zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Kardiochirurg Jan Pirk šířil v divadle emoce od srdce k srdcím

PRACHATICE - 18/6 2022 - 17:07 – Hlediště divadla zcela zaplnil věhlasný český kardiochirurg Jana Pirk v pořadu Městské knihovny Prachatice.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

 

Divadelní podvečer ve čtvrtek 16. června nazvaný Emoce od srdce uvedla ředitelka prachatické knihovny Hana Mrázová. Připomněla, že letošek se ve všech činnostech knihovny odehrává v duchu Roku srdce. Precizně do něj proto zapadá beseda s kardiochirurgem, emeritním přednostou Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulární chirurgie pražského IKEMu profesorem Janem Pirkem (roč. 1948). Ještě dopoledne operoval čtyřnásobný bypass a k večeru už fascinoval celé osazenstvo prachatického divadla.

Na jeho pódium si ke stolu hned na začátku přibral Václava Malinu, novináře, fotografa, kameramana a spisovatele, prý proto, aby se tam nebál sám. Václav Malina moderoval podvečer s velkým citem. Ten a ani humor samozřejmě nechyběly ani Janu Pirkovi. "Všechno o mně víte, tak byste se mohli třeba rovnou ptát," navrhl obecenstvu, ale pak se přece rozpovídal nejdříve sám.

Zaujal své posluchače vyprávěním, jak se vyučil řemeslu kardiochirurga v Americe. Dostal se tam poté, co uspěl v superpečlivém výběru hostitelů a v Československu přesvědčil představitele komunistického režimu, že dědeček jako soukromý lékař není kádrová vada, protože za první republiky byli všichni lékaři soukromí. Pobyt, učení a práce u odborníků v prestižním lékařském a výzkumném centru Kliniky Mayo ho poznamenaly na celý život. Později se k tomu přidal ještě pracovní pobyt v Dánsku.

"Mezi naším socialistickým a americkým zdravotnictvím byly propastné rozdíly," řekne. "I Amerika byla tehdy jiná - když byl někdo černoch, tak byl černoch, když běloch, tak běloch, nebo hispánec byl hispánec. Když dnes řeknete někomu černoch, tak vás zavřou. Amerika je dnes největší diktatura," zamýšlí se.

Co si přinesl z pobytu za velkou louží a budí tím pozornost v dnešním zdravotnictví dodnes, to je perfektní dress code neboli kodex oblékání. "Je to přece i pro pacienty podívaná a zážitek, když doktoři, lékařky a sestřičky si na vizitu obléknou bílé pláště na krásné šaty. Sám si zvolil a dodnes nosí motýlka, kterému dal přednost před méně praktickou kravatou. A nejde přitom jen o vnější vzhled. Pohoda musí podle jeho slov být vždy a všude, práci na operačním sále nevyjímaje.

Samozřejmě, že došlo i na dotazy posluchačů, a nebylo jich z dvousethlavého převážně ženského publika či od moderátora Václava Maliny málo. A tak jsme se například dozvěděli, že kardiochirurg Jan Pirk má se svým týmem za sebou na 380 úspěšných transplantací srdce a tisíce operací.

Pracovat chce tak dlouho, dokud se mu prý nebudou třást ruce a nezačne "strašit" své spolupracovníky. Přinesl posluchačům také ukázat a dal kolovat čerpadlo, které se dnes už pilně používá a dokáže na jistou dobu pacientovi, třeba čekajícímu na transplantaci, nahradit činnost vlastního srdce.

Chybět nemohla ani otázka na nějakou veselou příhodu z operačního sálu. A Jan Pirk na ni odpověděl. "Když přijde do našeho operačního týmu třeba nová sestřička, tak někdy děláme takovou malou komedii. Dílo je hotové, otáčím se a říkám - budeme zašívat. A pak uděláme takové to gesto jako Pat a Mat - loktem pravé ruky ...a je to! Minule jsme tak sestřičku opravdu rozesmáli."

Veselo bylo, i když posluchači přiměli kardiochirurga ohlédnout se za svými začátky. Vyprávěl jim, že jako mladý lékař se byl podívat na práci zkušeného vedoucího při operaci. Tenkrát při ní ještě ani nepůsobili anesteziologové, všechno dělali chirurgové sami. Najednou vidí, že starší, hubený pacient se pomalu zvedá z operačního stolu. "Ještě ne, dědo, ještě to není hotové," říká mu chirurg...

Na otázku, zda například ženské srdce transplantované do mužského těla může způsobit nějaké změny, odpovídá, že ne. Byv tázán, kde ještě jinde na světě by mohl žít, se zamýšlí nad Dánskem. Na první pohled se tam dá vydělat spousta peněz. Daně jsou tam však 64 procent. Ale zase všechno ostatní je "socialismus" - školství zdarma, zdravotnictví zdarma, žije se tam vcelku v klidu a pohodě.

Myšlení lidí je tam podle něho také jiné než u nás. Jan Pirk si vzpomíná na naprosté nepochopení mladých Dánů jisté situace v Československu, kdy někteří šoféři kradou benzin ze služebních aut a ještě ho prodávají. Něco pro ně neuvěřitelného...

Stranou nezůstaly ani jeho koníčky, ke kterým patří sbírka automobilových a motocyklových veteránů, ani jeho pohybové aktivity, je totiž celý život sportovcem tělem i duší. Má za sebou řadu dálkových závodů v běhu i v zimě na běžkách. Běžel i maraton v dobrém čase, nechybí ani na Pražském půlmaratonu, jezdí na kole v terénu i na silnici. A má na to svou teorii vyzkoušenou v praxi.

Nejlépe ji vysvětlil, když odpovídal na otázku, co nejvíc škodí našemu srdcí a co mu nejvíc prospívá. "Nejvíc škodí kouření, mám-li jmenovat jen jednu z nejhorších věcí. A nejvíc mu prospívá pohyb. Každý z nás by se měl dostatečně hýbat alespoň po dobu jedné hodiny třikrát v týdnu. A k tomu dvakrát týdně posilovat svaly. Jinak se, například takoví sedmdesátníci, stanou křehkými. To už je dnes odborný lékařský termín. Takový člověk třeba upadne a něco si zlomí. Kosti se ale dají posilovat i chozením do schodů..."

Nakonec přišlo na řadu poděkování nevšednímu hostu jménem všech posluchačů, květina od ředitelky prachatické knihovny Hany Mrázové a dárky od starosty Prachatic Martina Malého včetně fotografické knihy s největšími zajímavostmi Prachaticka a okolí. Posluchači se jen pomalu rozcházeli. V předsálí šla na odbyt kniha Jana Pirka a Tomáše Poláčka Srdcař v cílové rovince, kterou kardiochirurg hned také podepisoval a na přání ochotně doplnil i věnování...

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Bronz, modely fortifikace, krása jihu Čech i tajemná hudba…

Policisté chytili recidivistu po několika krádežích na balkóně

Práci podle Úřadu práce hledá jen zhruba 800 lidí z Prachaticka

Ztvárnil Rapla, ale v Dolní bráně ukazuje svou jemnější tvář

Poznáte ho? Pokusil se vybrat peníze z karty nalezené u Lidlu

Při loupeži v baru obrala muže u pisoáru a poničila policejní celu

Silničáři chtějí trikem vystěhovat bobra od Sluneční magistrály

Ze společenského sálu volarské radnice se stalo dopravní hřiště

Nákladní auto srazilo na tahu na hranice chodkyni. Žena nepřežila

OBRAZEM: Herec Viktor Preiss vystavuje na Kratochvíli grafiky

Starosta přiznal vinu a soud jeho stíhání podmíněně zastavil

Začíná oprava rozhledny na Boubíně. Horolezeckou technikou

Silnice na Libínské Sedlo bude znovu několik dní neprůjezdná

Prachatice otevřely čtyřhektarové discgolfové hřiště u sídliště

Z lesních strojů zbyly jen ohořelé vraky. Škoda je téměř milion

Prachatický singltrek se natáhne na osm kilometrů už v červnu

Od domu v Prachaticích zmizely elektrokoloběžky za dvacet tisíc

O regulaci holubů městským holubníkem se hlasovat nebude

Z novostavby a sklepa zmizelo nářadí ale i indukční varná deska

OBRAZEM: Hasiči Prachaticka jsou třetí nejlepší ve vyprošťování

Radnice zvažuje změnu předností v jízdě na křižovatce u pošty

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena