Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatice se vodohospodářský majetek provozovat nepokusí

PRACHATICE - 31/1 2022 - 17:30 – Prachatické zastupitelstvo za sebou má debatu, po které se nepokusí tlačit dolů ceny vody v koncesním řízení.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

 

Vodohospodářský majetek provozuje v Prachaticích na základě smlouvy s radnicí firma Čevak s pětiprocentním ziskem a cenu vodného a stočného zvedá jen o inflaci. Tyto podmínky vzešly před deseti lety z koncesního řízení, které měl na starosti místostarosta Robert Zeman. Díky němu tehdy město zvažovalo, že by si vodohospodářský majetek spravovalo samo.

Na konci letošního roku smlouva s Čevakem končí a radnice v koncesním řízení hledá nového provozovatele na dalších deset let. Robert Zeman, který nyní sedí v opozici, proto přišel s dotazem a výzvou, aby se město znovu pokusilo tento majetek provozovat samo. A to proto, že to podle něj může být stabilnější a levnější řešení nebo to minimálně může na firmy, které se do koncesního řízení přihlásí, tlačit, aby šly s cenou dolů.

„Před deseti lety se to městu a odběratelům vody vyplatilo. Přivítal bych, kdybychom to udělali i tentokrát podobně,“ řekl Robert Zeman. „Když nic jiného, dává nám to jako majiteli té soustavy velké možnosti pro to, aby ti, kteří pro nás budou připravovat cenové nabídky, počítali i s možnou účastí města,“ dodal s tím, že před deseti lety i kvůli tomu snížil Čevak svůj plánovaný zisk z osmi na pět procent.

Jeho nápad ale narazil na nezájem koalice. „S tím nepočítáme,“ odpověděl mu starosta Martin Malý. „Myslím, že na to nemáme kapacity a měla by to dělat odborná firma na úrovni,“ dodal s tím, že Čevak podle něj provozuje soustavu kvalitně a cena vody je v Prachaticích v pásmu republikového průměru.

Snahu o provozování vodohospodářského majetku některou z městských společností nakonec odmítl i místostarosta Jan Klimeš, který ji ale před deseti lety, když byl tehdy v opozici, podporoval. „Před deseti lety byla doba jinde,“ řekl a argumentoval i tím, že narostly třeba náklady na laboratorní vybavení.

Z diskuse však vyplynulo, že analýza toho, zda by na to město kapacity mělo, se tentokrát nedělala, a proto Robert Zeman takovou argumentaci odsoudil. „Myslím, že je to o pohodlnosti. Jen jste mi potvrdili, že jste se na to vykašlali. Nejjednodušší pro vás je to hodit na někoho jiného, a že vaše řešení nemusí být nejstabilnější a nejlevnější už neřešíte,“ dodal.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Svědci a defibrilátor zachránili seniora se srdečním kolapsem

OBRAZEM: V Neumannce visí krásné i poetické papírové krabice

Sedm set let staré vzácné prachatické sgrafito bylo restaurováno

Obnovy Pivovarských teras se může veřejnost dočkat už příští rok

Tři králové narazili i letos v ulicích Prachaticka na štědrost

Nový rok začal škodou 50 000. Rozbil světla a poškrábal kapotu

OBRAZEM: Stopy u Volar byly upraveny a podmínky jsou ideální

Udělal si živnost z podvodů na webu. Policie mu jich přisuzuje 241

Nový spolek se uvedl úspěšně. Po Číně přijde na řadu Hebron

Volary chystají lesní školku na Soumaráku. Těší se plné podpoře

Trh práce na Prachaticku začal zimu stejně jako před rokem

U školy roste pumptrack, u bazénu vznikne nové dětské hřiště

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena