zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Práci podle Úřadu práce hledá jen zhruba 800 lidí z Prachaticka

PRACHATICKO - 17/6 2022 - 18:05 – Nezaměstnanost na Prachaticku dál odolává dopadům inflace a drahých energií a klesá rychleji než minulý rok.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

 

Potíže, kterým čelí globalizovaná světová ekonomika a které vyvolávají mnohdy větší obavy než covidové restrikce, se na Prachaticku dál nijak neprojevují na nezaměstnanosti. Její rychlý pokles pokračoval i v květnu, na jehož konci se zastavila na hodnotě 2,1 procenta. To je zhruba o tři desetiny procenta méně, než loni ve stejném období.

Zaměstnavatelé tak zdá se stále mají možnost přenášet rychlý nárůst nákladů pramenící ve vysoké české inflaci na koncového zákazníka. Jedinou větší novinkou na trhu práce v našem regionu je už tři měsíce trvající pozvolný úbytek volných míst.

Od zimy se jejich počet snížil na Prachaticku zhruba o osminu. Zatímco s jarem obvykle počet volných pozic roste díky sezónním pracím. Stát by za tím mohl i příchod ukrajinských uprchlíků, kteří u nás postupně nachází práci.

Na 1722 volných míst na konci května bylo však v evidenci Úřadu práce na Prachaticku jen 805 nezaměstnaných. Znamená to, že u nás dál chybí stovky lidí na práci a zaměstnavatelé musí dál vynakládat velké úsilí a prostředky na získání nových pracovníků.

A zatím se dá očekávat, že tento trend bude pokračovat, protože vlády ve světě raději tisknou peníze, než aby nutily obyvatele k omezení spotřeby. A česká vláda si nakonec počíná podobně, i když rozdávání peněz připravuje opatrněji, než některé vlády v okolí.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Ztvárnil Rapla, ale v Dolní bráně ukazuje svou jemnější tvář

Poznáte ho? Pokusil se vybrat peníze z karty nalezené u Lidlu

Při loupeži v baru obrala muže u pisoáru a poničila policejní celu

Silničáři chtějí trikem vystěhovat bobra od Sluneční magistrály

Ze společenského sálu volarské radnice se stalo dopravní hřiště

Nákladní auto srazilo na tahu na hranice chodkyni. Žena nepřežila

OBRAZEM: Herec Viktor Preiss vystavuje na Kratochvíli grafiky

Starosta přiznal vinu a soud jeho stíhání podmíněně zastavil

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena