Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Ladislav Beran: Když jsou slova darebáka víc než peníze

VIMPERK - 16/4 2022 - 18:14 – Do vimperské knihovny zavítal v polovině tohoto týdne jeden z nejpopulárnějších českých spisovatelů krimi.

      

   Text: BLÁŽA KUBÁTKOVÁ, foto: TOMÁŠ PŘIBYL

 

Ladislav Beran je svého druhu legenda české krimi – věnuje se hlavně krimi povídkám a velkého úspěchu u čtenářů dosáhla i jeho série o četnické pátrací stanici v Písku. Jeho texty vynikají lidskostí, smyslem pro detail, a to i díky tomu, že dlouhé roky pracoval jako kriminalista.

Ve středu odpoledne dorazil s manželkou na besedu do vimperské knihovny, jejíž sál dokázal slušně zaplnit. Ti, kteří si přišli poslechnout jeho poutavé, milé i humorné vyprávění, se tu s ním rozhodně nenudili. Písecký spisovatel a bývalý kriminalista je totiž rozený vypravěč.

Populární autor, který se narodil v roce 1945, vydržel vyprávět půl druhé hodiny. Nejprve shrnul svůj profesní život, čímž posluchače naladil na svou cestu k psaní. Tento písecký rodák vyrostl v místní čtvrti Portyč, která má pro Písek podobný význam jako Žižkov pro Prahu. Včetně jeho jedové chýše, které se říkávalo Plechanda.

Vyučený strojní zámečník s maturitou z gymnázia v Táboře nastoupil ke Sboru národní bezpečnosti (dnes Policie ČR) nejprve na obvodní oddělení v Písku a později k píseckým kriminalistům. Věnoval se tu hlavně majetkové trestné činnosti a především vloupáním do kostelů. Vydržel tu až do důchodu.

Když ho definitivně přemohla touha psát, poslal dvě nebo tři krimi povídky do celostátní soutěže tvořivosti mládeže v Holešově. A s povídkou nazvanou Aukce vyhrál. Dokonce za ni dostal i cenu ministra vnitra. Aukce pak dala název i jeho první vydané povídkové knize. Zajímavé pro besedu bylo i to, že kniha byla vytištěna ve Vimperku a začala jí dlouhá nit krimi knih, kterých už je nyní čtyřiapadesát.

Sezení s Ladislavem Beranem mělo být besedou, ale on strhl návštěvníky svým vyprávěním k zaujatému poslechu. Jednou z věcí, které se posluchači dozvěděli, bylo, že pokud chce být kriminalista úspěšný, potřebuje především znát místní galérku – jednoduše mí přehled o pachatelích, se kterými má tu čest a kterým Ladislav Beran říká až familiérně darebáci.

Ostatně z jeho vyprávění bylo znát, že ve svých protivnících, i přes jejich prohřešky, stále vidí především lidi. „Vždycky jsem se je snažil nepodrazit, a totéž jsem čekal od nich,“ řekl autor rozhodně. Také výroky darebáků často použil ve svých knížkách. „Protože to si nevymyslíte, aby to bylo autentické.“ Ve své tvorbě vychází především ze své kriminalistické praxe, z případů, na kterých sám pracoval a hodně mu záleží na tom, aby byly detektivky fakticky správné.

Výborná znalost prostředí darebáků, byla znát i v průběhu celého podvečera ve vimperské knihovně. A jak sám autor přiznal, více než peníze pro něj bylo, když k němu jednou v českobudějovické jedové chýši přistoupili dva darebáci a jeden z nich pronesl: „Četli jsme v base tu tvou knížku… Ale píšeš o nás hezky.“

V podobném duchu by se jistě vyjádřili i písečtí četníci, kdyby ještě žili. Ladislav Beran napsal celou řadu knížek z prostředí písecké četnické pátračky, a když se na besedě o nich rozvyprávěl, bylo znát, jak velkou úctu k nim chová. A jak je rád, že se podařilo četnictvu vrátit dobré jméno.

V závěru seznámil Ladislav Beran návštěvníky se svou poslední vydanou knihou, která sice není detektivkou, ale její hlavní postava prostitutky propuštěné z vězení problémy se zákonem měla. Její titul zní Hříbata jsou malé koně a manželka Ladislava Berana, která mu s psaním pomáhá jako jeho první redaktorka, ji označila za čtení pro ženy. A protože i v tomto žánru se cítí autor dobře, plánuje už její pokračování.

Beseda měla po celou dobu velmi osvěžující náboj a bylo radostí se s Ladislavem Beranem setkat díky jeho nadhledu a lidskému a laskavému přístupu. A určitě se beseda vydařila i díky jeho paní, na kterou se v průběhu podvečera spisovatel několikrát obrátil, a společně posluchače pobavili. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
  OBRAZEM: Volarští zdobí na náměstí vajíčkovník až do neděle

Zloděj si vyhlédl sklep se zavařeninami na prachatickém sídlišti

Přemýšlíte o změně zaměstnání nebo hledáte první zkušenosti?

Netolickou ulici v Bavorově čeká po Velikonocích rekonstrukce

Obrazy a sochy spojuje v Dolní bráně nejen figurální tvorba

Ve Smědči shořel sklad balíků slámy. Škoda dosáhla tří milionů

Arkády a dvůr Staré radnice čeká letos restaurování sgrafit

Severoameričtí Indiáni zahájili sezónu v Prachatickém muzeu

Zloděj se vloupal do nádrží tří traktorů a odnesl si bednu nářadí

Vimperský zámek přilákal po rekonstrukci bezmála 25 000 lidí

Oprava mostu v Pěkné výrazně omezí vodáckou sezónu na Vltavě

Stavba obchvatu Vlachova Březí začne naplno po Velikonocích

Z neobývaného domu v rekonstrukci zmizelo měděné potrubí

Prachatice zkusí pro jistotu pronajmout letní kino za 600 000

V Bavorově vykolejil vlak. Pět cestujících vyvázlo bez zranění

Nový internetový podvod i na Prachaticku. Okraden je prodávající

V Neumannce nově spojuje brýlové obruby a šperky modré světlo

Vloupal se do bytu, aby napadl bývalou přítelkyni a zničil zárubně

LOUPEŽ: Chtěl zboží zdarma, pak dával rány a skončil ve vazbě

Náraz do stromu ve vysoké rychlosti si vyžádal šest zraněných

Kriminalisté pátrají na Prachaticku po nemocném seniorovi

Jednadvacetiletý dealer inkasoval i vltavíny. Přišel si na 120 000

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena