Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatické sídliště má nově k dispozici veřejný defibrilátor

PRACHATICE - 29/4 2022 - 10:12 – Když bude na největším sídlišti v Prachaticích potřeba resuscitace, nově při ní může pomoct i veřejný defibrilátor.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto poskytl Český Červený kříž

 

Pořídila ho prachatická oblastní kancelář Českého Červeného kříže díky Fóru dárců a programu ČSOB pomáhá regionům. Umístěn je v prodejně firmy AquaFam v dolní části sídliště. Dříve tu bývala i prodejna nábytku a původně pak prodejna potravin.

Automatický externí defibrilátor je v provozních hodinách prodejny k dispozici takzvaným first responderům, což jsou proškolení záchranáři, také laickým zachráncům a pomoci s ním může i proškolený personál prodejny. Jeho umístění je zaneseno i v aplikaci Záchranka a Český Červený kříž ho bude také používat na větších akcích, kde se stará o zdravotnický dozor.

Na otázky o fungování automatického externího defibrilátoru nám odpověděla Zuzana Pelikánová z prachatické oblastní kanceláře Českého Červeného kříže. - Jak a kdy se přístroj používá?
Určitě každý z nás alespoň jednou viděl ve zdravotnických seriálech defibrilátory, které podávají výboj při resuscitaci, aby zastavené srdce znovu začalo bít. Tyto přístroje byly ovšem jen v nemocnicích. Teď je to jinak. Máme tady přístroj, který se jmenuje automatizovaný Externí Defibrilátor (AED) a je dostupný pro veřejnost. Používá se pro podání elektrického výboje při resuscitaci a jeho použití je velmi snadné. AED umí poznat, jestli člověku tluče srdce nebo netluče pomocí takzvaných elektrod, proto také hned po zapnutí dává úkoly a říká, co máte dělat.

Hned po zapnutí se zeptá, zda je pacient dítě nebo dospělý. Je opravdu důležité zmáčknout tlačítko dítěte, pokud je pacient dítě, protože jinak by mohlo dostat výboj pro dospělého a to by mu mohlo ublížit. Pak vám poručí přilepit elektrody na hruď postiženého, přesněji tedy nad levé a pod pravé prso a pak už úkoluje, jak uzná za vhodné.
Přístroji nedělá problém to zopakovat třikrát, čtyřikrát, takže by to měl pochopit opravdu každý. Po přilepení elektrod se zahajuje resuscitace, pokud srdce netluče, a když nepomůže, AED usoudí, že je čas na výboj. Je opravdu důležité si udržet odstup, který vám řekne, protože když byste se dotýkali pacienta, mohli byste výboj dostat taky a to by vám mohlo ublížit a ubrat tím správnou dávku výboje určenou pacientu. Pak už postupujete podle toho, co vám AED řekne.

Kdy a jak ho může použít veřejnost?
Tento přístroj je určen pro laickou první pomoc. To znamená pro ty, co nejsou nijak školení, ovšem dá se použít i pro ty školené. Usnadní resuscitaci a podává výboje, což je účinnější než samotná resuscitace.
Můžete ho použít, když někoho uvidíte ležet na zemi a zjistíte, že nemá žádné životní funkce a nebudete si například vědět rady s resuscitací nebo budete chtít použít výboj, ale hlavní je, aby AED bylo blízko místa, kde se nacházíte. A použít ho je snadné. Nepotřebuje zásuvku ani kódy, takže ho může použít vlastně každý a může se kamkoliv přenést. Stačí ho zapnout a on už vás navede sám, řekne vám přesný postup, co máte vlastně dělat.
Díky spolupráci s partnerskou prodejnou stačí v případě nutnosti kontaktovat proškolený personál, který laickému zachránci vypomůže.

Proč je právě tam?
Firma AquaFam podporuje činnost Českého Červeného kříže Prachatice dlouhodobě. Její prodejna je umístěna v blízkosti sídliště, proto jsme firmu oslovili, proškolili zaměstnance.

Máme takových přístrojů v Prachaticích více?
V Prachaticích jsou tři přístroje AED. Jeden je v Kauflandu a je umístěn na informačním centru. Druhý má městská policie ve služebním voze a třetí nalezneme u hasičů ve výbavě jednotky profesionálních hasičů. Mají tuto mezinárodní značku: bílé srdce se zeleným bleskem uvnitř, vedle srdce bílé plus a vše je na zeleném pozadí. Může pod tímto obrázkem být i napsáno AED.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Soud smetl pokus o nelogickou bagatelizaci žaloby na starostu

Chátrající lázně ožijí. Představeno tu bude nové airsoftové hřiště

Strunkovičtí vzpomněli svého oblíbeného rodáka Theodora Pártla

Dva tituly Jihočeský knihovník 2021 putují do našeho regionu

Drtivá čelní srážka u Netolic si vyžádala čtyři zraněné, dva těžce

Literární okénko prachatické knihovny představí knihy o Šumavě

Do centra Prachatic se bude od pondělí jezdit Husovou ulicí

OBRAZEM: Sešli se ti, kteří udělali něco pro opuštěná miminka

Šumava objektivy 53 fotografů zahájí svou pouť ve Volarech

Začíná úprava nebezpečné křižovatky trasy Vimperk - Prachatice

Fotografové od Vlachova Březí popáté: Vzpomínají a smějí se

Namol opilý cizinec se na Velikonoce řítil u Kosma stočtyřicítkou

Nezaměstnanost Prachaticka klesala v březnu dvakrát rychleji

V průmyslové zóně vzplála při opravě baterie elektrokoloběžky

Muž z Vimperska přišel při prodeji posilovací lavice o 306 000

U Soumarského mostu odhalili pomník 5. pěší divizi U.S. Army

Ladislav Beran: Když jsou slova darebáka víc než peníze

OBRAZEM: Volarští zdobí na náměstí vajíčkovník až do neděle

Zloděj si vyhlédl sklep se zavařeninami na prachatickém sídlišti

Přemýšlíte o změně zaměstnání nebo hledáte první zkušenosti?

Netolickou ulici v Bavorově čeká po Velikonocích rekonstrukce

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena