zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Ohrožená perlorodka se dočkala. Chtějí jí zachránit na Šumavě

ŠUMAVA - 3/7 2022 - 9:43 – Téměř třicet let se NP Šumava snaží o záchranu kriticky ohrožené perlorodky říční. To přineslo kýžené ovoce a její počet se navyšuje.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto: NP Šumava a Ladislav Beran  

 

Populace kriticky ohrožené perlorodky říční by se měla v následujících letech v šumavských tocích výrazně zvýšit. Díky pětiletému projektu s názvem Posílení a ochrana populace perlorodky říční v NP Šumava totiž mohl být zafinancován jejich odchov a postupná výsadba.

Kriticky ohrožený živočich je velmi citlivý na kvalitu vody a právě proto se vyskytuje pouze tam, kde voda není ničím kontaminována. „Perlorodka říční je sladkovodní druh mlže, který se v České republice vyskytuje hlavně v Blanici, Malši, nebo sporadicky v Teplé Vltavě na Šumavě. Její nároky na kvalitu prostředí jsou vysoké, rozmnožování velmi složité a úspěšnost toho, že se perlorodka dožije svých až 140 let, je velice malá. Dospělosti se dožijí přinejlepším jen asi dvě procenta z celé generace,“ upozornila hydrobioložka Správy NP Šumava Eva Zelenková.

Správa má v úmyslu na svém území během pěti let postupně navýšit populaci vzácného mlže na pět tisíc kusů. Koncem letošního června park vysadil zatím poslední sádku osmiletých perlorodek do Teplé Vltavy, která splňuje pro život ohroženého tvora všechny kritéria. Úsek mezi Soumarským mostem a ústím Volarského potoka je z pohledu vhodnosti říčního prostředí považován dokonce za nejcennější v České republice.

„Jsou zde stovky perlorodek. Vltava je dnes jedinou řekou v České republice, která dokáže poskytnout potravu i těm nejmladším stadiím perlorodek, má výhodu, že většina potravy pochází přímo z řeky, z takzvaných podvodních luk. Proto je Vltava vhodným prostředím pro polopřirozený odchov a posilování populace tohoto živočicha. Je tudíž řekou, která snad i do budoucna má šanci stát se významnou lokalitou pro záchranu druhu u nás i v Evropě,“ uvedla Zelenková.

Úspěšný odchov je dlouhý a vyžaduje mnoho trpělivosti. „Aby byl umělý odchov úspěšný, je potřeba mu věnovat hodně pozornosti a trpělivosti. Probíhá to tak, že se shromážděné perlorodky po vypadnutí z žaber hostitele umístí do odchovných klícek a umístí se na vhodné místo do řeky – pak se musí minimálně jednou za 14 dní proplachovat a odstraňovat usazeniny. Jednou za rok se počítají a měří přírůstky, nejdřív po třech – lépe po pěti letech, kdy už je přirozená úmrtnost perlorodek malá, se vypustí do řeky na několik pečlivě vybraných míst s prokysličeným dnem. Nejlépe je jednoduše přidáme na stabilní místo k přežívajícím perlorodčím mohykánům,“ vysvětlila.

Úspěšnost odchovu ale částečně závisí i výskytu pstruha obecného. „Perlorodka je velmi zajímavý živočich, jehož život je úzce spojen s pstruhem obecným. Vývoj perlorodky po oplození začíná v zárodečném vaku matky, kde v létě zrají v bezpečí mezi jejími lasturami oplozená vajíčka. Ke konci léta samička začne vyvrhovat ven tisíce vylíhlých larev zvaných glochidia. Vypadají jako miniaturní past na medvěda. Tyto larvy se vznášejí několik hodin v říční vodě, a když je náhodou vdechne pstruh, okamžitě se mu přicvaknou na žábry. Když se to povede jedné z tisíce, může mluvit o štěstí,“ popsal vedoucí projektu a hydrobiolog David Pithart a dodal, že v žábrách larvy zůstanou jeden rok, než se pustí a začnou žít na dně toku.

Záchrana ohrožené perlorodky na jihu Čech sahá již do 90. let minulého století, kdy si odborníci začali všímat úbytku živočicha. V roce 1997 proběhla stabilizace částí toků a vyhlášení chráněných rybích oblastí. Rok na to pracovníci vysadili 830 odchovaných perlorodek o velikosti jeden centimetr. V letech 1999 až 2003 bylo prováděno řízené umisťování perlorodčích larev do žáber pstruhů a jejich vypuštění do řeky a to v počtu až 100 ryb ročně.

Pro zvýšení populace bylo zapotřebí také změnit přístup k chráněným oblastem, kde se nejen perlorodka, ale i další ohrožené druhy vyskytují. „Asi nejviditelnějším opatřením ochrany biotopu perlorodky byla regulace vodáckého využití řeky. V roce 2005 byly stanoveny první limity a od roku 2010 byl zaveden systém splouvání Teplé Vltavy, jenž má jasná pravidla. To ale není zdaleka vše. Dále Správa NP revitalizovala v minulosti narovnané a zahloubené přítoky Vltavy jako jsou potoky Hučina, Jedlový a Žlebský, čímž došlo k podpoře přirozeného rozmnožování pstruhů,“ informoval mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

Národní park od loňského roku začal s vypouštěním tisíce jedinců do Teplé Vltavy za rok. Pravidelná výsadba by měla vydržet minimálně do roku 2026. Kromě rozšíření populace ve Vltavě letos NP Šumava také odstartoval projekt, díky kterému by se měla perlorodka také rozšířit v řece Blanici. Tato řeka patřila ještě v 80. letech minulého století k nejvýznamnějším výskytům nyní zachraňovaného plže.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Volarský sekáč nabídne letos náročný závod na prvním senu

Národka se slavnostně rozloučila s prvními montessori deváťáky

Z první sezóny letního kina zbude nakonec jen pár promítání

Prachatická Česká spořitelna se stěhuje k místnímu Kauflandu

Dva policisté zachránili těsně před smrtí muže, který se oběsil

Recidivista se střelnou zbraní přepadl v Prachaticích trafikantku

V Prachaticích zmizelo další oblečení. Tentokrát dresy za 8000

Z panelového domu zmizely trenýrky, kalhotky i podprsenky

Kardiochirurg Jan Pirk šířil v divadle emoce od srdce k srdcím

Bronz, modely fortifikace, krása jihu Čech i tajemná hudba…

Policisté chytili recidivistu po několika krádežích na balkóně

Práci podle Úřadu práce hledá jen zhruba 800 lidí z Prachaticka

Ztvárnil Rapla, ale v Dolní bráně ukazuje svou jemnější tvář

Poznáte ho? Pokusil se vybrat peníze z karty nalezené u Lidlu

Při loupeži v baru obrala muže u pisoáru a poničila policejní celu

Silničáři chtějí trikem vystěhovat bobra od Sluneční magistrály

Ze společenského sálu volarské radnice se stalo dopravní hřiště

Nákladní auto srazilo na tahu na hranice chodkyni. Žena nepřežila

OBRAZEM: Herec Viktor Preiss vystavuje na Kratochvíli grafiky

Starosta přiznal vinu a soud jeho stíhání podmíněně zastavil

Začíná oprava rozhledny na Boubíně. Horolezeckou technikou

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena