Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  ROBERT ZEMAN: Nová zahrádkářská kolonie může být přínosem

PRACHATICE - 19/8 2021 - 15:31 – Zastupitel Robert Zeman přišel s návrhem na vytvoření nové zahrádkářské kolonie v Prachaticích.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Přinášíme s ním proto rozhovor, který jeho nápad detailně představuje. Co je cílem projektu?

Umožnit více lidem, především těm, co žijí v bytech, mít svůj kousek půdy, kde by mohli pěstovat, co sami chtějí, užívat běžného zahrádkářského života. Myslím, že to je jedna ze základních lidských potřeb a takové zahrádky mohou být přínosem jednotlivcům, rodinám a samozřejmě nám - prachatické společnosti tím, že bude pár lidí třeba více spokojených se svým životem.

Co vše už bylo uděláno?

Zkusil jsem otevřít diskusi o místě a na základě vlastních návrhů lokalit posbíral i další a tyto dal k posouzení na stavební odbor z hlediska územního plánu a systematičnosti rozvoje. Některé mnou navrhované lokality (u kynologického cvičiště) nevidí jako ideální, ale Vlastimil Lukášek z odboru sám doplnil další možné lokality, což velmi oceňuji. Neboť to bylo přesně tak, jak by mělo být - jen nezakazovat, nenakazovat, ale i navrhovat řešení.

Lokalita na Leptáči.

Jak lidé na myšlenku nové zahrádkářské kolonie v Prachaticích reagovali?

Lidé reagují velmi racionálně - já jsme léta vděčný jako zastupitel za jejich upřímnost a beru ji vážně. Generelně lze říci, že by samozřejmě nabídku v jakékoliv formě uvítali a proto to dělám. Nejde tu léta stavět, nedokázali jsme včas lidem prodat jejich byty do osobního vlastnictví, tak alespoň ať mají něco, co by mnozí rádi měli. Půdu, byť jen třeba pronajatou.

A jak se k nápadu zatím staví vedení města?

Nechci to nijak hodnotit, zvyknul jsem si na stav, co je - žádnou aktivní podporu od vedení města nemám. Ale jsem zvyklý věci dotahovat sám. Máme městského architekta, se kterým musím komunikovat, což je správně. Méně správné je, že čekám vždy zhruba týden na odpověď, co je možné napsat za minutu. Trochu mi to připomíná slavnou scénu ze Samoty u lesa, kdy se ptá stavebník pana zedníka Lorence na každou blbost a on mu blahosklonně odpovídá. Ale věřím, že se třeba vše v lepší obrátí a že stávající vedení pochopí, že zahrádky pro spoluobčany mohou být pro ně dobré téma před volbami a že se budou snažit pracovat systematicky a rychle. Jde to, jen chtít.

Lokalita u bývalého sběrného dvora v Mlýnské ulici.

Která lokalita se zatím jeví jako nejvhodnější?

Těžko říci, vše je v začátku. Požádal jsem architekta města k vyjádření a ten podpořil lokalitu u Černé hory, dále u ČOV, dále v zahrádkářské kolonii a také nad ČOV. Ve hře by měly být i soukromé pozemky za škvárákem. Zde buď na komunitní zahradu, nebo i něco standardnějšího - alespoň pronájem. Pevně věřím, že nepůjde o nějaká komunitní řešení, ale alespoň o standardní pronájmy v rámci zahrádkářské kolonie, což desítky let takto funguje v Praze i jinde. Od začátku navrhuji právě vytvoření kolonie zahrádek, kdy půda je ve vlastnictví města a pronajímá ji organizaci, jednotlivcům. Začít se dá kdekoliv, čímkoliv, třeba jako pilotní projekt, ve kterém se ukáže v praxi, jak moc to funguje.

Bude k tomu nutná změna územního plánu?

Ano, s velkou pravděpodobností ano. Ale možné to je - nakonec to nejsou nějaké zásadní stavby, co potřebují infrastrukturu, různá posouzení a tak dále. Je možné jít a vyzkoušet kolonii, zavést sezonní vodu po povrchu, vyzkoušet samosprávu, jak bude fungovat a podobně.

Lokalita nad internátem střední pedagogické školy.

Jaké by mohly být náklady?

To je jednoduché - může to být málo a také hodně. Pokud se půjde nějakou cestou, co umožní užívání, sezonní, jednoduché připojení na komunikace, oplocení například udělané přímo nájemci a tak dále, tak mohou být zahrádky nákladově přiměřené pro uživatele. V druhém případě lidé budou na nějaké zahrádky čekat stejně, jako čekáme na možnost si normálně dát pivo, oběd v městské chatě na Libíně. Ale třeba zvolí amatérské řešení začít s málem, dát prostor lidem to dotvořit a mít možnost za co nejmenší náklady užívat zahrádky a s tím spojený životní styl. Moc bych si to přál, aby to tak dopadlo.

Kdy je možné, že by se lidé nové kolonie mohli dočkat?

To je jednoduché - kdyby se na tom pracovalo systematicky a rád povedu nějakou pracovní skupinu, pokud budu zmocněn ji řídit - muselo by to chtít ale samo stávající vedení města - lze mnoho kroků dělat souběžně a tím lhůty zkrátit. To znamená, že třeba již další rok by se dalo hovořit o přesném termínu zahájení poptávky po pronájmu a lokalitě.

Lokalita za ČOV.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Nový problém s turisty. Nocují v parcích, kde chtějí jen pro zábavu

Z nákladní soupravy vyletěl za jízdy hever. Auto za ním ho přejelo

Gymnázium přetváří zahradu na třídu i zajímavý veřejný prostor

Vimperský Herrenhaus se promění na Kralikovo kulturní centrum

Mezi pokladnou a parkovištěm supermarketu zmizela peněženka

Ze dvou vojenských bunkrů u Perlovic zmizely věci za 180 tisíc

Student Luděk Němec představil novou knihu o Českých Žlebech

Třetí vážná nehoda motorkáře. I tentokrát letěl na místo vrtulník

Nejzábavnější kvíz v širokém dalekém okolí visí na plotě Dřípatky

OBRAZEM: O mobilní a veřejné očkování byl ve Volarech zájem

Koalice mění názor. Samostatné RE-USE centrum zatím nebude

Vandal zřejmě systematicky rozbíjel plotové desky. Zničil jich 128

OBRAZEM: Senioři namlouvali nové číslo svých novin u rybníka

Nezaměstnanost na Prachaticku je nejnižší od začátku restrikcí

Tragická nehoda uzavřela silnici na Lenoru. Jeden člověk zemřel

Zemřel bývalý starosta a vzácný člověk Miroslav Bojanovský

Letní sezóna na jižní Šumavě jede. Ale s nejistotou a problémy

Kraj posílá do váhajících Volar a Vimperka mobilní očkovací týmy

Čtyři roky obtěžoval kolegyně vyznáním lásky. Teď čelí obvinění

Vimperk obepne vyhlídková stezka s lavicemi od dřevosochařů

Parky zkoumají, jak prospěje tlení dřeva i hospodářským lesům

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena