Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Výtvarníci šedesátníci budou ilustrovat příběhy našeho regionu

PRACHATICE - 3/3 2022 - 8:12 – Příběhy obohacují život je název projektu Erasmus+, na němž spolupracuje prachatická knihovna s partnery v Litvě a Slovinsku.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL 

 

"V roce 2021 se Městská knihovna Prachatice přihlásila do mezinárodního projektu Erasmus+ s anglickým názvem Stories make life better, česky Příběhy obohacují život. Spolupracuje na něm s litevskými a slovinskými kolegy z měst Ignalina a Šmarje pri Jelšah. Název projektu dobře vystihuje jeho zaměření i obsah - jde o vyprávění příběhů, od tradičních a ověřených způsobů až k využití moderních digitálních technologií," informovala knihovnice prachatické knihovny Martina Kindlmanová.

Program Erasmus+ zpřístupňuje českým organizacím nenahraditelné zkušenosti ze zahraničí. Umožňuje mezinárodní výjezdy a podporuje přeshraniční spolupráci. Přináší inovace do vzdělávání a v účastnících podporuje všeobecný rozvoj dovedností.

Na projektu Příběhů pracuje v prachatické městské knihovně studijní skupina, která se tu schází pravidelně každý měsíc. "Účastníci si již s novinářem Václavem Malinou mohli vyzkoušet, jak se dělají reportáže a rozhovory. Při setkání s Petrem Šmídem z Portusu se seznámili s tím, jak se bezpečně chovat na internetu. Také se dověděli, jak známý spisovatel Ondřej Fibich sbírá a vypráví příběhy ze Šumavy. Při posledních schůzkách si vyzkoušeli, jak se vytvářejí a stříhají videa," informovala knihovnice Šárka Polatová, která se seniory pravidelně pracuje.

"Jedním z cílů projektu je vznik publikace složené z vybraných regionálních příběhů, zvyků a pověstí. Vybrány a připraveny jsou už tři příběhy z našeho regionu, a to Pověst o hradu Hus, Jan Nepomuk Neumann a Draní peří. Zájemci je najdou zde. Zbývá k nim vytvořit vhodné ilustrace. A to je právě příležitost pro zkušené i začínající výtvarníky starší 60 let. Rádi bychom obdrželi jejich práce do konce letošního dubna," doplnila Martina Kindlmanová.

Podle jejích slov si mohou výtvarníci volit techniky dle vlastního rozhodnutí. Jediné dvě podmínky jsou, aby se výtvarné dílo týkalo těch tří zmiňovaných příběhů a věk autora díla byl 60 let+. Práce je třeba nosit do Městské knihovny Prachatice.

Samozřejmě jsme byli zvědavi na to, jaká publikace vznikne. "Bude mezinárodní, se třemi příběhy od kolegů ze Slovinska, třemi z Litvy plus třemi od nás, tedy celkem devíti příběhy. Ty budou přeloženy do angličtiny. Publikace vyjde jak ve fyzické podobě, tak bude volně ke stažení v elektronické verzi na stránkách Městské knihovny Prachatice," sdělila nám knihovnice Martina Kindlmanová. "Pravděpodobný termín vydání je podzim 2022," dodala.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Prachatický svátek amatérského divadla odstartuje už v sobotu

Prachatice a Vimperk svolávají kvůli pomoci Ukrajině zastupitele

Volary spolupracují s Jihočeskou univerzitou v sociální oblasti

OBRAZEM: Na stromě u Tankovky se v neděli zachytil paraglidista

Osmá Šumavská mozkovka má dva vítěze, získali stejně hlasů

Ztrátovost bazénu se po rekonstrukci nezměnila a je 4 000 000

Po dvouleté pauze se opět blíží rozpustilý masopustní víkend

Požár podkroví rodinného domu nadělal škodu 900 000 korun

Lyžaři si mohou užít závěr prázdnin s karnevalem na sjezdovce

Čtyři měsíce bral podporu a Úřadu práce tajil, že je zaměstnán

Jihočeští výtvarníci opět vystavují v Dolní bráně. Hlavně pestrost

Maškary v Chrobolech si pospíšily, vzývaly jaro a přálo jim počasí

Žáci Vodňanky pomohli nemocné spolužačce na terapii s delfíny

Komise navrhla několik nových sportovišť u bývalé střelnice

Strunkovická hospoda nabídne tři měsíce na Novém Zélandu

Derniéru výstavy F2,8 Prachatice obstarala premiérová Fotojatka

Galerie smíření prachatických boromejek má tištěného průvodce

Rekonstrukce Malého náměstí má být připravena k zahájení letos

Silný vítr přidělal práci energetikům a hasičům i na Prachaticku

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena