Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Soud smetl pokus o nelogickou bagatelizaci žaloby na starostu

PRACHATICKO - 27/4 2022 - 17:00 – Případ promlčení sedmadvaceti přestupků na radnici v Netolicích míří opět k prachatickému okresnímu soudu.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

 

Před sedmi lety došlo na netolické radnici k několika událostem, na jejichž konci nastal bezmála dva roky trvající stav, při kterém tu nikdo neprojednával přestupky. Z rozsudků, které už v této kauze padly, a které má naše redakce k dispozici, vyplývá, že tu byla zrušena městská policie a strážnice, která předsedala přestupkové komisi, byla z úřadu propuštěna.

Kvůli tomu přestupková komise přestala fungovat, i když nebyla zrušena. A také byl přijat radou města nový organizační řád, podle kterého měla začít projednávat přestupky nová úřednice. Tu však nikdo neposlal na povinné školení, bez kterého o přestupcích nemohla rozhodovat.

Policie a státní zástupce za to, že město nevykonávalo pravomoc, kterou na něj přenesl stát, nejprve stíhal a obžaloval tajemníka netolického městského úřadu Tomáše Koblence. Jenže toho prachatický okresní soud viny zprostil a krajský soud jeho rozhodnutí pravomocně potvrdil. A to zejména proto, že z paragrafu 106 zákona o obcích vyplývá, že za přenesenou působnost odpovídá na radnici starosta a přestupková komise tu stále existovala.

Případ se proto vrátil na stůl prachatickým kriminalistům a ti začali kvůli promlčení přestupků stíhat před dvěma roky starostu Netolic Vladimíra Peška. Ten si proti zahájení stíhání sice podal stížnost, ale nakonec ho státní zástupce za zneužití pravomoci úřední osoby z nedbalosti obžaloval.

Prachatický okresní soud případ přidělil soudci Jiřímu Mühlsteinovi, který ale hlavní líčení s dokazováním nezahájil a nečekaně rozhodl trestní stíhání zastavit. Nečekaně proto, že z jeho rozhodnutí nevyplývá, že by takové řešení obhajoba navrhovala a žádný soudce před ním s ničím takovým nepřišel.

Podle paragrafů, na které se soudce Jiří Mühlstein odvolal, „nebylo prokázáno, že skutek spáchal obžalovaný“. Krajský soud, ke kterému si podal stížnost státní zástupce, byl ale opačného názoru a případ vrátil Jiřímu Mühlsteinovi na stůl k projednání. Vladimíra Peška tak v nejbližších týdnech čeká soud.

Státní zástupce přitom ve své stížnosti krajskému soudu označil rozhodnutí soudce Mühlsteina diplomatickými slovy za chaotické. „Namítl (státní zástupce – poznámka redakce) především, že napadené usnesení je zcela nepřezkoumatelné, jeho odůvodnění je nesrozumitelné a nekonzistentní, zatížené logickými rozpory i terminologickými nepřesnostmi. Jde o vady natolik závažné, že adresátům usnesení znemožňují porozumět důvodům, které vedly k jeho vydání,“ uvedl krajský soud ve svém rozhodnutí. Na nelogičnost odůvodnění pak poukázal i krajský soud.

Důvody pro zastavení stíhání není snadné z rozhodnutí Jiřího Mühlsteina vyčíst. Zdá se však, že soudce Mühlstein dospěl k názoru, že v otázce projednávání přestupků nečinilo, co mělo, více osob. Také se mu zdálo, že není starostovou vinou, že úřednice, která měla projednávat nově přestupky, neposlal na školení.

Prachatický soudce také vycházel z toho, že starosta nedostával dost podnětů, aby situaci řešil a také Jiří Mühlstein zpochybnil, zda se věc stala, jak je žalována, a to i s odkazem na rozpory ve výpovědích. A navíc pochyboval i o tom, zda je projednávání přestupků záležitostí v kompetenci starosty.

Krajský soud ale naopak tvrdí, že starostova povinnost to podle paragrafu 106 zákona o obcích a dalších zákonných ustanoveních jasně byla. Také prachatickému soudci vyčetl, že své tvrzení o tom, že „nebylo prokázáno“ vůbec nijak nezdůvodnil a také krajský soud upozornil na to, že je jedno, kolik dalších osob nečinilo, co mělo, ale jestli starostova nečinnost byla prokázána.

Jde o právně velmi složitou záležitost, ve které na netolické radnici zřejmě panoval zmatek, nejasnosti a různé výklady, takže nešlo zřejmě o nepřímou nedbalost, ale spíše o nedbalost z neznalosti. Rozsudky krajského soudu přitom naznačují, že v tomto případě zmatek a neznalost starostu neomlouvá a jeho odpovědnost za činnost celé radnice je v otázce přestupků daná zákonem.

Starosta Vladimír Pešek se ke kauze pro naši redakci odmítal v minulosti vyjadřovat. Soudce Jiří Mühlstein však ve svém rozhodnutí stanovisko starosty ke stíhání zmínil: „V případě obžalovaného ohledně jeho vyjádření k věci uvedl, že je to, jak již uváděl dříve, stíhaní jeho osoby bere jako nezákonné, nedůvodné a vykonstruované. Co je mu ukládáno za vinu v usnesení o zahájení trestního stíhání jeho osoby bere jako absolutní nesmysl, nevypovídající reálnému stavu v reálné skutečnosti a právních předpisů.“

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Chátrající lázně ožijí. Představeno tu bude nové airsoftové hřiště

Strunkovičtí vzpomněli svého oblíbeného rodáka Theodora Pártla

Dva tituly Jihočeský knihovník 2021 putují do našeho regionu

Drtivá čelní srážka u Netolic si vyžádala čtyři zraněné, dva těžce

Literární okénko prachatické knihovny představí knihy o Šumavě

Do centra Prachatic se bude od pondělí jezdit Husovou ulicí

OBRAZEM: Sešli se ti, kteří udělali něco pro opuštěná miminka

Šumava objektivy 53 fotografů zahájí svou pouť ve Volarech

Začíná úprava nebezpečné křižovatky trasy Vimperk - Prachatice

Fotografové od Vlachova Březí popáté: Vzpomínají a smějí se

Namol opilý cizinec se na Velikonoce řítil u Kosma stočtyřicítkou

Nezaměstnanost Prachaticka klesala v březnu dvakrát rychleji

V průmyslové zóně vzplála při opravě baterie elektrokoloběžky

Muž z Vimperska přišel při prodeji posilovací lavice o 306 000

U Soumarského mostu odhalili pomník 5. pěší divizi U.S. Army

Ladislav Beran: Když jsou slova darebáka víc než peníze

OBRAZEM: Volarští zdobí na náměstí vajíčkovník až do neděle

Zloděj si vyhlédl sklep se zavařeninami na prachatickém sídlišti

Přemýšlíte o změně zaměstnání nebo hledáte první zkušenosti?

Netolickou ulici v Bavorově čeká po Velikonocích rekonstrukce

Obrazy a sochy spojuje v Dolní bráně nejen figurální tvorba

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena