Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  "Musí ti hořet hlava," říká hudební producent Roman Holý

VIMPERK - 24/3 2022 - 16:45 – Hostem dalšího dílu Šumavského bylinného - talk show různých chutí - byl ve středu 23. března hudební producent Roman Holý.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

 

Hudební skladatel, zpěvák a především producent Roman Holý je frontmanem a producentem kapel J.A.R. a Monkey Business a je považován za předního šiřitele funky hudby v České republice. Složil také hudbu k několika televizním a celovečerním filmům. Ke kvalitní, zejména britské hudbě, měl přístup už od mládí, když mu jeho otec, který se plavil po mořích, posílal špičkové desky.

Do křesla pro hosta tohoto rodáka ze Sušice, který střídavě žije v Praze a na Šumavě, proti sobě posadil moderátor, novinář a mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák. Ke klavíru usedl hudební pedagog a skladatel z Vimperka Jan Tláskal, který pořadem průběžně provází a hudbu komentuje.

Ve velkém sále Městského kulturního střediska se ke kávě a skleničce usadil i hudební skladatel a režisér Jan Fischer a spolu s ním i ti, kteří toho nejen o funkové hudbě hodně vědí. A v průběhu večera o sobě také dali vědět.

Nejdřív se vzpomínalo na nedávno zesnulou šumavskou legendu Emila Kintzla, který v této talk show před pár týdny spolu s Janem Fischerem naplnil celý zdejší sál a krásně mluvil o svých dalších plánech. Zavzpomínal na něj i Roman Holý, a to na příhodu, kdy jim jako malým klukům Emil Kintzl sehnal loď, aby se s kamarádem mohli plavit po řece...

Další část večera patřila první autorské sólové desce Romana Holého, kterou skladatel, producent a multiinstrumentalista připravil během covidové krize. Jmenuje se Strážce klidu Vol. l. Jedna z písniček na ní nazvaná Buran ze Sušice také ve Vimperku zazněla a sklidila velký potlesk. Roman Holý se na desce premiérově představil jako hlavní zpěvák, když dosud zpívá s oběma kapelami, které mají další špičkové sólisty.

"Konečně bude mít radost moje maminka, která si myslí, že ze všech zpěváků mých kapel mám nejkrásnější hlas já. Navíc mi kdysi jedna cikánka vyvěštila z kávové sedliny za šedesát tři korun, že bych měl zpívat, protože mám hlas jako Waldemar Matuška, který tu chybí," uvedl s humorem Roman Holý.

Další debata se pak točila kolem vývoje a aktuálního stavu hudby v Čechách, směřování známých i méně známých kapel nebo stále početnějších skupinách typu ...Revival, které napodobují hudbu, na kterou si troufají.
Podle Romana Holého éra krásné, vážné a hluboké hudby už je bohužel nenávratně pryč. Dnes vznikají denně milióny skladeb, na počítači si je může složit a kvalitně nahrát každé dítě, jsou mezi nimi jistě sem tam nějaké dobré, ale celkově je to podle něj brak a šum.

Krátce připomněl i své kapely. Například tu pojmenovanou Neruda, což byla v roce 2010 nová, zcela jiná česká rocková kapela. Roman Holý dal také k lepšímu, co jim ji nejvíce pomohlo zpropagovat. "Chtěli jsme být konečně trochu jako Rolling Stones, tak jsme na jednom turné po koncertě vyhodili z okna před hotel televizi, starou, v ceně tak sto padesát korun. Ráno už bylo televizí na chodníku sedm a mluvilo se o nás všude, lidé na ulici nám ukazovali véčko a volali na nás Rockenroll!," vyprávěl.

Dostal i otázku, jaký rozdíl vidí, když přijde před představením do šatny J.A.R. anebo do šatny Monkey Business. I s tím se vypořádal po svém. "V J.A.R. už mají všichni aspoň jedno promile v krvi, zatímco v Monkey Business si ještě stále dají skleničku až po produkci."

V jednu chvíli se v sále slibně rozhrnula opona a odhalilo promítací plátno. To když přišla řeč na legendární Kinobox, který v České televizi přinášel v originální podobě recenze filmových novinek se zaměřením na české filmy. Na jeho tvorbě se Roman Holý podílel. Po shlédnutí ukázky dodal, že při natáčení byli všichni slušně řečeno pod vlivem.

Z auditoria dostal otázku, proč Kinobox skončil. V odpovědi nejprve vysvětlil, že všechno má svůj poločas rozpadu, u tvořivého pořadu je to třeba chvíle, kdy už ho neděláme s takovým nadšením a špičkovým pocitem z tvorby. A také přišel nový ředitel televize, dokončil své vysvětlení Roman Holý.

Husarský kousek se povedl moderátorovi Honzovi Dvořákovi, když v závěru večera zavedl řeč na sběratelství Romana Holého. Ten se okamžitě chytil a byl ve svém živlu. Sbírá prý staré knihy, modelů autíček - legendárních angličáků - má prý doma na pět tisíc a ani dětem je nepůjčuje, protože prý v nich budou jednou mít velké jmění.

Sbírá i staré dětské hračky, hlavně ty s originálními krabicemi. Krabičky prý totiž mají dnes větší cenu než hračky samotné. Vrchol nastal, když Jan Dvořák vytáhl z tašky fungující model hasičského auta Truck Atlas. To už se v tom nadšení ztráceli oba a chvíli snad zapomínali i na muziku.

Jak to všechno dokáže a zvládne na tak vysoké úrovni kluk ze Sušice? - byla jedna ze závěrečných otázek moderátora. "Musí ti hořet hlava. Nesmíš si říkat, že něco nejde, a dokonce, že na menším městě to snad ani nemá cenu. Musíš jí za svým cílem, a pak se to povede," říká Roman Holý.

Jeho kapely prý mají pro letošní rok už zase úplně nabitý pracovní kalendář. Tak držíme palce!

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Pod zimním stadionem bude parkoviště, úpravy čekají i jeho okolí

Velký požár střechy zničil na Šumavě zemědělskou usedlost

Volarští se připravují na jednapadesát ukrajinských uprchlíků

Policie vyšetřuje kapesní krádež v prachatickém supermarketu

OBRAZEM: Jihočeští turisté zahájili ve Volarech novou sezónu

Štít 2022 putuje do Bechyně, Štítek zůstává doma v Prachaticích

Kaple sv. Josefa Dělníka v Krejčovicích po deseti letech jako nová

Ve Volarech Ukrajincům půl milionu korun, školu a další pomoc

Lékaři z Českých Budějovic pomohou se zuby, které nikdo nechce

Rejžákem z Prahy skončila soutěžní část divadelního Štítu

Prachatice rozkvetou do krásy trojicí nových květných záhonů

Čtvrt roku před dokončením je program letního kina ve hvězdách

Za největším znalcem Šumavy, legendárním Emilem Kintzlem

Z lesa zmizela smrková a borovicová kulatina za 95 000 korun

Najde se opět tak dobrý nápad, jako byly schody ke hřbitovu?

Zloděj si vyhlédl ke krádeži domek a chatu v zahrádkářské kolonii

Požár roubenky na Vacovsku nadělal škodu za pět miliónů korun

Ze skladu zmizely baterie pro fotovoltaické elektrárny za milion

Suchdolší ochotníci se inspirovali pohádkářem Andersenem

Na obchvatu Netolic srazilo auto starší cyklistku. Nepřežila

Nízká nezaměstnanost se Prachaticka držela i dva roky restrikcí

Golf srazil na hlavním tahu nedaleko Strážného urostlého vlka

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena