Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Zimní stadion by mohl být v Prachaticích na Horním náměstí

PRACHATICE - 14/5 2021 - 13:39 – Nápad postavit v Prachaticích zimní stadion prochází nyní pečlivým prověřováním a hledáním místa, kde by mohl stát.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Idea zimního stadionu, byť vzešla z opozičních řad, nezapadla pod stůl, ale podle starosty Martina Malého se na jejím posouzení intenzivně pracuje. „Teď je to o sběru informací. Není to malá investice a je třeba myslet i na to, že s sebou přinese budoucí náklady,“ řekl pro prachatickoNEWS.CZ starosta.

Z vyjádření starosty vyplývá, že město sbírá především ekonomické informace z různých stadionů v Čechách. Jedním z míst, kde by stadion mohl vzniknout, pak je bývalé nástupiště v bývalých kasárnách, které se jmenuje Horní náměstí. "Jak jsme s městským architektem, úředníky z územního plánování a některými zastupiteli prošli město a hledali různá místa, kde by mohl stát, tak nám jedno z nich vychází na Horním náměstí," řekl Martin Malý. Současně město podle starosty prověřuje i další možnosti, kdyby stavba zimního stadionu byla nevýhodná nebo se na ni nepodařilo získat dotaci.

Dalším nápadem v této diskusi je myšlenka místostarosty Miroslava Lorence na vybudování multifunkčního hřiště, které by mohlo být částečně kryté a na kterém by se mohlo bruslit až do teploty + 15 °C. Navíc se prověřuje i možnost úpravy hokejbalového hřiště tak, aby mělo chlazení a dalo se na něm bruslit i když nepanují silné mrazy. – Shromáždění všech informací chtělo zastupitelstvo do června a pak by mělo rozhodnout, jakou cestou se půjde.

Debatu o zimním stadionu rozpoutal v Prachaticích začátkem roku zastupitel Živých Prachatic Michal Piloušek (ROZHOVOR: Živé Prachatice navrhují pro město zimní stadion). Hlavním impulsem je možnost dotace z Národní sportovní agentury až do výše sedmdesáti procent a také to, že Prachaticko je největší spádovou oblastí v Česku bez zimního stadionu a šance na dotaci je tak velká. K tomu platí, že nové technologie provoz zimních stadionů výrazně zlevnily, je možné i bezplatně získat typový projekt a je také možné jednat o vstupu do projektu s potencionálními soukromými investory.

Stadion by pak mohl sloužit nejen hokejistům – v Prachaticích působí nyní čtyři amatérské týmy, které jezdí hrát na stadiony v okolí – ale zejména pro veřejné bruslení, školy, curling i kulturní akce. Idea se přitom setkala s kladným přijetím i od veřejnosti. „Projekt, jak byl představen, se těší velké podpoře obyvatel města,“ shrnula své poznatky o názorech veřejnosti zastupitelka Růžena Štemberková.

Možnost získání velké dotace pak přesvědčuje i ty, kteří vidí jako aktuální jiné problémy města. „Bez dotace bych o tom vůbec neuvažoval, protože zimní stadion není něco, co bychom teď v Prachaticích potřebovali,“ řekl zastupitel Jakub Nepustil s tím, že si myslí, že stadion by měl větší návštěvnost než třeba bazén nebo letní kino. Do těch město investovalo a investuje bez koruny dotace a neřešilo u nich ani otázku budoucích provozních nákladů a investic do oprav.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena