Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
Ilustrační foto. HS Šumava   Už i Horská služba Šumava používá nový způsob tišení bolesti

ŠUMAVA - 15/1 2022 - 20:25 – Záchranáři šumavské horské služby poprvé informovali o použití nového způsobu tišení bolesti inhalací léku Penthrax.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

 

Lék dostal dnes 15. ledna osmadvacetiletý snowboardista, který se velmi bolestivě zranil kolem deváté hodiny ráno při sjíždění po turistické cestě pod vrcholem Plechého, který je nejvyšší horou české části Šumavy. Snowboardista si sám zavolal Horskou službu a ta na pomoc poslala záchranáře na skútru a čtyřkolce.

Protože zranění mladého muže bylo velmi bolestivé a transport si vyžádal delší čas, dostal Penthrax, aby dlouho netrpěl. „Jakmile začal lék působit, zafixovali jsme pacienta a velmi šetrně transportovali k naší stanici v Nové Peci. Tam už na pána čekala sanitka z Horní Plané a ta jej dál převezla k ošetření do nemocnice,“ vysvětlil člen Horské služby Šumava Ondřej Zeman.

Penthrax obsahuje účinnou látku, které se využívala jako anestetikum, ale v menším množství působí jako analgetikum. V léku má podobu těkavé kapaliny, která se přemění na plyn a ten pacient inhaluje sám podle subjektivního pocitu bolesti. Záchranáři tak mohou pracovat na jeho transportu, aniž by trpěl.

Lék je určen pro dospělé, mohou ho užívat i těhotné ženy, ale není vhodný pro pacienty s vážnými nemocemi ledvin a jater. Vyškolení horští záchranáři ho nyní mohou podávat po konzultaci s lékařem zraněným, kteří jsou při vědomí a utrpěli například velmi bolestivé zlomeniny nebo vykloubení kloubů a jejich transport k lékaři by trval dlouho.

Ve světě se tento způsob tišení bolesti používá poměrně dlouho. Od roku 2010 ho praktikují i záchranáři v některých evropských zemích. Česká Horská služba testovala jeho používání v roce 2019 v Jizerských horách a od loňska ho pak začali využívat horští záchranáři i v ostatních českých horách.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Po nehodě nechal auto přes noc u silnice a našel ho vykradené

STAROSTA: Zastřešení hokejbalové arény nás nemine. Tak ani tak

Nová dobrovolnická výzva radnice pomůže opuštěným miminkům

Tři králové koledují v ulicích. Ale kam přispět, když je nepotkáte?

Srdeční výdej vezme v prachatické knihovně poezií za vaše osrdí

Po smyku na mokru narazilo auto do stromu a skončilo na střeše

Literární kavárna u Mistra Křišťana si posvítila na Helfenburk

Hledá se bílý bobcat za milion. Zmizel zemědělskému družstvu

Obnova Štěpánčina parku může začít. Smlouva je podepsána

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena