zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Otevření Modrého sloupu se přiblížilo, ale dál závisí na tetřevovi

ŠUMAVA - 12/7 2022 - 8:07 – Otevření trasy na hraniční přechod Modrý sloup je na spadnutí. Definitivní rozhodnutí ale závisí na množství ohroženého tetřeva.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto: www.npsumava.cz  

 

Přes třicet let trvající spor o to, zda bude možné navštívit šumavský česko-německý hraniční přechod Modrý sloup, by mohl mít konečně rozuzlení. Turisti by se k němu mohli legálně dostat už v příštím roce. Aby se tak skutečně stalo, musí být splněna řada podmínek, aby se na Šumavě dařilo tetřevovi, který u Modrého sloupu žije. Podmínky po správě parku žádá její odbor státní správy.

„Vedení Správy NP Šumava navrhlo několik kompenzačních opatření. To první je zvětšení klidového území o 3 381 ha v oblasti kolem Poledníku, které se ale nedotkne existence stávajících turistických cest a cyklotras. Dalšími opatřeními bylo mimo jiné zpřístupnění Luzenského údolí k Modrému sloupu pouze v době od 15. července do 15. listopadu a v denní dobu od 10 do 17 hodin bez možnosti vstupu se psy a jízdy na kolech,“ vysvětlil tiskový mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

Otevření stezky ale nejvíce závisí na množství populace tetřeva hlušce. Tento druh hrabavého ptáka je v Česku kriticky ohrožený a NP Šumava souhlasil, že jejich počet musí být alespoň 735 kusů. „Tuto podmínku považuji za zcela logickou. To číslo 735 totiž vychází z posledního monitoringu tetřeva, který probíhal v letech 2016-2018. Tehdy bylo potvrzeno na území parku 605 jedinců s tím, že odchylka výpočtu modelu je 130 jedinců. I 735 jedinců tetřeva hlušce je tedy hodnotou maximálního odhadu současné populace. Pokud tedy další monitoring tetřeví populace prokáže tento počet, je jisté, že šumavská populace má pozitivní vývoj a bude možné zpřístupnit Modrý sloup,“ uvedl ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

Monitoring proběhne v zimě a výsledky by měly být známy v průběhu roku 2023. Poslední podmínkou je pak vyhlášení klidových území pro ochranu tetřeva hlušce tak, jak jsou navrženy a projednávány už od roku 2019. „Je to podmínka, se kterou jsem osobně počítal. Projednávání klidových území a možnost zpřístupnění Modrého sloupu jsou totiž spojené nádoby. A protože už je znám výsledek stanovení kompenzačních opatření k Modrému sloupu, nic nebrání dokončit projednávání klidových území v Radě NP Šumava už letos na podzim. Se závěry řízení se plně ztotožňuji a jsem rád, že konečně máme jasno, zda a za jakých podmínek je možné hraniční přechod Modrý sloup z české strany zpřístupnit veřejnosti. Samozřejmě je před námi ještě kousek cesty, ale tu její nejtěžší část máme za sebou,“ uzavřel Hubený.

V letech 2009 a 2010 byl hraniční přechod zkušebně uveden do provozu, přístup k němu však nevedl přes Luzenské údolí, ale po úbočí Špičníku, kterou doporučili ochránci přírody. Výsledky tříletého česko-bavorského monitorování výskytu tetřeva hlušce v dané oblasti poté ovšem ukázaly, že alternativní trasa byla pro populaci tetřevů méně vhodná než cesta Luzenským údolím. V roce 2012 tak vznikla snaha zpřístupnění cesty Luzenským údolím pro pěší, která se měla otevřít v následujícím roce v červenci. Na základě žaloby podané Okrašlovacím spolkem Zdíkovska a Českou společností ornitologickou však její otevření zamítl Krajský soud v Českých Budějovicích.
Návrh klidových území, která mají přispět ke zvýšení životního komfortu nejen tetřeva, ale i rysa ostrovida nebo jeřábka lesního můžete najít na stránkách: https://www.npsumava.cz/sprava-np/nova-zonace-a-navrh-klidovych-uzemi/navrh-klidovych-uzemi-narodniho-parku-sumava/

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Prachatické firemní dobrovolnictví ocenilo ministerstvo vnitra

Železniční spisovatel vydal nové pohádky ze šumavských lokálek

Celé měsíce chodila s kradeným klíčem do penzionu i na sladkosti

Po velkém požáru kuchyně jsou dva zranění a škoda 1 500 000

Spolek Živá vila svým festivalem opět oživí i historické jádro

Ohrožená perlorodka se dočkala. Chtějí jí zachránit na Šumavě

Volarský sekáč nabídne letos náročný závod na prvním senu

Národka se slavnostně rozloučila s prvními montessori deváťáky

Z první sezóny letního kina zbude nakonec jen pár promítání

Prachatická Česká spořitelna se stěhuje k místnímu Kauflandu

Dva policisté zachránili těsně před smrtí muže, který se oběsil

Recidivista se střelnou zbraní přepadl v Prachaticích trafikantku

V Prachaticích zmizelo další oblečení. Tentokrát dresy za 8000

Z panelového domu zmizely trenýrky, kalhotky i podprsenky

Kardiochirurg Jan Pirk šířil v divadle emoce od srdce k srdcím

Bronz, modely fortifikace, krása jihu Čech i tajemná hudba…

Policisté chytili recidivistu po několika krádežích na balkóně

Práci podle Úřadu práce hledá jen zhruba 800 lidí z Prachaticka

Ztvárnil Rapla, ale v Dolní bráně ukazuje svou jemnější tvář

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena