Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Strážníci museli kontrolovat bohoslužby. Farnost čelila udání

PRACHATICE - 18/5 2021 - 11:37 – Prachatická farnost čelila udáním od zřejmě anonymního autora. Na mše podle něj chodilo víc lidí, než smělo.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Informace o udání se dostávají na veřejnost se zpožděním. Týkalo se prachatické římsko-katolické farnosti a dorazilo už před Velikonocemi, tedy před hlavním křesťanským svátkem. Autor je poslal církvi, ale hlavně starostovi Prachatic, který s ním komunikoval prostřednictvím několika e-mailových zpráv.

Autor oznámení si stěžoval na překračování limitu nastaveného vládou o maximálním počtu lidí na bohoslužbách. Ten v době končícího lockdownu na Velikonoce stanovoval, že kapacita pro sedící návštěvníky kostela může být využita maximálně z deseti procent. „V těch e-mailech byl podepsán člověk, kterého ale nikdo nezná. Úplně anonymní to nebylo, ale všichni se domnívají, že to anonymní ve skutečnosti bylo, protože nikdo toho jména ani v komunitě věřících není,“ řekl pro prachatickoNEWS.CZ starosta Martin Malý.

Starosta přitom pověřil kontrolou oznámení ředitele městské policie Iva Novotného. Ten se osobně sešel s prachatickým vikářem otcem Petrem Plášilem, aby zjistil, jaká opatření ve farnosti provedl. Vikář omezil počet lidí na jedné bohoslužbě v kostele sv. Petra a Pavla na 24, tedy přesně na deset procent kapacity, také zvýšil počet mší a zavedl rezervační systém.

Následně se prachatická městská policie zaměřila na kontroly bohoslužeb. „V době velikonočních bohoslužeb zde hlídka provedla zvýšený počet kontrol a nebylo zjištěno žádné porušování protiepidemiologických opatření,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ Ivo Novotný.

Komunikace mezi autorem oznámení a starostou přitom trvala zhruba týden. Poté, co se neukázalo žádné pochybení ze strany farnosti, autor zpochybnil to, zda je v kostele na hřbitově místo až pro 240 sedících lidí. Proběhly proto dvě kontroly včetně pořízení fotodokumentace nejprve vikářem a pak také vedoucím stavebního odboru radnice. A pochybení farnosti opět nalezeno nebylo. Osobní jednání se starostou pak autor oznámení odmítl a po Velikonocích se odmlčel.

Šlo přitom o nejvážnější udání a podezření na porušování vládních restrikcí, jaké za rok koronakrize prachatická radnice řešila. Na konci případu pak otec Petr Plášil děkoval v dopise farníkům, za podporu, které se v době prověřování oznámení dočkal. I podle prachatického vikáře přitom bylo oznámení zřejmě anonymní. „Podle tvrdosti, arogance a agresivity projevené vůči mně, panu biskupovi a panu starostovi, to musí být velmi nešťastný a smutný člověk. Je třeba se za něho modlit,“ napsal Petr Plášil.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Participativní rozpočet Vimperka má pauzu. Řeší se jeho pravidla

Xterra v Prachaticích letos bude. Ale bez společenské části

Vimperská zvonice by mohla otevřít už poslední týden v červnu

Zemřel tajemník prachatického městského úřadu Karel Pašek

Zimní stadion by mohl být v Prachaticích na Horním náměstí

Vimperský cyklobus vyjede letos na Šumavu také o víkendech

Tyč spadlá za jízdy z plošiny narazila do okna protijedoucího auta

Pěší zóna v Poštovní ulici má naději. Rada prověří, zda je možná

 

 

 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena