Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Nový prachatický spolek vás vezme do Číny, Hebronu ale i KLDR

PRACHATICE - 18/1 2022 - 17:54 – Kulturou a vzděláním společně. Takový název dostal spolek, který chce v Prachaticích rozšířit kulturní nabídku, aby nestagnovala.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

 

Nový spolek se uvede velmi zajímavou besedou. Na tento čtvrtek pozval do města pod Libínem známého českého novináře Tomáše Etzelra. Návštěvníci besedy se s ním podívají na jeho dokument Nebe a do Číny. A další cesty formou besed povedou do blízkovýchodního Hebronu a také do Korejské lidově demokratické republiky. Chybět však nebude v činnosti spolku ani zábava a kultura.

O novém spolku jsme připravili rozhovor s jedním z jeho zakladatelů Pavlem Hodinou. Kdo váš spolek tvoří?
Náš spolek jsme založili teprve nedávno. Předsedou je Jan Kotrba a místopředsedy Marie Machovcová a já. Počítáme s tím, že v nejbližší době se náš spolek ještě rozroste o další členy z řad veřejnosti. Zejména o ty, kteří již s námi spolupracují. Zde bych zmínil mimo jiné Václava Müllera. Za to jim velice děkujeme, jelikož nelze uspořádat takové akce ve třech lidech.

Proč spolek vznikl?
Založením spolku chceme zejména prachatickým občanům rozšířit kulturní nabídku a zároveň i nabídnout možnosti se vzdělávat. Chceme do Prachatic přinést něco, co v nich nyní chybí nebo je pouze v omezené míře. Chceme nabídnout takové aktivity, které místní lidé ocení a budou mít pocit, že se město v oblasti kultury a vzdělávání rozvíjí a nestagnuje, jak občas zaznívá z úst prachatických občanů. Chceme cílit na takové akce, které známe z okolních měst. A my si myslíme, že do našeho okresního města patří.

Co bude spolek dělat – jaké bude jeho zaměření?
Jedná se zejména o různé přednášky, edukativní činnosti v oblasti financí, legislativy, ale i dalších odvětví veřejného života a to formou různých přednášek či workshopů. Zároveň bychom chtěli uspořádat i nějaké kulturní akce pro širokou veřejnost, dále také akce pro nejmenší i seniory z našeho města i blízkého okolí, které budou mít volnější charakter a budou spíše jen pro pobavení nebo odpočinek. Budeme moc rádi, pokud veřejnost bude navštěvovat akce našeho spolku, ale i podobné akce dalších organizátorů. Budeme se těšit na setkání s Vámi! Bez spokojených diváků a návštěvníků nemá smysl tyto akce pořádat!

Z čeho budete své vzdělávací a kulturní činnosti financovat? Pomůže vám třeba radnice?
V první fázi chceme plánovat takové akce, které si na sebe dokážou vydělat. Alespoň v to budeme doufat. Zároveň bychom chtěli minimálně jednou ročně uspořádat nějakou větší komerční akci, ze které bychom následně čerpali prostředky na různé menší akce, které by nebyly rentabilní. - Radnici jsme zatím neoslovili, ale určitě s tím v nejbližší době počítáme. Akce budou zejména pro občany našeho města, tak bychom chtěli využít i nějaké dotační programy pro rok 2022, které jsou v současné době vypsány a následně je efektivně využít. Uvidíme, zda budeme se žádostí úspěšní.

Vaší první akcí bude promítání filmu Nebe od Tomáše Etzlera a následná přednáška tohoto známého a uznávaného novináře. Může tuto akci více přiblížit?
Akce se koná v kině Národka už 20. ledna v 18 hodin. Dokumentární film Nebe je zárukou velkého emočního zážitku. Diváci mohou mimo jiné vidět, jak se žije v komunistické Číně. Ihned po zhlédnutí filmu bude následovat diskuze s Tomášem Etzlerem a zároveň bude možnost si nechat vlastnoručně podepsat jeho knihu. Tomáš Etzler působil v Číně sedm let a na vlastní kůži prožil tuto krutou realitu, proto je plně kompetentní odpovídat na zvídavé dotazy diváků. Vstupenky je možné zakoupit v předprodeji na portálu KIS Prachatice nebo na místě před začátkem akce. Cena vstupenky činí 180 korun. Pokud to situace dovolí, rádi vás přivítáme v kině Národka už od 17 hodin, jelikož zde bude možnost drobného občerstvení a neformálního setkání.

A na jaké další akce se pak můžeme těšit?
Dále 31. ledna od 19 hodin pořádáme v Celtic Baru přednášku Adély Pegleyové pod názvem Hebron: Železná opona Blízkého východu. Adéla Pegleyová na blízkém východě žila a bude vyprávět mimo jiné o nelehkém soužití palestinských Arabů a Židů v jednom z nejstarších měst Blízkého východu Hebronu, které patří pod Palestinskou autonomii. Další přednášku plánujeme na březen, kdy jsme do Prachatic pozvali ředitele humanitární organizace ADRA Radomíra Špinku, který bude vyprávět o totalitní Severní Koreji, kde několik měsíců působil. Akce se bude jmenovat KLDR - země plná paradoxů a bude také určitě velmi zajímavá. Termín a místo přednášky bude ještě upřesněno. Další akce jsou v jednání, ale v květnu bychom chtěli v Prachaticích uspořádat jednu velkou kulturní akci, kterou by mohlo navštívit několik desítek, možná stovek občanů našeho města a okolí. Vše je ještě ale v jednání a vzhledem k tomu, že je to organizačně velmi náročné, budeme občany informovat až v době, kdy bude vše připraveno a bude jasné, že se akce uskuteční. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
  OBRAZEM: Se dvěma promile nezvládl jízdu po rovné silnici

Malíř Zdeněk Harazin, rodák z Vimperka, okouzlil Slovensko

Studentská rada Prachatic se zapojí do Evropského roku mládeže

Vandal táhl ze sídliště do centra Prachatic a řádil jako černá ruka

Nemocniční laboratoř bude moct otestovat Prachaticko za měsíc

Ve volarském domečku se hrály moderní deskové hry o sto šest

Už i Horská služba Šumava používá nový způsob tišení bolesti

Po nehodě nechal auto přes noc u silnice a našel ho vykradené

STAROSTA: Zastřešení hokejbalové arény nás nemine. Tak ani tak

Nová dobrovolnická výzva radnice pomůže opuštěným miminkům

Tři králové koledují v ulicích. Ale kam přispět, když je nepotkáte?

Srdeční výdej vezme v prachatické knihovně poezií za vaše osrdí

Po smyku na mokru narazilo auto do stromu a skončilo na střeše

Literární kavárna u Mistra Křišťana si posvítila na Helfenburk

Hledá se bílý bobcat za milion. Zmizel zemědělskému družstvu

Obnova Štěpánčina parku může začít. Smlouva je podepsána

Výstava boromejek k výročí prachatického kláštera se rozrůstá

Dva neobývané bytové domy na Šumavě se staly terčem zloděje

Prameny Vltavy jsou temná a tvrdá detektivka ze zimní Šumavy

Odpady v Prachaticích letos doslova jako podle kalendáře

Oslavy začátku roku skončily v Prachaticích poničeným autem

Hospic sv. Jakuba ukazuje péči o nemocné v domácím prostředí

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena