Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Muž z Vimperska přišel při prodeji posilovací lavice o 306 000

VIMPERSKO - 19/4 2022 - 17:25 – Policie vyšetřuje další podvod při prodeji zboží na internetu v našem regionu. Tentokrát jde škoda do stovek tisíc korun.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

 

Letos v dubnu prodávali muž a žena na internetovém bazaru posilovací stroj. Žena k inzerátu uvedla svoje telefonní číslo a na ni ji kontaktoval pachatel přes aplikaci WhatsApp. „Zaslal jí falešný odkaz jednoho finančního institutu, pomocí kterého následně od poškozeného muže vylákal přihlašovací údaje k jeho běžnému a spořícímu účtu. Z nich pak následně převedl na různé účty postupně více než 306 000 korun,“ řekla policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Vimperští policisté už zahájili na Velký pátek v této věci trestní řízení pro podezření na podvod a po pachateli pátrají. Podobných případů se přitom nyní na internetu vyrojilo mnoho a policie proto sestavila rady, jak se chovat a uvedla i seznam triků, které pachatelé používají.

Při prodeji přes bazarové portály buďte velmi obezřetní a nikdy nesdělujte třetím osobám přihlašovací údaje k vašim bankovním účtům, anebo údaje k platebním kartám. Může se vám stát, že se na váš inzerát přihlásí jakýsi zájemce o koupi a zprvopočátku vše vypadá jako standardní průběh obchodu.

Když však dojde na placení zboží, podvodný zájemce nabídne poslání peněz na účet skrz platební bránu známých společností a zašle Vám odkaz na internetové stránky společnosti, které jsou nerozeznatelné od těch opravdových.

Rozdíl je v tom, že tyto stránky nebyly vytvořeny firmami, za které se vydávají, ale právě těmito podvodníky. Všechny údaje o platební kartě, které podávající vyplní, jdou tak přímo k podvodníkům a ti pak vytvoří v mobilní aplikaci kopii platební karty, se kterou začnou okamžitě vybírat Vaše peníze.

Dalším typem podvodného jednání, se kterým se policisté setkávají, jsou případy, kdy pachatelé své oběti obvykle kontaktují přes WhatsApp nebo Messenger s tím, že koupí nabízené zboží. Po krátké výměně zpráv jim namluví, že peníze uložili u kurýrní služby, která si pro zboží přijede. Stačí kliknout na odkaz a vyplnit údaje. Prodávající se pak nestačí divit, když o své peníze přijde.

Další legenda, kterou podvodníci používají je ta, že podvodník sdělí prodávajícímu, že peníze poslal prostřednictvím platební karty, a pošle prodávajícímu odkaz. Jediné, co prý musí prodávající pro přijetí peněz udělat, je odkaz rozkliknout a vyplnit údaje z karty, na kterou chce peníze přijmout. S vidinou prodeje zboží tyto údaje prodávající vyplní. Podvodník má tak všechny informace o klientově kartě a provede platbu – samozřejmě ve prospěch svůj, ne ve prospěch prodávajícího.

Prodávající neodradí ani to, že většinu internetových plateb je potřeba potvrdit v bankovní aplikaci nebo kódem ze SMS. Platbu potvrdí a o peníze pak přijdou. Někdy jsou podvodníci ještě drzejší a klidně pošlou přímo odkaz, do kterého prodávající vyplní přihlašovací údaje do svého internetového bankovnictví. Podvodník má tak velmi jednoduchou cestu k penězům.

I při prodeji zboží tak buďte obezřetní, abyste místo úspěšného prodeje nepřišli o své peníze.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  U Soumarského mostu odhalili pomník 5. pěší divizi U.S. Army

Ladislav Beran: Když jsou slova darebáka víc než peníze

OBRAZEM: Volarští zdobí na náměstí vajíčkovník až do neděle

Zloděj si vyhlédl sklep se zavařeninami na prachatickém sídlišti

Přemýšlíte o změně zaměstnání nebo hledáte první zkušenosti?

Netolickou ulici v Bavorově čeká po Velikonocích rekonstrukce

Obrazy a sochy spojuje v Dolní bráně nejen figurální tvorba

Ve Smědči shořel sklad balíků slámy. Škoda dosáhla tří milionů

Arkády a dvůr Staré radnice čeká letos restaurování sgrafit

Severoameričtí Indiáni zahájili sezónu v Prachatickém muzeu

Zloděj se vloupal do nádrží tří traktorů a odnesl si bednu nářadí

Vimperský zámek přilákal po rekonstrukci bezmála 25 000 lidí

Oprava mostu v Pěkné výrazně omezí vodáckou sezónu na Vltavě

Stavba obchvatu Vlachova Březí začne naplno po Velikonocích

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena