zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Spolek Živá vila svým festivalem opět oživí i historické jádro

PRACHATICE - 4/7 2022 - 9:58 – Historické části Prachatic opět probudí k životu třetí ročník kulturního festivalu spolku Živá vila. Chystá se na konec července.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA

 

Další ročník kulturního festivalu letos pojmenovaného Vivat Moody Moon Noize vol. 3 pod taktovkou spolku Živá vila oživí nejen Kralovu vilu, ale i Parkán, Malé náměstí a další části města. Čtyřdenní program festivalu dříve známého jako Vivat Vila, který letos odstartuje netradičně již 28. července a potrvá až do 31. července, si opět dává za úkol oživit co nejvíce historické centrum města.

„Letošní ročník festivalu Vivat Moody Moon Noize vol. 3 bude opravdu nabitý. Komunitní akce, nad níž se s místním spolkem Živá vila spojily magazín Full Moon a promotérské kolektivy Heartnoize a Mood, se chystá oživit historické centrum města i jeho veřejný prostor obecně. Veškeré akce mimo domovské Kralovy vily navíc budou všem obyvatelům Prachatic a dalším návštěvníkům přístupné zdarma,“ láká předsedkyně Živé vily a prachatická zastupitelka Barbora Koritenská.

Hlavní program třetího ročníku proběhne tradičně ve funkcionalistické Kralově vile a přilehlé zahradě. Právě tam událost slibuje žánrovou pestrost v podání slovenských a českých hudebníků. „Aktuálně žhavá jména doplní ověřené jistoty, nebudou chybět ani zahraniční účastníci, stejně jako výjimečná vystoupení postavená přímo na klíč. Vystoupí například král českého rapu Hugo Toxxx, hvězda slovenské alternativní scény Katarzia nebo pražsko-berlínský projekt Deaths,“ vyjmenovala Koritenská některé hosty.

Doprovodný program v historických částech města zase nabídne trochu odlišné zážitky. Cílem tohoto programu je podle spolku udělat dostupné kulturní události pro obyvatele Prachatic. Proto si mohou na několika místech Prachatičtí poslechnout hudbu, přednášku nebo autorské čtení.

„Nechceme dělat z festivalu skanzen, na který dorazí pouze přespolní, doprovodný program je proto určen zejména místním obyvatelům. Jednou z největších dramaturgických novinek bude postavení hudebních stagí na Parkáně nebo v kostele sv. Petra a Pavla. Na Malém náměstí vyroste improvizovaný skateový park. Zde si vybuduje svou stage skateový oddíl z Českých Budějovic Světadíl, který si postaví rampy a uspořádá přednášku o skate urbanismu Martina Hroudy z architektonického studia U / U na téma Skateboarding a veřejný prostor,“ dodala na závěr.

Festival pak vyvrcholí autorským čtením známého hudebního publicisty Pavla Klusáka přímo v Kralově vile. Ten v roce 2021 při 21. ročníku udílení cen Magnesia Litera získal za svou knihu Gott - Československý příběh ocenění jako kniha roku.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Ohrožená perlorodka se dočkala. Chtějí jí zachránit na Šumavě

Volarský sekáč nabídne letos náročný závod na prvním senu

Národka se slavnostně rozloučila s prvními montessori deváťáky

Z první sezóny letního kina zbude nakonec jen pár promítání

Prachatická Česká spořitelna se stěhuje k místnímu Kauflandu

Dva policisté zachránili těsně před smrtí muže, který se oběsil

Recidivista se střelnou zbraní přepadl v Prachaticích trafikantku

V Prachaticích zmizelo další oblečení. Tentokrát dresy za 8000

Z panelového domu zmizely trenýrky, kalhotky i podprsenky

Kardiochirurg Jan Pirk šířil v divadle emoce od srdce k srdcím

Bronz, modely fortifikace, krása jihu Čech i tajemná hudba…

Policisté chytili recidivistu po několika krádežích na balkóně

Práci podle Úřadu práce hledá jen zhruba 800 lidí z Prachaticka

Ztvárnil Rapla, ale v Dolní bráně ukazuje svou jemnější tvář

Poznáte ho? Pokusil se vybrat peníze z karty nalezené u Lidlu

Při loupeži v baru obrala muže u pisoáru a poničila policejní celu

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena