možná může chtít náš park nějak změnit, ale už ho nikdo nikdy nemůže zrušit," dodal Pavel Hubený, autor myšlenky, která tvoří závěrečnou větu nové knihy: Lidem lásku, přírodě svobodu.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Parkbouda se Šumavanem našla přechodné útočiště ve Skále

OBRAZEM: Vimperská zvonice se otevřela pro veřejnost a turisty

Strážníci začnou používat osobní kamery a koupí i nové fotopasti

Vimperské sídliště čekají také větší investice do tras pro pěší

Město investuje 29 milionů do kvality veřejného prostoru v parku

Šestý Volarský výtvarný workshop bude letos opět mezinárodní

Neslyšící mají na prachatické radnici větší šanci se dorozumět

Zaměstnavatele čeká více úsilí při shánění nových zaměstnanců

Na 150 běžců Hospicové desítky zaplatilo nový koncetrátor kyslíku

Zpestřete si prázdniny se skvělými sýry z farmářského obchodu

Po pádu z elektrokola letěl pro těžce zraněnou ženu vrtulník

Nový typ krádeží se opakuje. Zmizel další katalyzátor z auta

Volarskou městskou galerii znovuotevírá tvůrčí skupina P 89

Lid rozhodl. Na cestě ze sídliště ke hřbitovu vzniknou schody

Jiřina Dolejšková, prachatická Paní Kultura, splnila svou misi

Kašpárek nově nabízí i neotřelé studentské pohádky a dílničky

V bývalé výkrmně brojlerů vytrhali kabely za 400 000 korun

Řidič Renaultu plynule vyjel ze silnice a zdemoloval auto o strom

OBRAZEM: V Lenoře se peče po rozvolnění v komorní atmosféře

Atypický Kouř se prohnal Kralovou vilou s novinkami v nábytku

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena