Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Srdeční výdej vezme v prachatické knihovně poezií za vaše osrdí

PRACHATICE - 11/1 2022 - 9:35 – Výstavní hala Městské knihovny Prachatice hostí do konce února výstavu spolku pro podporu a vydávání poezie Srdeční výdej.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

 

Brněnský spolek Srdeční výdej, jehož název přeneseně odkazuje na fyziologickou funkci lidského srdce pumpujícího krev do těla, vydává básnické sbírky české poezie s frekvencí jednoho až dvou svazků za rok. Chvályhodné je, že vedle zavedených autorů dává šanci i vydařeným prvotinám autorů zatím méně známých.

Srdeční výdej do konce roku 2013 vydal 14 titulů současné české poezie v nakladatelství Masarykovy univerzity. Editorem edice je Vladimír Šrámek, typografii navrhuje Leoš Knotek. S edicí redaktorsky spolupracuje řada převážně brněnských básníků. Na konci roku 2013 se Srdeční výdej změnil v občanské sdružení s cílem oživit vydavatelské a další kulturní aktivity. A to se mu daří.

Spolek tvůrců tvoří spolu s brněnským lékařem Vladimírem Šrámkem, který má vřelý vztah k Prachaticím, kde často navštěvoval své rodiče, prachatický rodák, absolvent žurnalistiky a environmentálních studií na Masarykově univerzitě v Brně Radek Štěpánek, Leoš Knotek, považovaný za enfant terrible brněnské grafiky a znojemský výtvarník František Hubatka.

"My v prachatické městské knihovně máme k tomuto spolku také vřelý vztah. Jednak je polovina z nich zcela nebo zčásti Prachatičáky. Současně skvěle zapadají do letošní koncepce naší knihovny, kterou je motto Rok 2022 - Rok srdce. Vždyť básníci přece tvoří srdcem," řekla nám ředitelka knihovny Hana Mrázová.

Výstavní panely v sídle prachatické městské knihovny představují zajímavé vydavatelské počiny v edici současné české poezie. A jako lákavá ochutnávka zvou citlivého čtenáře k básnické hostině. Podávají se například civilní básně Norberta Holuba ve sbírce Status Idem, debutová básnická sbírka Jana Kellnera Rýpat sýr, Japonsko Jak plyne čas očima Petra Hrbáče či básnění z radosti Miroslava Holmana v Glosách veršem.

Dalšími chody jsou putování světem v prvotině Petra Mezihorálka Sraženiny, mezi nebem a zemí se dotýkající debutové básnické texty Radka Štěpánka ve sbírce Soudný potok nebo harmonii krajiny chorvatského ostrova Krajky Pagu opěvující sbírka od stejného autora. Pokračování hostiny pak tvoří Žvýkání jader Ireny Šťastné a Boty, paznehty od Zdeňka Volfa.

V neposlední řadě na výstavě zaujme ukázka z edice Cesty. Představuje trochu čapkovsky poznávající i srovnávající cestopisy z pera Vladimíra Šrámka, a to z Kuby a New Yorku. Třetí, ze Španělska, připravuje spolek k vydání v letošním roce.

A ještě jedna dobrá zpráva. "Ve středu 9. února v 18:00 se uskuteční on-line setkání s autory Srdečního výdeje. Zájemci se k němu budou moci připojit prostřednictvím webových stránek naší knihovny. Podrobnosti včas oznámíme," dodala ředitelka knihovny Hana Mrázová.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Koalice chce hospodařit s rekordním schodkem 86 500 000 korun

Po smyku na mokru narazilo auto do stromu a skončilo na střeše

Literární kavárna u Mistra Křišťana si posvítila na Helfenburk

Hledá se bílý bobcat za milion. Zmizel zemědělskému družstvu

Obnova Štěpánčina parku může začít. Smlouva je podepsána

Výstava boromejek k výročí prachatického kláštera se rozrůstá

Dva neobývané bytové domy na Šumavě se staly terčem zloděje

Prameny Vltavy jsou temná a tvrdá detektivka ze zimní Šumavy

Odpady v Prachaticích letos doslova jako podle kalendáře

Oslavy začátku roku skončily v Prachaticích poničeným autem

Hospic sv. Jakuba ukazuje péči o nemocné v domácím prostředí

Prachatičtí hasiči zachránili slaňováním psa z hlubokého výkopu

První letošní miminko prachatické porodnice je holčička Malvína

OBRAZEM: Silně podnapilý řidič vjel v Prachaticích do protisměru

OBRAZEM: Silně podnapilý řidič vjel v Prachaticích do protisměru

Auto a garáž lehly po půlnoci popelem. Škoda je 900 000 korun

Do archivářského nebe se letos odebral PhDr. Václav Starý

Zastupitelé zdražili odpad o 204 koruny, ale tříděný bude zdarma

Prachatické mládeži s problémy se dostane nově pomoci v terénu

Slavnosti Zlaté stezky přišly kvůli odkladům o svou hlavní hvězdu

Vimperk se městského ohňostroje dočká, Prachatice mají smůlu

Svět panenek můžete v Prachatickém muzeu vidět už jen tři dny

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena