Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Léto ve Vimperku zahájil historický průvod s ceremonií

VIMPERK - 7/6 2021 - 00:00 – Slavnostní průvod a ceremonie vítání nového panstva na vimperském zámku provázely v neděli 6. června pořad Léto začíná.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

   

Kostýmovaný historický průvod princezen, princů, rytířů, pážat, kejklířů, praporečníků, sršatých bojovníků i krásných dam s dětmi, pěších i na koních, a na konec i lidu prostého z podhradí vyšel v neděli odpoledne od parku u základní školy TGM, obkroužil náměstí a za střídavě drobného či hustější deště dorazil na druhé nádvoří rekonstruovaného Horního zámku.

Zde se odehrála ceremonie uvítání nového panstva v čele s jeho milostí, držitelem významných funkcí v království českém, Wolfem Nowohradským z Kolowrat a jeho chotí Juditou ze Štemberka. Právě za jejich časů v letech 1600 až 1630 prošel vimperský zámek zásadní přestavbou. Početní diváci co chvíli otevírající a sklapující deštníky, ale stále pozorní a dobře pobavení, sledovali například, jak se jeho milosti představují sloužící, kteří se budou starat o jídlo, pití, zámeckou, toho času prázdnou pokladnu, pevnou bezpečnost až po italského architekta s plány na dostavbu a vylepšení zámku. To vše v podání skvělých herců, hereček a zbrojnošů z domácího divadelního souboru Bouček a spolků historického šermu Artego a Berit Vimperk a Markýz ze Strakonic. 

Návštěvníky rovněž pozdravila starostka Vimperka Jaroslava Martanová. Dále se také dozvěděli podrobnosti ze současnosti vimperského Horního zámku, který byl po rozsáhlé rekonstrukci za 137 milionů korun trvající slavnostně otevřen 2. června. Dostalo se jim i pozvání k návštěvě nových moderních expozic. Ovšem s prosbou, aby prohlídky pokud možno rozložili do dalších dnů, protože zájem je velký a s ohledem na opatření proti šíření koronaviru může na prohlídku zámku v jednu chvíli jen padesát lidí.

Program na oslavu začínajícího léta pak pokračoval před branou Dolního zámku na prostranství vroubeném rozkvetlými vzrostlými kaštany, řemeslnými stánky, krytým posezením i uličkou s jídlem a pitím. Uvedla ho historická kanonáda z mušket a děla na kterou navázala gotická a keltská hudba skupiny Benedictus, vlajková show Milites, kouzelník a kejklíř PET. Princeznami a pážaty v kostýmech, často se sladkým trdelníkem v ruce, se to tu jen hemžilo. Léto ve Vimperku v režii Městského kulturního střediska s podporou radnice vzdor dešti přišlo a začalo slibně. Můžeme se na jeho pokračování jen těšit.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

FOTO: První letošní Chlumanský trh málem praskal ve švech

FOTO: Ohňové vimperské ARTEGO slaví patnáctiny také u Šaška

FOTO: Sezóna veřejného pečení chleba, housek a placek je zpět

FOTO: Den dětí na prachatické Dřípatce byl o živé přírodě

FOTO: Vimperský zámek se probouzí. Dnes byl slavnostně otevřen

FOTO: Na pohádkové bytosti se v domě dětí stály dlouhé fronty

FOTO: V národním parku se konal první turnaj v adventure golfu

FOTO: Noc kostelů u sv. Jakuba odhalila i málo známá místa

Černobílé Prachaticko 1980: Spartakiáda v Prachaticích jinak

FOTO: Dětský den na vimperském Vodníku bavil děti i rodiče

FOTO: Pod májkou slavil Staroprachatský a Ostrovský spolek letnice

FOTO: Mladí hasiči se sjeli na jarní kolo Plamenu do Svaté Maří

Černobílé Prachaticko 1979: Dej krávě do držky, ona ti dá do dížky

FOTO: Premiérové Knihobraní ve vile přineslo i rozdalo lahůdky

FOTO: Po rekonstrukci otevřeli kostel sv. Jakuba v Prachaticích

Černobílé Prachaticko 1978-79: Co Čech, to výtvarník, platí stále

FOTO: Husův sbor v Prachaticích zval do Getsemanské zahrady

Černobílé Prachaticko 1979: Motokáry, motokáry a opět motokáry

 
 

TOPlist

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena