Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatický Domácí hospic sv. Jakuba se otevřel pro veřejnost

PRACHATICE - 7/10 2021 - 9:05 – Den otevřených dveří pro laickou i odbornou veřejnost uspořádal v úterý 5. října Domácí hospic sv. Jakuba v Prachaticích.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Podle slov Štěpánky Válkové, vedoucí střediska, které patří pod prachatický Hospic sv. Jana N. Neumanna, využily otevřených dveří dvě desítky zájemců. Všechny při vstupu do sídla domácího hospice, renesanční budovy v Horní ulici s gotickou kruhovou malbou na průčelí, přivítala impozantní socha sv. Jakuba v nadživotní velikosti.

Ta spatřila světlo světa díky řezbářce Editě Hrbkové z Husince a domácímu hospicu ji věnovali manželé Vendula a Václav Růžičkovi ve spolupráci s mnoha dalšími dobrými lidmi.

A proč právě sv. Jakub? Jistě proto, že bývá označován za patrona poutníků, bojovníků či lékárníků, což je právě tady příhodné. Při naší návštěvě nás přivítala ještě Štěpánka Válková a spolu s ní i zdravotní sestra a psychoterapeutka hospice, sestra Bohuslava Kubačáková z komunity prachatických boromejek, která se stará rovněž o duchovní péči o pacienty domácího hospicu. A hned nás také nasměrovaly po schodech s pěknou podzimní výzdobou do prvního patra k sestřičkám.

Stejně jako ostatní návštěvníci jsme si mohli prohlédnout jejich zdejší skromné pracoviště a zblízka pak například úctyhodný záchranářský kufr. Ten je naplněný vším potřebným a připravený k výjezdu pro poskytnutí pomoci trpícím. Pravé pracoviště lidí z domácího hospicu je v terénu.

"Poskytujeme už dva roky komplexní péči nevyléčitelně nemocným, kteří chtějí žít a dožít doma, v blízkosti svých nejbližších. S každým naším pacientem jsme zváni do intimního společenství zraněné rodiny. Bylo to, je a vždy bude vzácné, obohacující, smutné, ale i radostné," říká Štěpánka Válková a dodává: "Vedle hospicové péče také podporujeme pečující o své blízké v rámci terénní odlehčovací služby. Také za touto péčí jsou ukryty silné lidské příběhy."

Z jejích slov i řeči, pohledů a plachých úsměvů jejích spolupracovnic je zřejmé, že tahle práce pro ně není jen řemeslem. "Nestydím se, že někdy osudy našich pacientů prožívám s jejich rodinou tak, že mi i slzička ukápne. Největší odměnou je pro nás pocit, že jsme nemocnému ulehčili jeho trápení a důstojně ho doprovodili na jeho poslední cestě," říká za všechny zdravotní sestra Věra Kvasničková. 

Na konci naší krátké návštěvy si při odchodu všímáme řady fotografií na stěně v přízemí. Dokumentují některé okamžiky ze stavebních a dalších úprav objektu, kde domácí hospic sídlí od 11. září 2019. "Máme promyšlenou další rekonstrukci, kterou bychom potřebovali. Je to otázka času a financí," doplňuje vedoucí domácího hospicu Štěpánka Válková. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Enigma zachránila před umrznutím ženu a má Statečné psí srdce

Prachatické gymnázium svolává absolventy na velkou oslavu

Vimperk hledá dřevěného medvídka. Zmizel v pátek od šaška

Nový tajemník radnice: Chci od úřadu vstřícnost a službu pro lidi

Fotografové od Vlachova Březí neradi odložili svou výstavu o rok

Divocí agresoři útočili v Prachaticích nožem, pěstmi a kopanci

Den architektury představil budoucnost horské chaty na Libíně

OBRAZEM: Na svět přišla nová kniha o šumavských převaděčích

OBRAZEM: Nemocnice má novou lékárnu a pět nových bytů

Tématem festivalu Šumava Litera letos bude Pohraniční stráž

Sváteční shakespearovská pošta pohladila prachatickou knihovnu

Recidivista se vetřel seniorce do bytu v domově důchodců a kradl

Vznik nové zahrádkářské kolonie v Prachaticích dostal zelenou

OBRAZEM: Parkem putovala stříbrná paralympijská medaile

OBRAZEM: Komorní duo uctilo u Petra a Pavla svatého Václava

Veřejné piano na prachatickém náměstí lidé přijali a hrají na něj

Galerie Neumannka slavila sedmileté výročí netradičně, fyzikou

Z duelu ředitelů národních parků byl duet, ale fakt zajímavý

Otrávená štěňata zachraňovala veterinářka. Hledá se jejich travič

Nová lesní dílna národního parku ve Stožci uvítá nejen hračičky

Zloděj si dal velkou práci! Odvezl pět soch zalitých do betonu

Na prachatickém náměstí začíná výměna veřejného osvětlení

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena