Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Lid rozhodl. Na cestě ze sídliště ke hřbitovu vzniknou schody

PRACHATICE - 1/7 2021 - 13:07 – Prachatická veřejnost si vybrala první projekt do participativního rozpočtu. Budou jím schody na cestě přes Háječek.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Druhý ročník prachatického participativního rozpočtu vyhrál návrh zastupitele a architekta Jakuba Nepustila na vybudování schodů na pěšině vedoucí přes Háječek z panelového sídliště ke hřbitovu. V hlasování porazil těsně dva další projekty a další dva se do hlasování nedostaly. Celkem veřejnost navrhla letos pět projektů, zatímco loni se nehlasovalo o žádném.

V těchto místech by měly schody vzniknout.

„Tato cesta není nijak definovaná, podél bývalého škvárového hřiště není ani chodník, přes komunikaci není přechod, přes Háječek je pouhá vyšlapaná pěšina, nicméně se jedná o velmi využívaný přístup z nejvíce obydlené části města. Zejména v případě vlhka je překonávání výškových rozdílů na pěšině velmi nepříjemné, pro starší občany i nebezpečné. Navrhované vyrovnávací schody zvyšují tedy bezpečnost i pohodlnost cesty z města ke hřbitovu pro velikou část obyvatel,“ uvedl ve svém návrhu Jakub Nepustil.

Takto by podle návrhu Jakuba Nepustila mohly schody vypadat.

Kromě schodů na cestě ke hřbitovu se hlasovalo také o návrhu Karla Rabenhaupta na rozmístění vyvýšených laviček po městě. Hynek Okleštěk pak navrhl umístění několika laviček na vyhlídku nad nemocnicí. Kromě toho ale přišel také ještě návrh na dovybavení hřiště v Mírové ulici a na vybudování dřevěného chodníku na stezce ptačích budek u lázní.

„Hlasování vyhrál návrh pana Nepustila, který získal celkem 117 hlasů, druhý byl návrh pana Rabenhaupta, který měl celkem 107 hlasů a třetí skončily odpočinkové lavičky v lokalitě nad nemocnicí. S přípravou vítězného návrhu začneme ihned. Je nutné zajistit potřebné vyjádření správců sítí a dotčených orgánů k záměrům a zpracovat reálné rozpočty,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ vedoucí odboru komunálních služeb a dopravy Luboš Kvasnička.

Zřízení participativního rozpočtu prosadila zastupitelka Barbora Koritenská z Živých Prachatic. Zastupitelé pro návrhy veřejnosti vyčlenili sto tisíc korun ročně. Koalice přitom rozpočet podpořila, ale panovaly v ní obavy z toho, zda veřejnost nebude navrhovat nereálné projekty. A tuto obavu letošní ročník participativního rozpočtu zdá se rozptýlil.

„Mile mě to překvapilo, měl jsem z toho obavu, ale všech pět návrhů, tak jak přišly, má logiku a splňují naši představu toho, k čemu by měl participativní rozpočet sloužit. Jsou to všechno zajímavé věci. Každý z těch návrhů mi připadá zajímavý a logický,“ řekl pro prachatickoNEWS.CZ starosta Martin Malý.

Podle Barbory Koritenské je dobře, že se zapojení veřejnosti do rozpočtu zvýšilo, ale stále vidí nedostatky v jeho propagaci. „Nijak mi nepřísluší hodnotit kvalitu jednotlivých nápadů. Za každý z nich jsem ale moc ráda. Těší mě, že se ve městě našli lidé, kterým není naše město lhostejné a dali si práci s vypracováním návrhů, zpracováním rozpočtu i případnou vizualizací. Byla bych ráda, kdyby se v příštích letech sešlo návrhů ještě více, ale už teď je vidět určitý pokrok oproti loňsku. Znovu ale musím konstatovat, že propagace ze strany města pokulhává. To by chtělo ještě v budoucnu vylepšit,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

U Křišťanovického rybníka začíná nový Křikulet a sezóna kempu

Jiřina Dolejšková, prachatická Paní Kultura, splnila svou misi

Kašpárek nově nabízí i neotřelé studentské pohádky a dílničky

V bývalé výkrmně brojlerů vytrhali kabely za 400 000 korun

Řidič Renaultu plynule vyjel ze silnice a zdemoloval auto o strom

OBRAZEM: V Lenoře se peče po rozvolnění v komorní atmosféře

Atypický Kouř se prohnal Kralovou vilou s novinkami v nábytku

Gastroprovozy táhnou zloděje. Vykraden stánek na koupališti

OBRAZEM: Běloruští umělci z Prahy ozdobili derniéru výstavy

Rohde&Schwarz opět zvyšuje mzdy a vyplácí mimořádné prémie

Velký požár skladu slámy a techniky likvidovalo deset cisteren

Pěší zóna v Poštovní ulici v létě bude. S víkendovým provozem

Po kavárně se kradlo v Prachaticích také v jednom z barů

Zdeněk Kutil umlčen! Chatky na Vodníku postaví Martin Paštika

Náhle zemřel Karel Rabenhaupt, zkušený fotograf z Prachatic

Cizinec boural na kole u nočního klubu. Nadýchal čtyři promile

Dítě zraněné při nehodě u Hracholusek v nemocnici zemřelo

V kavárně stačilo pro peněženku sáhnout jen pod pokladnu

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena