Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Malíř Zdeněk Harazin, rodák z Vimperka, okouzlil Slovensko

BRATISLAVA - 18/1 2022 - 11:51 – Skvělý uplynulý rok měl vimperský rodák, malíř Zdeněk Harazin. Korunovalo ho vysoké vyznamenání Slovenské republiky.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

 

V kapli sv. Panny Marie Sedmibolestné na Bratislavském hradě malíř převzal spolu s desítkou osobností kultury, umění a vědy za své osobité výtvarné dílo významné ocenění Identifikační kód Slovenska 2021. Předal mu ho profesor Luboslav Moza, kurátor projektu, nestor slovenských výtvarných pedagogů a člen Evropské akademie věd a umění, sídlící v rakouském Sacburku, která má nad projektem záštitu.

Identifikační kód Slovenska vloni už počtrnácté udělovalo bratislavské občanské sdružení ARTEM. Laureáty prestižní ceny vybírá pětičlenná odborná porota. "Kultura je na celém světě jediným a jedinečným identifikačním kódem každého národa. Hlavním posláním tohoto projektu je upozorňovat na význam kulturních hodnot minulosti i přítomnosti, podporovat jejich dnešní rozvoj a propagovat práci a dílo vědců a umělců," uvádí se mimo jiné v zásadách pro udělování Identifikačního kódu Slovenska.

Malíř Zdeněk Harazin (ročník 1957) prošel zajímavou cestou. Na každém jejím kroku ho provázela svědomitost a píle. Svůj výtvarný talent rozvíjel studiem v Základní umělecké škole a soukromým studiem u malíře Jiřího Zemana. Zabývá se malbou a kresbou, žije a tvoří v jihočeské Zlivi. Má za sebou řadu individuálních výstav.

S jeho dílem i s ním osobně se také pravidelně setkáváme na výtvarných dílnách v pošumavském regionu - workshopu SALVE v Prachaticích a Výtvarném workshopu Volary. Představil se i na několika ročnících Mezinárodního bienále kresby v Západočeském muzeu nebo v Galerii Jiřího Trnky v Plzni. Spolupracuje se slovenským občanským sdružením výtvarníků ARTEM a s profesorem Luboslavem Mozou. Od roku 2002 se účastní prestižní výstavy moderního evropského umění INTERSALON, kterou pořádá Asociace jihočeských výtvarníků v Českých Budějovicích.

"Zdeněk Harazin patří mezi výrazné osobnosti výtvarného života jižních Čech. Přináší naprosto ojedinělý, komplexní pohled v kontextu interpretované reality. Nejde jen o pouhé geometrické vyjádření skutečnosti, ale jde především o autorovo sdělení. Je členem Asociace jihočeských výtvarníků více než dvacet let. Pro nás je téměř nepostradatelný, protože jako člen výkonného výboru se aktivně podílí na přípravě a průběhu většiny akcí organizovaných AJV," řekl pro prachatickoNEWS.CZ o oceněném autorovi předseda Asociace jihočeských výtvarníků Vít Vavřinec Pavlík.

"Pro mě je to velká pocta, být zařazen do plejády významných osobností slovenského národa, svoji identitou, tvorbou, kterou zastupuji. Prestižního ocenění Identifikační kód Slovenska si moc vážím, zavazuje mě k další tvorbě," uvedl pro prachatickoNEWS.CZ Zdeněk Harazin, kterého všichni kolegové a přátelé znají jako skromného člověka.

Nejsilnějším zážitkem podle jeho slov bylo, když obdržel e-mail, kde stálo: "Váš významný přínos kultuře, dlouhodobé vytváření jejich skutečných hodnot i doporučení významných odborníků a osobností byly základem pro rozhodnutí společnosti ARTEM udělit Vám prestižní ocenění laureát Identifikačního kódu Slovenska, jako součást světového Kulturního kódu." Podepsaný byl pod ním PhDr. Luboslav Moza, PhD., člen Evropské akademie věd a umění.

Na úspěšný loňský INTERSALON, který se konal v Muzeu fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci, naváže letos brzy výstava vybraných prací v Mekce umělců - prachatické Galerii Dolní brána. Mezi desítkami vystavujících autorů se na "malém Intersalonu" představí i Zdeněk Harazin se svým akrylem na plátně nazvaným Moře 45. Vernisáž výstavy je zatím plánovaná na pondělí 21. února v 17:00.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Studentská rada Prachatic se zapojí do Evropského roku mládeže

Vandal táhl ze sídliště do centra Prachatic a řádil jako černá ruka

Nemocniční laboratoř bude moct otestovat Prachaticko za měsíc

Ve volarském domečku se hrály moderní deskové hry o sto šest

Už i Horská služba Šumava používá nový způsob tišení bolesti

Po nehodě nechal auto přes noc u silnice a našel ho vykradené

STAROSTA: Zastřešení hokejbalové arény nás nemine. Tak ani tak

Nová dobrovolnická výzva radnice pomůže opuštěným miminkům

Tři králové koledují v ulicích. Ale kam přispět, když je nepotkáte?

Srdeční výdej vezme v prachatické knihovně poezií za vaše osrdí

Po smyku na mokru narazilo auto do stromu a skončilo na střeše

Literární kavárna u Mistra Křišťana si posvítila na Helfenburk

Hledá se bílý bobcat za milion. Zmizel zemědělskému družstvu

Obnova Štěpánčina parku může začít. Smlouva je podepsána

Výstava boromejek k výročí prachatického kláštera se rozrůstá

Dva neobývané bytové domy na Šumavě se staly terčem zloděje

Prameny Vltavy jsou temná a tvrdá detektivka ze zimní Šumavy

Odpady v Prachaticích letos doslova jako podle kalendáře

Oslavy začátku roku skončily v Prachaticích poničeným autem

Hospic sv. Jakuba ukazuje péči o nemocné v domácím prostředí

Prachatičtí hasiči zachránili slaňováním psa z hlubokého výkopu

První letošní miminko prachatické porodnice je holčička Malvína

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena