Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Den architektury představil budoucnost horské chaty na Libíně

LIBÍN - 4/10 2021 - 14:54 – Ateliér Třiarchitekti odhalil přímo na hoře Libín svůj projekt na plánovanou rekonstrukci horské chaty a okolních budov.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto: TOMÁŠ PŘIBYL  

  

Představení projektu se konalo v sobotu v rámci světového Dne architektury, který na Libíně organizoval spolek Prostor Prachatice. Chatu a přilehlé objekty koupilo město po dlouhém jednání zastupitelstva v listopadu 2019 za 8,6 milionu korun. Loni pak zastupitelé rozhodli, že bude potřeba udělat projekt na rekonstrukci a postupně zušlechtit okolí.

O víkendu byl na vrcholu Libína vidět malý progres. Okolí chaty a dalších objektů je uklizeno a projekt za zhruba 2,1 miliónu je téměř hotov. „Dnes máme hotovou studii, máme vysoutěženého projektanta na vrt studny a čističku, bez které to tady prostě nepůjde. No a já osobně věřím, že příští rok se podaří dotáhnout projektovou dokumentaci do takové podoby, abychom po malých etapách mohli začít s postupnou rekonstrukcí,“ řekl přítomným místostarosta Jan Klimeš.

Chata, která je zhruba dvanáct let opuštěna, má podle architektů velký potenciál. „Libín je pro Prachatice velmi důležitým místem, protože když sem přijedou turisti, chtějí vidět historické památky a pak by se ideálně měli vypravit na rozhlednu,“ řekl Matěj Nepustil ze spolku Prostor Prachatice.

Horská chata z dob socialismu by měla zůstat podle spoluzakladatele ateliéru Třiarchitekti Michala Fišera taková, jaká je a nemá se z ní dělat pětihvězdičkový hotel. „Naší úlohou je navrhnout přiměřený a adekvátní servis lidem, kteří na Libín doputují pěšky nebo na kole. Ti by si zde měli vychutnat sílu přírody,“ řekl na úvod Michal Fišer.

Cílem projektu podle něj je zachování účelů všech hlavních budov, které by současně měly odpovídat dnešním normám. „Zároveň je velmi důležité, aby příchozí dostal službu podle standardu, který dnes očekává,“ dodal spoluzakladatel ateliéru Třiarchitekti.

Mezi největší změny proto bude bezesporu patřit odstranění několika dřevěných budov. Bourat se bude i přístavba k horské chatě, která následně bude nahrazena novou a prostornější přístavbou. Zásadnější změny potkají interiér horské chaty a přilehlé ubytovací budovy. Důležité je také podle projektantů zvětšit kuchyň, která by se měla přesunout do bývalé společenské místnosti. Architekti také chtějí oddělit jednorázové zákazníky a ubytované klienty, aby se vzájemně nerušili. Vzniknout by tu také měla parkoviště pro ubytované a personál.

Podle odhadu Michala Fišera by měla být kompletní projektová dokumentace hotová v příštím roce a samotná stavba by pak neměla trvat déle než rok a půl. „Momentálně máme za sebou tu studii, máme téměř hotový projekt pro stavební povolení a čeká se na výsledek hydrogeologického průzkumu, který určí podmínky pro čerpání pitné vody,“ vyjmenoval. Náklady na stavební práce by podle zadání města neměly přesáhnout dvacet miliónů.

Součástí Dne architektury na Libíně přitom byla i možnost si vyklizené objekty velké a malé chaty prohlédnout. Dorazilo sem podle našich odhadů necelých třicet lidí. Kromě vyjádření místostarosty a představení plánu architektů si mohli poslechnout také přednášku Michaely Loquenzové o rysech a okolní přírodě.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

OBRAZEM: Na svět přišla nová kniha o šumavských převaděčích

OBRAZEM: Nemocnice má novou lékárnu a pět nových bytů

Tématem festivalu Šumava Litera letos bude Pohraniční stráž

Sváteční shakespearovská pošta pohladila prachatickou knihovnu

Recidivista se vetřel seniorce do bytu v domově důchodců a kradl

Vznik nové zahrádkářské kolonie v Prachaticích dostal zelenou

OBRAZEM: Parkem putovala stříbrná paralympijská medaile

OBRAZEM: Komorní duo uctilo u Petra a Pavla svatého Václava

Veřejné piano na prachatickém náměstí lidé přijali a hrají na něj

Galerie Neumannka slavila sedmileté výročí netradičně, fyzikou

Z duelu ředitelů národních parků byl duet, ale fakt zajímavý

Otrávená štěňata zachraňovala veterinářka. Hledá se jejich travič

Nová lesní dílna národního parku ve Stožci uvítá nejen hračičky

Zloděj si dal velkou práci! Odvezl pět soch zalitých do betonu

Na prachatickém náměstí začíná výměna veřejného osvětlení

Běh po Zlaté stezce věnovali zesnulému Miroslavu Bojanovskému

V krátké době další vloupání za bílého dne do domu i s krádeží

V Domě Křižovatka vyprávějí neslyšící své tiché osudy na výstavě

OBRAZEM: Oblíbené Toulky starou Šumavou se úspěšně vrátily

Filmová přehlídka NaturVision Vimperk 2021 otevírá svou bránu

Kvůli vyloupenému domu se vraceli z dovolené. Škoda je 460 000

Dramatický příběh Prachaticka po válce ožil v aule gymnázia

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena