zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Hledání vody na Libíně je komplikované. Protahuje se i prodražuje

PRACHATICE - 18/7 2022 - 12:50 – Prachatické radnici se nedaří najít pro chatu na Libíně dost vody. Musela proto zadat už druhý hydrogeologický průzkum.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL a LUKÁŠ KARBULKA

Pro plánovanou rekonstrukci chaty, kterou město na Libíně koupilo před dvěma a půl lety, potřebují projektanti zajistit dostatečný příkon vody. Přesně jde o 0,2 litru za vteřinu. „Bez dostatku vody není možné vydat stavební povolení,“ řekl pro prachatickoNEWS.CZ starosta Martin Malý.

Ale se zdroji, které už na Líbíně byly – studna a vrt – a ani s vrtem, který se tu dělal loni, tu stále dost vody není. Loňský hydrogeologický průzkum stál město půl milionu korun a vrt, který se v jeho rámci dělal, má vydatnost jen 0,03 litru za vteřinu. A stará studna 0,06 a starý vrt 0,02 litru za vteřinu. Celkem tedy jen něco přes polovinu toho, co projektanti potřebují.

Nový průzkum, který radní zadali nedávno, by měl stát přes 600 tisíc korun a zda přinese kýženou vydatnost, není jasné. Podle starosty, pokud by se potřebných 0,2 litru za vteřinu nenašlo, muselo by město zřejmě nechat na Libíně vybudovat akumulační nádrže, do kterých by svedlo vodu ze zatím málo vydatných vrtů a studny. O jak nákladnou investici by šlo, není v tuto chvíli jasné. Chata se ale městu dál prodražuje a zahájení provozu je stále v nedohlednu.

Chatu a přilehlé objekty koupilo město po dlouhém jednání zastupitelstva v listopadu 2019 za 8,6 milionu korun. V roce 2020 pak zastupitelé rozhodli, že bude potřeba udělat projekt na rekonstrukci a postupně zušlechtit okolí. Projekt má být hotový letos a pak by se mělo začít s rekonstrukcí, jejíž náklady podle původních představ nemají přesáhnout dvacet milionů korun.

Horská chata z dob socialismu, která je opuštěná už zhruba třináct let, by měla zůstat podle Michala Fišera - spoluzakladatele ateliéru Třiarchitekti, který na projektu pracuje - jaká je a nemá se z ní dělat pětihvězdičkový hotel. „Naší úlohou je navrhnout přiměřený a adekvátní servis lidem, kteří na Libín doputují pěšky nebo na kole. Ti by si zde měli vychutnat sílu přírody,“ řekl Fišer.

Mezi největší změny tu má patřit odstranění několika dřevěných budov. Bourat se bude i přístavba k horské chatě, která následně bude nahrazena novou a prostornější přístavbou. Zásadnější změny potkají interiér horské chaty a přilehlé ubytovací budovy. Důležité je také podle projektantů zvětšit kuchyň, která by se měla přesunout do bývalé společenské místnosti. Architekti také chtějí oddělit jednorázové zákazníky a ubytované klienty, aby se vzájemně nerušili. Vzniknout by tu také měla parkoviště pro ubytované a personál.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Zloděj se snažil do prodejny dostat dveřmi, skladem i kotelnou

Pokles nezaměstnanosti na Prachaticku se v červnu zastavil

Tvůrčí dílny s Prachatickým muzeem pokračují i o prázdninách

Zloděj prádla a dresů chycený na balkóně dostal tvrdý trest

Otevření Modrého sloupu se přiblížilo, ale dál závisí na tetřevovi

Prachatické firemní dobrovolnictví ocenilo ministerstvo vnitra

Železniční spisovatel vydal nové pohádky ze šumavských lokálek

Celé měsíce chodila s kradeným klíčem do penzionu i na sladkosti

Po velkém požáru kuchyně jsou dva zranění a škoda 1 500 000

Spolek Živá vila svým festivalem opět oživí i historické jádro

Ohrožená perlorodka se dočkala. Chtějí jí zachránit na Šumavě

Volarský sekáč nabídne letos náročný závod na prvním senu

Národka se slavnostně rozloučila s prvními montessori deváťáky

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena