Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Slovem i obrazem o cestě první sbírky Prachaticka na Ukrajinu

PRACHATICKO - 6/3 2022 - 9:30 – Zřejmě vůbec první pomoc, která vyrazila z našeho regionu na Ukrajinu, připravila Církev bratrská. Vypráví o tom Michaela Veselá.

      

   Michaela Veselá, YMCA Husinec 

 

Několik dní obrovského nasazení, dobroty mnohých lidí, ochoty pomáhat jiným v nouzi dříve, než se ostatní rozkoukají, téměř 2 000 kilometrů a pomoc za čtvrt miliónu korun. Výsledkem je konkrétní pomoc konkrétním ukrajinským lidem. Jak k tomu vlastně došlo?

Nad ránem 3. března předali členové Církve bratrské z Husince na maďarsko-ukrajinských hranicích humanitární náklad potravin, hygienických potřeb, domácích spotřebičů, nádobí, dek, spacáků, lůžkovin, hraček a zimního oblečení pro dospělé i děti. Součástí nákladu byly také hygienické prostředky, pleny, suché potraviny a výživy pro miminka a malé děti.

„Na hranicích jsme humanitární pomoc předali zástupcům Ukrajinské baptistické církve,“ říká Timoteus Chán, člen Církve bratrské a YMCA Husinec, který spoluorganizoval sbírku a účastnil se její přepravy. Jejich cesta vedla z Husince, přes Brno, Bratislavu, Budapešť směrem na maďarsko-ukrajinské hranice. Náklad na místo vezli čtyři lidé ve dvou dodávkách.

Příběh s dobrým koncem má ale svůj smutný začátek. Pojďme sdílet pomyslný deník této akce a podívejme se, jak to vlastně začalo. V pátek 25. 2. 2022 se Lena, členka Církve bratrské v Husinci, Ukrajinka žijící mnoho let se svou rodinou v České republice, spojila se svými přáteli z Ukrajinské baptistické církve sídlící na Praze 1, kteří již v té době pořádali sbírku humanitární pomoci.

Oslovila své přátele z Prachaticka a Táborska, kde nějaký čas žila, zda by pomohli sbírat potraviny, oblečení a vše potřebné. Sesbírané věci se scházely v Praze, protože zde měli členové církve aktuální informace o potřebách lidí postižených válkou. V neděli se Lena domluvila se členy Církve bratrské v Husinci a YMCA Husinec, že je možné informace o sbírce rozšířit i mezi další ochotné lidi na Prachaticku a zajistit sbírku v budově církve.

Téměř ihned se začaly šířit a sdílet informace o možnosti zapojit se všemi možnými nástroji, zafungovaly především vzájemné hezké vztahy a také síla sociálních sítí udělala velký kus práce. Jen za neděli jsme humanitární pomocí zaplnili sklep a následně během pondělí i vstupní prostory církve v Husinci. Do naší sbírky přispěla i Diakonie Církve bratrské, která nám vyčlenila ze své veřejné sbírky částku 30 000 korun na nákup chybějících potravin.

Organizovat a zrealizovat takovou sbírku je jedna věc, druhá věc je, jak ji dostat na konkrétní místo a zajistit její bezpečný převoz. I zde členové církve obstáli a prokázali své schopnosti rychle a flexibilně reagovat a bez zbytečných prostojů zajistit odvoz humanitární pomoci. Ne vždy jde ale vše tak, jak bychom si představovali.

Původně měly vypůjčené dodávky vyjíždět hned v pondělí, ale odjezd byl posunut až na středu. Jak to bývá, rychlost procesu zbrzdily administrativní překážky. Podle členů výpravy dokonce v jeden čas hrozilo, že materiál na Ukrajinu vůbec nebudou schopni dopravit. Jejich víra a urputné nasazení však zasáhly a dobré myšlence byla cesta otevřena.

Zástupci Ukrajinské baptistické církve se dozvěděli, že jejich ukrajinský člen Nikolaj dokázal dojednat se zástupci ukrajinské celnice průchod na maďarsko-ukrajinském hraničním přechodu. Dokonce mohli flotilu posílit o další dvě dodávky, na hranice tedy mířily ve středu dvě auta z Prahy a dvě auta z Husince.

Posádky před cestou navíc obdržely informace, že se odjezd nezdržel jen kvůli byrokratickým postupům. Máša, Ukrajinka žijící se svou rodinou již patnáct let v Čechách, se musela naléhavě vrátit za svou rodinou na Ukrajinu, protože jí zemřel tatínek.

Hledala cestu, jak se dostat do válkou zmítané země co nejrychleji. V dodávkách vezoucích pomoc se nabízela dvě volná místa. Náklad navíc mířil přibližně do míst, kam se potřebovala dostat Máša se svým bratrem Vladem. Nakonec se je podařilo dostat až do městečka, kam mířili na pohřeb.

Obě skupiny, které převážely pomoc, se spojily až na hraničním přechodu, tedy v místě předání pomoci. S husineckou výpravou jel ukrajinský řidič Ivan, který se k nám přidal u Humpolce. Z Prahy s sebou přivezl i potřebnou dokumentaci pro přechod hranic. Na maďarsko-ukrajinský hraniční přechod jsme dorazili ve čtvrtek asi v půl třetí ráno.

Kolem páté ranní jsme se společně s dalšími čtyřmi dodávkami prokousali potřebnými hraničními náležitostmi. Jak na maďarské, tak i na ukrajinské celnici jsme se setkali se vstřícným a profesionálním přístupem. Nemuseli jsme čelit žádným překážkám, výhodou byla skvěle připravená dokumentace. Náklad posádky přeložily na benzínové pumpě asi tři kilometry na ukrajinském území. Náklad od nich přebírali lidé z Ukrajinské baptistické církve, kteří následně materiální pomocí zásobovali velkou část zakarpatské oblasti.

Do Husince se obě posádky vrátily ve čtvrtek večer. Podle členů husinecké Církve bratrské byla mise splněna díky mnoha lidem, kteří měli otevřené srdce a byli ochotni pomoci materiálními či finančními dary. Organizátoři sbírky tak nejenže získali 2 dodávky humanitární pomoci, ale i peníze na naftu a dálniční poplatky. Diakonie Církve bratrské navíc zafinancovala chybějící potraviny.

Rychlá a konkrétní pomoc se uskutečnila také díky dobrovolníkům, kteří pomáhali přebírat a balit materiál na cestu. Pomáhali také lidé z ukrajinské církve, kteří dokázali najít tu správnou cestu do své země a postarali se o rozvoz materiálu po zakarpatské oblasti, kde pomáhají mnoha lidem.

Díky Bohu, který nás chránil při cestě a okolnosti připravil tak, abychom mohli pomoci i Máše, aby se mohla dostat ke své rodině na Ukrajině. Všem vám i Bohu za to děkujeme nejen za sebe, ale i ostatní členy YMCA Husinec a Církve bratrské. Ví totiž, že půjde o pomoc dlouhodobou a bude jí ještě hodně zapotřebí.

„Již nyní přemýšlíme nad konkrétními projekty, které se budou především týkat uprchlíků přicházející sem k nám. Chceme připravit takovou pomoc, která bude smysluplná a dlouhodobá, a tu je potřeba naplánovat,“ ukončuje náš rozhovor Timoteus Chán z YMCA Husinec.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Literární kavárna s Lumírem Vozábalem na ptačích křídlech

Prachatická karavanová stání dostala zelenou u bývalé střelnice

OBRAZEM: Zimní zahrada se ocitla v záplavě plachetnic a květin

Kraj spouští podrobné geologické průzkumy pro obchvat Husince

Výtvarníci šedesátníci budou ilustrovat příběhy našeho regionu

Prachatický svátek amatérského divadla odstartuje už v sobotu

Prachatice a Vimperk svolávají kvůli pomoci Ukrajině zastupitele

Volary spolupracují s Jihočeskou univerzitou v sociální oblasti

OBRAZEM: Na stromě u Tankovky se v neděli zachytil paraglidista

Osmá Šumavská mozkovka má dva vítěze, získali stejně hlasů

Ztrátovost bazénu se po rekonstrukci nezměnila a je 4 000 000

Po dvouleté pauze se opět blíží rozpustilý masopustní víkend

Požár podkroví rodinného domu nadělal škodu 900 000 korun

Lyžaři si mohou užít závěr prázdnin s karnevalem na sjezdovce

Čtyři měsíce bral podporu a Úřadu práce tajil, že je zaměstnán

Jihočeští výtvarníci opět vystavují v Dolní bráně. Hlavně pestrost

Maškary v Chrobolech si pospíšily, vzývaly jaro a přálo jim počasí

Žáci Vodňanky pomohli nemocné spolužačce na terapii s delfíny

Komise navrhla několik nových sportovišť u bývalé střelnice

Strunkovická hospoda nabídne tři měsíce na Novém Zélandu

Derniéru výstavy F2,8 Prachatice obstarala premiérová Fotojatka

Galerie smíření prachatických boromejek má tištěného průvodce

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena