Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Participativní rozpočet Vimperka má pauzu. Řeší se jeho pravidla

VIMPERK - 17/5 2021 - 15:39 – Po dvou úspěšných ročnících má participativní rozpočet ve Vimperku letos pauzu. Je třeba ho lépe promyslet.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Vimperský participativní rozpočet měl u veřejnosti velký úspěch. Zastupitelé veřejnosti vyčlenili půl milionu korun, aby si o něm rozhodla sama a lidé se s nápady jen hrnuli. Do prvního ročníku jich poslali devět a do druhého pět. Jenže se ukázalo, že jen přijít s nápadem nestačí a projekty veřejnosti často vyžadují složitou, dlouhou a nákladnou přípravu. A tak letos další ročník vyhlášen není.

„Všechny ty nápady byly výborné – to vůbec nikdo nezpochybňuje, ale ukázalo se, že každý ten nápad potřebuje víc, než si umí žadatelé představit,“ vysvětlila starostka Jaroslava Martanová, proč město letos další nápady od veřejnosti nepřijímá. Některé totiž potřebují projektovou dokumentaci, návrh od architekta i stavební povolení. A tím i delší čas na přípravu a další náklady nad plánovaný půl milion.

„Budeme proto diskutovat o pravidlech, abychom věděli, že když někdo přihlásí projekt, že nás to nebude stát další statisíce navíc,“ dodala starostka. „Chceme taky diskutovat o tom, jak často participativní rozpočet dělat. Jestli každý rok nebo jednou za dva roky,“ doplnil místostarosta Zdeněk Kuncl.

Realizace nápadů z minulých ročníků vimperského participativního rozpočtu přitom dobíhá a veřejnost má tak letos díky pauze více času na promýšlení nových projektů, s kterými bude moct přijít příští rok. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Xterra v Prachaticích letos bude. Ale bez společenské části

Vimperská zvonice by mohla otevřít už poslední týden v červnu

Zemřel tajemník prachatického městského úřadu Karel Pašek

Zimní stadion by mohl být v Prachaticích na Horním náměstí

Vimperský cyklobus vyjede letos na Šumavu také o víkendech

Tyč spadlá za jízdy z plošiny narazila do okna protijedoucího auta

Pěší zóna v Poštovní ulici má naději. Rada prověří, zda je možná

 

 

 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena