Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatice zkusí pro jistotu pronajmout letní kino za 600 000

PRACHATICE - 4/4 2022 - 12:00 – Prachatičtí radní vyhlásili nečekané výběrové řízení na pronájem letního kina, které prochází nákladnou rekonstrukcí.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

 

Od doby, kdy s rekonstrukcí kina přišla koalice před rokem a čtvrt do zastupitelstva, nepadlo o jeho pronájmu veřejně ani slovo. Předpokládalo se, že ho budou spravovat Kulturní a informační služby (KIS), coby městská organizace financovaná z městského rozpočtu. KIS už pro kino dokonce připravují několik měsíců program.

Nyní ale radní nečekaně začali hledat pro letní amfiteátr nájemce a za zařízení, které je schopné provozu jen několik měsíců v roce, chtějí roční nájem zhruba 600 000 korun bez DPH. „Cena je vypočtena z odpisů. Je to doporučeno auditory, aby byl nájem takzvaně samofinancovatelný, aby pokryl odpisy – tedy peníze na reprodukci majetku,“ vysvětlil pro prachatickoNEWS.CZ starosta Martin Malý.

Nájemce by měl v areálu provozovat letní kino, vlastní kulturní akce a doplňkové občerstvení. Musí při tom dodržet městskou vyhlášku o nočním klidu a hluku a také tu musí strpět několik městských akcí, jako jsou třeba Slavnosti Zlaté stezky, které si tu město udělá, aniž by za to nájemci platilo. Přesné podmínky jsou k dohledání na webu města.

Ani starosta přitom nečeká, že by se za těchto podmínek mohl nějaký zájemce najít. „Osobně si myslím, že se bude nájemce za tyto peníze hledat velice těžko s tím, že tam musí strpět zdarma naše akce,“ řekl Martin Malý a připustil, že výběrové řízení se bude možná několikrát opakovat a nevyloučil ani úpravu nájmu.

Důvody pro vypsání výběrového řízení, které se zdá zbytečné, uvedl starosta dva – prvním je pokusit se zjistit, jestli by se někdo, kdo by podmínky dokázal splnit, na trhu přeci jen nenašel. „Prostě to zkusme, co kdyby náhodou,“ řekl Martin Malý.

A druhým důvodem je snaha vedení města si krýt záda před připomínkami vůči tomu, že se nájemce nehledal a hned se rozhodlo o provozování kina na náklady městského rozpočtu. „Jsou tu lidé – rejpalové – kteří řeknou, že děláme všechno socialisticky a všechno řeší město, a já těmto lidem musím být schopen vysvětlit, že to děláme za peníze daňových poplatníků, ale zkusili jsme nejdříve najít neúspěšně nájemce,“ řekl starosta. KIS se proto výběrového řízení účastnit nebudou. „Ať nám nikdo nemůže říct, že to máme připravené,“ dodal.

Hledání nájemce chce rada podle starosty zkoušet do konce května. V té době má dodavatel rekonstrukce oznámit městu definitivní termín dokončení prací. Termín se totiž prodlužuje kvůli zpožďování dodávek materiálu, za které dodavatel nemůže. Pokud se do té doby nájemce nenajde, převezmou kino do správy KIS, které pro něj zatím dál musí připravovat program. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
  V Bavorově vykolejil vlak. Pět cestujících vyvázlo bez zranění

Nový internetový podvod i na Prachaticku. Okraden je prodávající

V Neumannce nově spojuje brýlové obruby a šperky modré světlo

Vloupal se do bytu, aby napadl bývalou přítelkyni a zničil zárubně

LOUPEŽ: Chtěl zboží zdarma, pak dával rány a skončil ve vazbě

Náraz do stromu ve vysoké rychlosti si vyžádal šest zraněných

Kriminalisté pátrají na Prachaticku po nemocném seniorovi

Jednadvacetiletý dealer inkasoval i vltavíny. Přišel si na 120 000

OBRAZEM: Prachatice vybraly nový visuální styl a také logo

"Musí ti hořet hlava," říká hudební producent Roman Holý

Pod zimním stadionem bude parkoviště, úpravy čekají i jeho okolí

Velký požár střechy zničil na Šumavě zemědělskou usedlost

Volarští se připravují na jednapadesát ukrajinských uprchlíků

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena