Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Nový internetový podvod i na Prachaticku. Okraden je prodávající

PRACHATICKO - 1/4 2022 - 11:00 – Už také na Prachaticku se objevil případ nového typu podvodů na inzertních portálech. Řeší ho netoličtí policisté.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

 

Obvyklý scénář internetových podvodů má v případě nových podvodů obrácené role, co se týče toho, kdo je pachatel a kdo poškozený. Zatímco většinou byl dosud podveden kupující, který zaplatil předem a pak zboží nedostal, v několika desítkách případů, které řeší policisté po celém Česku, je podvedeným prodávající.

V případě, který vyšetřují policisté z netolického obvodního oddělení je poškozenou žena, která na známém internetovém portále nabízela jízdní kolo za pět tisíc korun. A ozval se jí přes WhatsApp zájemce s kterým se domluvila na zaplacení a zaslání zboží. Mělo k tomu dojít před Zásilkovnu.

„Pachatel poslal ženě odkaz na stránky Zásilkovny, kde poškozená vyplnila veškeré údaje ke své platební kartě, které potvrdila zasláním ePinu. Poté jí přišla zpráva, že platba ze strany zájemce neproběhla. Naopak následně při kontrole svého účtu zjistila, že jí byla prostřednictvím její platební karty stržena finanční částka bezmála 15 000 korun,“ řekla prachatická policejní mluvčí Martina Joklová.

Stránky Zásilkovny přitom byly falešné a podobných případů se objevilo více i na jihu Čech. Policie proto přišla s důrazným varováním: „Poškozená není bohužel jediná, komu se podobná věc stala, proto varujeme všechny občany před útoky v kyberprostoru. Vynalézavost podvodníků nezná mezí. Především buďte obezřetní na poskytování osobních údajů a nikdy na něčí žádost NIKAM nepiště informace o vaší platební kartě!“ řekla mluvčí.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  V Neumannce nově spojuje brýlové obruby a šperky modré světlo

Vloupal se do bytu, aby napadl bývalou přítelkyni a zničil zárubně

LOUPEŽ: Chtěl zboží zdarma, pak dával rány a skončil ve vazbě

Náraz do stromu ve vysoké rychlosti si vyžádal šest zraněných

Kriminalisté pátrají na Prachaticku po nemocném seniorovi

Jednadvacetiletý dealer inkasoval i vltavíny. Přišel si na 120 000

OBRAZEM: Prachatice vybraly nový visuální styl a také logo

"Musí ti hořet hlava," říká hudební producent Roman Holý

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena