Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Volary spolupracují s Jihočeskou univerzitou v sociální oblasti

VOLARY - 1/3 2022 - 14:55 – Jihočeská univerzita a Město Volary se dohodly na unikátní spolupráci ve zdravotně sociální oblasti. Stvrdili ji ve čtvrtek 24. února.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: Jaroslav Pulkrábek, KIS Volary

 

Podle slov volarského starosty Víta Pavlíka nabídla univerzita městu možnost představit zajímavé výsledky vědecké činnosti ve zdravotně sociální oblasti, které by se daly uplatnit v podmínkách Volar. V čele iniciativy stojí vedoucí kanceláře transferu technologií Jihočeské univerzity Růžena Štemberková. Kancelář se dlouhodobě věnuje propojování akademického prostředí s praxí. To je cesta, jak uplatňovat a využívat výsledky vědy a výzkumu ve společnosti.

V zásadě jde o case managment v péči o seniory, šitý pro volarské podmínky. Anglický výraz znamená koordinaci podpory. Řada občanů v nepříznivé sociální situaci má totiž komplexní potřeby. Vedle lidí s poruchou autistického spektra může jít například o seniory s Alzheimerovou chorobou nebo s demencí, s dlouhodobou duševní nemocí, osoby s kombinovaným mentálním a fyzickým postižením, nemocí motýlích křídel nebo cystickou fibrózou a dalšími.

Tito lidé potřebují více různých zdrojů podpory - rozličné sociální služby současně, a zároveň i zdravotnické či školské služby nebo služby zaměstnanosti. Jejich situace často také vyžaduje součinnost různých úřadů.

Různé prvky podpory však působí samostatně, nic je nenutí, spolupracovat, ani mapovat celkové potřeby těchto lidí. Lidem pak nedostávají podporu odpovídající všem jejich potřebám nebo se o jejich potřeby starají různé složky systému, aniž by spolupracovaly, a někdy dokonce působí proti sobě.

"A právě case management jako funkce systému komunitní podpory může zajistit, že lidem s mnohonásobnými a dlouhodobými potřebami, které se mohou navíc proměňovat v čase, je poskytována odpovídající, individualizovaná, integrovaná, multidisciplinární a koordinovaná podpora z více zdrojů, jako jsou komunitní sociální služby, zdravotní a veřejné služby, zapojení neformálních pečujících nebo třeba občanských spolků či církví," vysvětluje univerzita přínos koordinované podpory seniorů a nemocných.

A k tomu dodává, že i když se jednotlivé zdroje podpory mohou podle potřeby člověka měnit, case management ho má provázet dlouhodobě a zajišťovat, aby se všechny potřebné služby dostaly ke každému, kdo je potřebuje.
Starosta Volar Vít Pavlík považuje spolupráci s Jihočeskou univerzitou při využívání výsledků vědy a výzkumu za prestižní. Vidí v ní ideální propojení a otevřené dveře k získávání absolutních novinek, inovací a trendů v oboru péče o seniory.

Vedoucí řešitelského týmu projektu Adéla Mojžíšová připomněla, že Volary se staly v jižních Čechách vedle Tábora a Třeboně třetím městem zapojeným do tohoto projektu, který obohacuje všechny zúčastněné. Velkou výhodu vidí v možnosti vytvářet modely přímo na podmínky konkrétního území.

Vedoucí kanceláře transferu technologií Růžena Štemberková zdůraznila, že spolupráce postupně ukáže další možnosti rozvoje a také propojení na ostatní fakulty univerzity. Podtrhla rovněž obousměrnost komunikace, která bude přinášet podněty z praxe na univerzitu a zpětně poputuje pomoc s jejich řešením. To vše na principu výhodnosti pro všechny zúčastněné. V novém programovacím období bude podle jejích slov díky vzájemné spolupráci možné snáze získávat dotace na rozvoj a podporu tohoto konceptu.

V průběhu slavnostního podpisu spolupráce se vedení Jihočeské univerzity v čele s rektorem Bohumilem Jirouškem dostalo poděkování v podobě obrazových impresí, které při představování projektu vytvořil volarský starosta a malíř Vít Pavlík, mimochodem - absolvent Jihočeské univerzity. Vedení univerzity ocenilo aktivní přístup starosty a jeho velký zájem o uplatnění inovací přímo pro své občany, jako výjimečné.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  OBRAZEM: Na stromě u Tankovky se v neděli zachytil paraglidista

Osmá Šumavská mozkovka má dva vítěze, získali stejně hlasů

Ztrátovost bazénu se po rekonstrukci nezměnila a je 4 000 000

Po dvouleté pauze se opět blíží rozpustilý masopustní víkend

Požár podkroví rodinného domu nadělal škodu 900 000 korun

Lyžaři si mohou užít závěr prázdnin s karnevalem na sjezdovce

Čtyři měsíce bral podporu a Úřadu práce tajil, že je zaměstnán

Jihočeští výtvarníci opět vystavují v Dolní bráně. Hlavně pestrost

Maškary v Chrobolech si pospíšily, vzývaly jaro a přálo jim počasí

Žáci Vodňanky pomohli nemocné spolužačce na terapii s delfíny

Komise navrhla několik nových sportovišť u bývalé střelnice

Strunkovická hospoda nabídne tři měsíce na Novém Zélandu

Derniéru výstavy F2,8 Prachatice obstarala premiérová Fotojatka

Galerie smíření prachatických boromejek má tištěného průvodce

Rekonstrukce Malého náměstí má být připravena k zahájení letos

Silný vítr přidělal práci energetikům a hasičům i na Prachaticku

HEJTMAN MARTIN KUBA k prodeji Kralovy vily a přeložce silnice

Šumavských pašeráků a převaděčů jsou v únoru plné jižní Čechy

V hospicovém parku najdete valentýnskou manželskou stezku

Město zvedlo jen ceny vody. Odpady, teplo a nájmy nezdražují

Fotopsaní z vozíku posílá Maruška v domě Křižovatka u parku

Ze skladovací haly zmizel červený sedm let starý zahradní traktor

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena