Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Jiřina Dolejšková, prachatická Paní Kultura, splnila svou misi

PRACHATICE - 30/6 2021 - 17:49 – Vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu Městského úřadu Prachatice Jiřina Dolejšková uzavírá jednu životní etapu.  

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Jiřinu Dolejškovou známe i jako sportovní parašutistku, která lásku k tomuto sportu získala po svém otci, zaznamenala sportovní úspěchy a dostala se až do reprezentace. Ve své pracovní profesi je organizátorkou mezinárodních výstav umění po celé Evropě. Na prachatické radnici působí víc než 32 let a její pracovní mise letos v červnu dospěla do cíle. Je poslední z původní kulturní party ve městě. Od 1. července je v důchodu. A má se vskutku za čím ohlédnout.

"Měla jsem to štěstí, že krátce po maturitě jsem nastoupila na Okresní kulturní středisko v Prachaticích a kulturní řemeslo jsem se mohla učit od takové významné osobnosti, jakou byla paní Alena Vandlíčková. To se mi později, když jsem přešla na tehdejší Městský národní výbor, až pak Městský úřad Prachatice, a vlastně až do dneška, velmi hodilo při nejrůznější práci na různých pozicích. A pak opět v kultuře, když ta začala nabírat na obrátkách a vracet se k některým původním nápadům. Tím hlavním vzorem byla slavnost Wožení soli po Zlaté stezce v roce 1969 se Zdeňkem Podskalským a Jiřinou Jiráskovou, jako předobraz dnešních Slavností Zlaté stezky," říká Jiřina Dolejšková, která se podílela na scénáři prvního ročníku obnovených slavností v roce 1990.  

"Každá práce, která přišla, byla pro mě výzvou," potvrzuje křehká žena Jiřina Dolejšková s úsměvem. Odbor kultury, školství a cestovního ruchu Městského úřadu řídí dvanáct let, prvních šest roků jako pověřená jeho vedením. Na co bude ze stovek organizovaných drobných i velkých akcí ráda vzpomínat, to je čtrnáct ročníků mezinárodního výtvarného workshopu SALVE Prachatice. Město Prachatice ve spolupráci s Asociací jihočeských výtvarníků a dalšími spolupracovníky ho každoročně pořádá k poctě prachatického rodáka sv. Jana Nepomuka Neumanna a v posledních letech se podařilo výrazně dílnu i město i její zásluhou prosadit na mezinárodním poli.

"Na workshop k nám přijíždí desítky umělců z Čech, Slovenska, Rakouska, Německa, Francie, Itálie a dalších evropských zemí či dokonce z Japonska a konkrétní témata se mění. Z výtvarných děl, které umělci věnují našemu městu, vznikla postupně kolekce, kterou v rámci propagace Prachatic, ale i jako poděkování výtvarníkům, vystavujeme na různých místech v Evropě. Počínaje dvěma výstavami na velvyslanectví USA v Praze, také na velvyslanectví ve Vídni, dále ve slovenské Národní galerii na Bratislavském hradě či v italské Florencii nebo francouzském Pont-du-Château," vyjmenovává Jiřina Dolejšková některé výstavy z rozsáhlého projektu, při jehož začátku byla.

Vrcholem pak podle jejích slov byla výstava v Římě, kde se v katedrále sv. Alfonse dostalo vybraným obrazům a fotografiím s tématikou sv. Jana N. Neumanna biskupského požehnání. Můžeme ještě prozradit, že už projednala a připravila i výstavu SALVE v katedrále v americké Filadelfii, kde sv. Jan N. Neumann působil jako biskup, včetně originálního programu na zahájení školního roku pro děti ve filadelfské škole zasvěcené tomuto prvnímu americkému světci. Tento projekt se vinou omezujících opatření neuskutečnil.    

Jiřina Dolejšková si cení spolupráce se všemi partnery při organizování těchto výstav. Je mezi nimi například slovenský historik umění a člen Evropské akademie věd a umění Ľuboslav Moza. Tato spolupráce přinesla městu Prachatice prestižní ocenění Identifikační kód Slovenska. Mezi spolupracovníky patří i Velvyslanectví ČR v Rakouské republice a České centrum cestovního ruchu ve Vídni, vysocí církevní hodnostáři  a velvyslanci dalších zemí. Za všemi institucemi stojí spolupráce s konkrétními, šikovnými lidmi. "Nesmírně a do konce svého života si budu vážit děkovných dopisů, které jsem dostala například od Svatého stolce ve Vatikánu. Měla jsem také připravenou řadu dalších akcí, třeba cyklus výstav SALVE v partnerských městech Prachatic, ale všechno to překazila korona," dodává Jiřina Dolejšková.

Ke koronavirové době a omezujícím vládním opatřením má jednu zajímavou poznámku. "My jsme i v tomto období, korona - nekorona, museli všechno odpracovat podle harmonogramu prací. Plánované akce či výstavy připravit scénáristicky, personálně, organizačně, technicky a hlavně zajistit finančně. Často i v několika verzích - podle možných stupňů rozvolnění. Přesto, že to většinou skončilo takříkajíc v šuplíku, nepovažuji to za zmarněnou příležitost. Ta práce byla nová a jiná zároveň."

Nyní jsme, jak všichni doufáme, z nejhoršího snad venku, kultura se i v Prachaticích opět probouzí. "Připravili jsme na našem odboru akce na celé prachatické kulturní léto. Pokračovat budeme ve velmi osvědčeném cvičení, které probíhalo na parkáně, v letošním roce se uskuteční na louce krytého bazénu, v komentovaných prohlídkách města, které se setkávají s úžasným ohlasem, novinkou jsou dopolední matiné ve Štěpánčině parku. Řada dalších akcí a ještě širší prezentace na internetu už teď budou na kolegyních a nové paní vedoucí odboru," doplňuje Jiřina Dolejšková. "Za sebe mohu říct, že jsem si vždycky vážila, že můžu pracovat na úřadě, a měla jsem ráda tu práci, která mě naplňovala." 

Co bude dělat dál? „Mám o program postaráno, bude to nová životní éra,“ těší se Jiřina Dolejšková. Držíme ji palce! Ale stejně bychom čekali, že možná od ní začnou k nám na Šumavu brzy chodit pozvánky na nějaké pěkné kulturní pořady, třeba v moravské metropoli...

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Kašpárek nově nabízí i neotřelé studentské pohádky a dílničky

V bývalé výkrmně brojlerů vytrhali kabely za 400 000 korun

Řidič Renaultu plynule vyjel ze silnice a zdemoloval auto o strom

OBRAZEM: V Lenoře se peče po rozvolnění v komorní atmosféře

Atypický Kouř se prohnal Kralovou vilou s novinkami v nábytku

Gastroprovozy táhnou zloděje. Vykraden stánek na koupališti

OBRAZEM: Běloruští umělci z Prahy ozdobili derniéru výstavy

Rohde&Schwarz opět zvyšuje mzdy a vyplácí mimořádné prémie

Velký požár skladu slámy a techniky likvidovalo deset cisteren

Pěší zóna v Poštovní ulici v létě bude. S víkendovým provozem

Po kavárně se kradlo v Prachaticích také v jednom z barů

Zdeněk Kutil umlčen! Chatky na Vodníku postaví Martin Paštika

Náhle zemřel Karel Rabenhaupt, zkušený fotograf z Prachatic

Cizinec boural na kole u nočního klubu. Nadýchal čtyři promile

Dítě zraněné při nehodě u Hracholusek v nemocnici zemřelo

V kavárně stačilo pro peněženku sáhnout jen pod pokladnu

Syn císařovny Sissi navštívil před sto padesáti lety Prachatice

Šumavsko má průvodce pro tuláky i se stezkou Krále Šumavy

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena