Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Strunkovičtí vzpomněli svého oblíbeného rodáka Theodora Pártla

PRACHATICKO - 26/4 2022 - 17:15 – Ve Strunkovicích nad Blanicí spatřila světlo světa kniha o Theodoru Pártlovi, který se zapsal do dějin českého sborového zpěvu.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

 

Strunkovičtí, a nejen oni, se sešli v neděli 24. dubna v místním kulturním domě, aby vzpomněli svého oblíbeného a známého rodáka Theodora Pártla, který ve věku 87 let zemřel na podzim roku 2020. Dorazila řada jeho přátel a těch, kteří ho znali a společně všichni uvedli do života novou knihu, která o něm vznikla.

Theodor Pártl byl pedagog a sbormistr, který byl dvakrát ženatý a vychoval tři syny a dceru. Život prožil ve Strunkovicích, ale proslavil se hlavně v jižních Čechách. K jeho největším úspěchům patří založení Pěveckého sboru jihočeských učitelek, se kterým v roce 1975 vyhrál mezinárodní festival v Haagu a dostal i řadu dalších cen. Vystudoval hudební výchovu, český jazyk a literaturu na univerzitě v Českých Budějovicích a v Olomouci.

Uvedením knihy do života a vzpomínkovým programem provázel známý jihočeský varhaník a skladatel Mikoláš Troup. V programu nechybělo ani jeho vystoupení s členem České filharmonie Vítězslavem Ochmanem a vystoupení Pěveckého sboru jihočeských učitelek pod vedením Anny Voříškové. A nakonec nechybělo poděkování Janě Pártlové – vdově po Theodoru Pártlovi, která nedělní setkání iniciovala a organizovala.

Mikoláš Troup vzpomněl na život významného sbormistra, který působil třicet let v Prachaticích na střední pedagogické škole a dvacet let v Českých Budějovicích na biskupském gymnáziu. Mluvil i o tom, jak zásadový člověk to byl a jak ovlivnil každého, kdo se s ním potkal.

„Začteme-li se do stránek knihy, potkáváme se s obrovskou silou Theodorovy osobnosti a navíc objevujeme i oblasti jeho působení a přemýšlení, které některým z nás zůstaly skryty,“ řekl Mikoláš Troup. A připomněl i to, co ho jako sbormistra činilo výjimečným. „Neznám dirigenta, který by si takovým způsobem a v takové dynamické šále a variabilitě hrál s barvou lidského hlasu,“ dodal.

„Theodor byl velký milovník života – miloval hudbu, literaturu, poezii, filosofii, řeku a les. Zůstávají po něm tisíce lidí, kteří byli na koncertech sboru a odnesli si nádherné zážitky,“ řekl v neděli dlouholetý a dnes už bývalý ředitel biskupského gymnázia Zdeněk Dvořák.

Vznik knihy iniciovala také Jan Pártlová, která ji i sestavila. „Kniha má být vzpomínkou na mého muže, který myslím že byl významnou osobností Prachaticka,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ. Publikaci vydalo pražské Gabreta Studio a obsahuje kromě krátkého životopisu například i myšlenky Theodora Pártla třeba i o křesťanství, hudbě a lásce: „Všechno opravdové je silné – příroda, umění i člověk,“ zní jedna z nich.

Nechybí ale ani jeho autorské verše nebo sborové skladby. Po jedné z nich dostala kniha i název. Dokonce je pak možné v knize najít například i jeho vlastnoruční pozvánky na některé koncerty a nechybí ani fotografie hlavně z rodinného archivu a ilustrace Josefa Sahuly.

„Knihu je možné zakoupit v prodejně Doron za Černou věží v Českých Budějovicích nebo si ji můžete objednat na adrese janapacer@seznam.cz,“ dodala Jana Pártlová.

Pro Strunkovické byl pak Theodor Pártl také mlynář, který pracoval před znárodněním v rodinném mlýně, a po Listopadu 89 začal hospodařit na rodinných pozemcích vrácených v restitucích. Jednu dobu byl také místostarostou Strunkovic nad Blanicí, přijal tu místo varhaníka, vedl kostelní sbor, obnovoval místní Sokol a od roku 1998 byl čestným občanem své rodné obce.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Dva tituly Jihočeský knihovník 2021 putují do našeho regionu

Drtivá čelní srážka u Netolic si vyžádala čtyři zraněné, dva těžce

Literární okénko prachatické knihovny představí knihy o Šumavě

Do centra Prachatic se bude od pondělí jezdit Husovou ulicí

OBRAZEM: Sešli se ti, kteří udělali něco pro opuštěná miminka

Šumava objektivy 53 fotografů zahájí svou pouť ve Volarech

Začíná úprava nebezpečné křižovatky trasy Vimperk - Prachatice

Fotografové od Vlachova Březí popáté: Vzpomínají a smějí se

Namol opilý cizinec se na Velikonoce řítil u Kosma stočtyřicítkou

Nezaměstnanost Prachaticka klesala v březnu dvakrát rychleji

V průmyslové zóně vzplála při opravě baterie elektrokoloběžky

Muž z Vimperska přišel při prodeji posilovací lavice o 306 000

U Soumarského mostu odhalili pomník 5. pěší divizi U.S. Army

Ladislav Beran: Když jsou slova darebáka víc než peníze

OBRAZEM: Volarští zdobí na náměstí vajíčkovník až do neděle

Zloděj si vyhlédl sklep se zavařeninami na prachatickém sídlišti

Přemýšlíte o změně zaměstnání nebo hledáte první zkušenosti?

Netolickou ulici v Bavorově čeká po Velikonocích rekonstrukce

Obrazy a sochy spojuje v Dolní bráně nejen figurální tvorba

Ve Smědči shořel sklad balíků slámy. Škoda dosáhla tří milionů

Arkády a dvůr Staré radnice čeká letos restaurování sgrafit

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena