Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Unikátní Muzeum krajky v Prachaticích také otevřelo své dveře

PRACHATICE - 19/5 2021 - 16:11 – Jako jediné u nás ukáže Muzeum krajky v Prachaticích české a hlavně světové skvosty uměleckého řemesla. Už také otevřelo. 

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Po vládních restrikcích se znovu nadechují k životu spolu s celou kulturou také velká i malá muzea. Platí to rovněž o ojedinělém Muzeu krajky v prachatické Poštovní ulici. To otevřelo své příjemné kované dveře hned po posledním rozvolnění v úterý 11. května, zatím pro individuální návštěvníky.

"Téměř všechna podobná muzea jsou takřka výhradně regionální, to znamená, že se zaměřují na krajky vytvořené v místě působení či v okolí.  Naše muzeum v Prachaticích, které tu funguje už dvaadvacet let, jako jediné v Čechách ukazuje krajkářské řemeslo hraničící s uměním i v zahraničí, takřka od jeho zrodu, a v postupném vývoji," odpovídá správce a průvodce muzea Milan Mizera na naši otázku, v čem je Muzeum krajky v Prachaticích ojedinělé.

Původním povoláním strojní inženýr pokračuje v tom, co před časem založili společně s manželkou, která však před deseti roky odešla do krajkářského nebe. Ale není na to sám, spolu s dcerou Kristýnou Vakočovou tvoří dobrý tým a jejich sbírka paličkovaných krajek z Čech a mnoha evropských zemí je zcela unikátní.

V citlivě rekonstruovaném renesančním domě v centru Prachatic najdou návštěvníci v prvním podlaží, kde byl mimochodem, původně hostinec, například krásně zdobené kroje, sbírku vzorníků vláčkové krajky, jemnou černou krajku z hedvábného vlákna zvanou chantilly, paličkované ubrusy a prostírání i rozpracované krajky. Vystaveny jsou tu i různé typy podušek, sbírka paliček z celého světa a mnoho dalších exponátů.

"Vydělat se na tom nedá, ale setkání s lidmi z tuzemska i ze zahraničí, kteří do muzea přicházejí a dalšími, kteří působí ve světě krajky, i poznávání měst, kde krajka vznikala a dál se tvoří, vám může krásně obohatit život," říká Milan Mizera.

Na prohlídku muzea, při které rád řekne návštěvníkům aspoň základní informaci ke každé vitríně, je podle jeho slov třeba alespoň jednu hodinu. Má ale zkušenost, že ho opakovaně navštěvují i lidé, kteří se posadí na židli a často dlouhé hodiny pozorují tu pavučinkovou krásu nebo zdobené kroje.

Když budete mít čas, pustí se průvodce Milan Mizera ochotně třeba do zasvěceného vyprávění, jak to bylo s krajkou na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV. Každý, kdo u dvora chtěl něco znamenat, musel mít na sobě při společenských příležitostech krajku. Tu předtím samozřejmě někdo vytvořil, a tak postupně vznikaly a rozvíjely se první krajkové manufaktury. A kdyby se vám hodně poštěstilo, můžete si třeba vyslechnout v jeho podání i příběh černé krajky chantilly, jejíž původní barvení zůstalo po dnešní časy záhadou.

Mohlo by vás však také zaujmout, že právě probíhá další kolo soutěže Krajka - moje radost, kterou pro mladé krajkářky a krajkáře muzeum každoročně vyhlašuje. Její uzávěrka byla prodloužena do 16. června. Soutěž i letos zakončí výstava soutěžních prací. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Prachatická nemocnice obnovuje od středy návštěvy u pacientů

Strážníci museli kontrolovat bohoslužby. Farnost čelila udání

Participativní rozpočet Vimperka má pauzu. Řeší se jeho pravidla

Xterra v Prachaticích letos bude. Ale bez společenské části

Vimperská zvonice by mohla otevřít už poslední týden v červnu

Zemřel tajemník prachatického městského úřadu Karel Pašek

Zimní stadion by mohl být v Prachaticích na Horním náměstí

Vimperský cyklobus vyjede letos na Šumavu také o víkendech

Tyč spadlá za jízdy z plošiny narazila do okna protijedoucího auta

Pěší zóna v Poštovní ulici má naději. Rada prověří, zda je možná

 

 

 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena