Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  U Soumarského mostu odhalili pomník 5. pěší divizi U.S. Army

VOLARY - 17/4 2022 - 17:29 – Pátá pěší divize americké armády, která na konci druhé světové války osvobozovala Volary, dnes dostala svůj vůbec první pomník.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL a Jaroslav Pulkrábek, foto: Jaroslav Pulkrábek

 

Stalo se tak z iniciativy a na náklady Klubu vojenské historie 4th Armored Division U.S. Army, z.s., z Pelhřimova v čele s Vítem Petrmanem, s podporou radnice Města Volar a pod záštitou Velvyslanectví USA v České republice.

Pomník tvoří kámen z místních zdrojů, který zdarma poskytly Městské lesy Volary. Je doplněn kovovou plaketou se symbolem 5. pěší divize U.S. Army, kterým je rudý diamant, a nápisem v češtině a angličtině Na památku osvobození Československa. Doplňuje ho insignie 3. armády. Další informace se zájemci dozvědí z QR kódu umístěného po straně pomníku. Odkazuje i na historicky zajímavá místa v okolí.

Pomník je vůbec prvním na území republiky věnovaným 5. pěší divizi. V jejích řadách bojoval i Charles Havlat, poslední padlý voják v druhé světové válce v Evropě, kterého připomíná pomník na Stögrově Huti. Divize, která postupovala od Normandie přes Lucembursko, se významně podílela na osvobození jihozápadní části Československa.

Na konci druhé světové války sváděla v prostoru Soumarského mostu tuhé boje s fašistickými okupanty, opevněnými v pobřežních bunkrech. Utrpěla při tom nemalé ztráty. Němci také zničili most přes řeku Vltavu, takže američtí vojáci museli oblast obejít přes Dobrou, aby se zapojili do osvobozování Volar.

Tady na ně však čekaly možná ještě těžší úkoly. Zatímco Evropa slavila konec dosud nejstrašnější světové války, vojáci 5. pěší divize plni smutku, o čemž i psali domů, objevovali oběti nacistického pochodu smrti židovských žen z Helbrechtsu do Volar a starali se o jejich pohřeb.

Pietního aktu u Soumarského mostu se zúčastnili spolu s vojenskou jednotkou americké armády vojenský letecký přidělenec USA plukovník James R. Hackbarth a starosta Volar Vít Pavlík. Oba ve svých proslovech v perfektní angličtině, dokázali svými slovy spojit minulost s nelehkou současností, kterou prožíváme.

Dnes 17. dubna zde zazněla slova o tom, že více než sedm desetiletí si v tuto dobu připomínáme konec druhé světové války. Nejhoršího válečného konfliktu v dějinách lidstva. A vždy s vědomím, že se nic podobného již nikdy nemůže opakovat. Avšak letos mají podle obou představitelů tyto vzpomínkové akce naprosto jiný rozměr. Opět jsou tu rozbombardovaná města, opět umírají nejen vojáci, ale především civilisté. Miliony lidí přišly o domov, o své blízké. Jsou pošlapávána veškerá myslitelná pravidla lidskosti.

Každoročně si v tuto dobu říkáme, že musíme udělat vše pro to, aby se nic podobného, jako byla druhá světová válka, nemohlo opakovat. A přiznejme si, že se to pomalu stávalo frází, která od nás nevyžadovala žádné činy. Bohužel, nyní se tato výzva stává krutou realitou, která si od každého z nás žádá činy jasné a konkrétní, zdůraznili oba představitelé.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Ladislav Beran: Když jsou slova darebáka víc než peníze

OBRAZEM: Volarští zdobí na náměstí vajíčkovník až do neděle

Zloděj si vyhlédl sklep se zavařeninami na prachatickém sídlišti

Přemýšlíte o změně zaměstnání nebo hledáte první zkušenosti?

Netolickou ulici v Bavorově čeká po Velikonocích rekonstrukce

Obrazy a sochy spojuje v Dolní bráně nejen figurální tvorba

Ve Smědči shořel sklad balíků slámy. Škoda dosáhla tří milionů

Arkády a dvůr Staré radnice čeká letos restaurování sgrafit

Severoameričtí Indiáni zahájili sezónu v Prachatickém muzeu

Zloděj se vloupal do nádrží tří traktorů a odnesl si bednu nářadí

Vimperský zámek přilákal po rekonstrukci bezmála 25 000 lidí

Oprava mostu v Pěkné výrazně omezí vodáckou sezónu na Vltavě

Stavba obchvatu Vlachova Březí začne naplno po Velikonocích

Z neobývaného domu v rekonstrukci zmizelo měděné potrubí

Prachatice zkusí pro jistotu pronajmout letní kino za 600 000

V Bavorově vykolejil vlak. Pět cestujících vyvázlo bez zranění

Nový internetový podvod i na Prachaticku. Okraden je prodávající

V Neumannce nově spojuje brýlové obruby a šperky modré světlo

Vloupal se do bytu, aby napadl bývalou přítelkyni a zničil zárubně

LOUPEŽ: Chtěl zboží zdarma, pak dával rány a skončil ve vazbě

Náraz do stromu ve vysoké rychlosti si vyžádal šest zraněných

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena