Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Nový tajemník radnice: Chci od úřadu vstřícnost a službu pro lidi

PRACHATICE – 5/10 2021 - 15:20 – Na zásadní pozici na prachatické radnici usedl nový a relativně mladý muž, který by mohl přinést nové svěží přístupy.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto poskytlo Město Prachatice

  

Už zhruba měsíc vykonává funkci tajemníka prachatického městského úřadu šestatřicetiletý Radim Rouče. Nový nejvýše postavený městský úředník není místní a podle toho, na co klade důraz, by mohl přinést do stojatých prachatických vod potřebný svěží přístup. Zatímco minulý tajemník byl hlavně odborník na pravidla veřejné správy, Radim Rouče mluví o vstřícnosti úředníků a službě pro lidi.

Pochází z Českého Krumlova, je ženatý a má tři děti. Vystudoval práva. Na místo tajemníka přitom usedl poté, co nebylo poměrně dlouho řádně obsazeno. Bývalý tajemník Karel Pašek zemřel letos v květnu a před tím byl v pracovní neschopnosti. Místo tajemníka městského úřadu je přitom zásadní pro fungování celého úřadu.

Radim Rouče pro prachatickoNEWS.CZ odpověděl na několik otázek. Můžete zmínit své hlavní profesní zkušenosti?

Přes deset let jsem působil jako tajemník Městského úřadu Český Krumlov. Za tu dobu se díky tamějšímu týmu podařilo vybudovat moderní úřad, který dobře plní svou úlohu v rámci systému veřejné správy a přidává k tomu i něco navíc. Na tom „něčem navíc“ - úsilí poskytovat veřejnosti víc než standard - si zakládám a rád bych to zavedl i v Prachaticích.

Odkud jste a jak dobře znáte Prachatice a Prachaticko?

Narodil jsem se a poslední roky žiji v Českém Krumlově, vyrůstal jsem v Českých Budějovicích. Prachatice a Prachaticko pochopitelně znám, nedaleko žije část naší rodiny. Nicméně - uvědomuji si jisté rezervy a snažím se je každodenní prací dohnat. Slova jako Dřípatka a Štěpáňák mě proto už nemohou zaskočit, Žižkovu skalku už také najdu a co se děje na Národce mi rovněž není cizí.

Proč jste se o post tajemníka Městského úřadu Prachatice ucházel?

Bylo to osobní rozhodnutí. S předchozím působištěm jsem byl silně spjatý, ale přesto, nebo možná právě proto, už jsem cítil neodbytnou potřebu udělat v životě změnu, opustit svou komfortní zónu a jít dělat práci, kterou umím, jinam. Proto jsem rád využil příležitosti, kterou mi Prachatice nabídly.

S jakou vizí pro úřad se funkce ujímáte?

Veřejná správa je služba veřejnosti. To je věta, kterou si musí vštípit všichni kolegové. Nikoliv ve smyslu, že služba má být chápána jako otroctví. Je to práce pro lidi a starost o společenský řád. Úroveň poskytované služby a ona pomyslná kvalita je pouze na nás. Jsem zvyklý usilovat o to, aby byla do značné míry měřitelná a pokud možno co nejvyšší. Je důležité o sobě neustále zdravě pochybovat, abychom nepropadali dojmu, že teď už děláme vše dobře a ve stejném trendu v tom budeme další roky pokračovat. Rád zavádím moderní nástroje, snažím se občanům nabídnout co nejvyšší míru volby způsobu komunikace s úřadem, včetně elektronizace podání, dostatečnou informovanost o činnosti města a úřadu a jeho otevřeností předcházet zbytečným pochybnostem.

V jakém stavu je úřad po dlouhodobé nepřítomnosti tajemníka?

Po prvním měsíci na prachatickém úřadu jsem poznal, že zde pracuje mnoho kompetentních lidí, které práce baví a dělají ji dobře. Díky kvalitnímu týmu vedoucích odborů funguje úřad samostatně a své zákonné úkoly si bezvýhradně plní. Svou úlohu vidím v zajištění kvalitních pracovních podmínek pro všechny zaměstnance, odpovídajícím ohodnocení jejich pracovních výkonů a vedení úřadu směrem, který vnímám jako správný, tedy k uspokojení potřeb široké veřejnosti. Asi by bylo naivní očekávat, že by občané chodili na úřad s radostí, ale přeji si, aby každý z našich klientů odcházel z úřadu spokojený s vědomím, že se setkal se vstřícným a spravedlivým přístupem. Vstřícnost a přívětivost je základní kvalita, jíž by se měl každý úřad vyznačovat.

Co je třeba nyní nejvíc na úřadu udělat – na co se soustředit?

Na některých úsecích se nám dlouhodobě nedaří obsadit volná pracovní místa, myslím si, že to příslušné vedoucí hodně trápí - personální stabilizace úřadu je proto zásadní. Postupně se pak můžeme společně zaměřit na procesy, které jsou na úřadu zavedené, a hledat cesty, jak k práci přistupovat efektivněji. Konkrétnější na tomto místě být nechci, považuji za férové záměry nejprve probrat s jednotlivými kolegy a vedením města a vysvětlit jim je.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Fotografové od Vlachova Březí neradi odložili svou výstavu o rok

Divocí agresoři útočili v Prachaticích nožem, pěstmi a kopanci

Den architektury představil budoucnost horské chaty na Libíně

OBRAZEM: Na svět přišla nová kniha o šumavských převaděčích

OBRAZEM: Nemocnice má novou lékárnu a pět nových bytů

Tématem festivalu Šumava Litera letos bude Pohraniční stráž

Sváteční shakespearovská pošta pohladila prachatickou knihovnu

Recidivista se vetřel seniorce do bytu v domově důchodců a kradl

Vznik nové zahrádkářské kolonie v Prachaticích dostal zelenou

OBRAZEM: Parkem putovala stříbrná paralympijská medaile

OBRAZEM: Komorní duo uctilo u Petra a Pavla svatého Václava

Veřejné piano na prachatickém náměstí lidé přijali a hrají na něj

Galerie Neumannka slavila sedmileté výročí netradičně, fyzikou

Z duelu ředitelů národních parků byl duet, ale fakt zajímavý

Otrávená štěňata zachraňovala veterinářka. Hledá se jejich travič

Nová lesní dílna národního parku ve Stožci uvítá nejen hračičky

Zloděj si dal velkou práci! Odvezl pět soch zalitých do betonu

Na prachatickém náměstí začíná výměna veřejného osvětlení

Běh po Zlaté stezce věnovali zesnulému Miroslavu Bojanovskému

V krátké době další vloupání za bílého dne do domu i s krádeží

V Domě Křižovatka vyprávějí neslyšící své tiché osudy na výstavě

OBRAZEM: Oblíbené Toulky starou Šumavou se úspěšně vrátily

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena