Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Student Luděk Němec představil novou knihu o Českých Žlebech

VOLARY - 15/8 2021 - 10:11 – Velký sál volarské radnice se v pátek 13. srpna stal místem křtu nové knihy Luďka Němce České Žleby - Böhmisch Röhren.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Knihu s podtitulem Historie osady na Zlaté stezce pokřtila rodačka z Českých Žlebů, lenorská obyvatelka Sieglinde Kralik. Požehnal ji duchovní Římskokatolické církve, farář volarské farnosti Karel Falář, asistovali starosta Volar Vít Pavlík a autor knihy, student historie na vídeňské univerzitě, spisovatel Luděk Němec. Knihu vydalo nakladatelství Tomáše Halamy v Českých Budějovicích v roce 2021 a vytiskla ji českobudějovická tiskárna INPRES. 

V úvodu připomněl starosta Vít Pavlík, že Volary, které spojuje s Českými Žleby Zlatá stezka, mají k nové knize velmi blízký vztah. "Na obou stranách hranice vznikla v minulosti i řada křivd. Naším úkolem je stále pracovat na tom, abychom je už neopakovali. Po celých třicet let od sametové revoluce jsme si také zvykli, že se všechno daří. Ale loňská covidová krize nám ukázala, že nemusí být vůbec samozřejmé překračovat hranice okresu či státu. Změn k lepšímu bychom si měli vážit," zdůraznil starosta.

Sieglinde Kralik doporučila, aby si novou knihu přečetli hlavně mladí lidé. Dodala rovněž, že chyby, které se staly na obou stranách hranice, už se nesmí opakovat. Zájemcům z Volar, ale i širokého okolí, knihu představil její autor, jednadvacetiletý spisovatel Luděk Němec. Jak uvedl, bádání v historii a příprava podkladů pro ni si vyžádaly pět let.

Jeho výzkum dosud nezkoumaných materiálů z muzeí a archivů v Čechách, Bavorsku a Rakousku podpořil zejména mnichovský spolek Adalbert Stifter Verein a vydání knihy pak také Česko-německý fond budoucnosti.

Samostatnou kapitolou podle autora bylo shromáždění obrazového materiálu, na který je kniha bohatá. Na 264 stranách přináší 260 fotografií, mezi nimi řadu dosud nikde nepublikovaných snímků. Autor je získával zejména v Museu Ateliér Seidl v Českém Krumlově, kde našel řadu portrétů lidí, dále od vysídlených Němců, a vše doplnil z vlastní sbírky. V nové knize navázal spisovatel na svoji prvotinu Krásná Hora - Schönberg im Böhmerwald o zapomenuté šumavské tkalcovské vsi, kterou vydal v roce 2015.  

"Chtěl jsem tentokrát popsat jednak historii místa i jednotlivých domů v Českých Žlebech, ale také osudy některých konkrétních lidí, kteří tu žili," zdůraznil Luděk Němec. Při prezentaci knihy připomněl například životní příběh Čecha Emanuela Kabůrka.

Ten bojoval v první světové válce v řadách 11. dělostřeleckého regimentu, pak se v Českých Žlebech oženil, na dluh si pořídili se ženou hospodářství, a když ho splatili, přišel rok 1938 a s ním zábor pohraničí hitlerovským Německem. Rozhodl se, že na svém hospodářství zůstane, i za cenu, že bude mezi Němci druhořadým občanem. Pokusil se také získat říšské občanství, ale byl odmítnut. Po válce byl za tento pokus perzekvován českými úřady a nakonec šel s ostatními zbylými Němci i s rodinou do odsunu...

Mladý spisovatel se v nové knize zabývá soužitím, spoluprací i rivalitou Čechů a Němců v šumavském prostoru a v Českých Žlebech od konce 19. století. Detailně se zabývá například obdobím před druhou světovou válkou a poté léty 1945 až 1989, kterým se literatura o Šumavě podle jeho slov spíše vyhýbá.

Čtenář tu najde například informace o nuceném vysídlení původních obyvatel, osudech nevysídlených a vysídlených lidí a rodin, částečném zániku osady v době železné opony i o návštěvách vysídlenců ve svých bývalých domovech po sametové revoluci. Autorovi slouží ke cti, že i k těmto dosud stále citlivým informacím přistupuje v knize z důsledně historického pohledu.

O tom, že se výpravná kniha vlastně nejen o Českých Žlebech bude díky svému tématu a pečlivému zpracování těšit velkému zájmu čtenářů, svědčila při jejím představení na volarské radnici i dlouhá řada zájemců o její zakoupení a podpis autora při závěrečné autogramiádě.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Třetí vážná nehoda motorkáře. I tentokrát letěl na místo vrtulník

Nejzábavnější kvíz v širokém dalekém okolí visí na plotě Dřípatky

OBRAZEM: O mobilní a veřejné očkování byl ve Volarech zájem

Koalice mění názor. Samostatné RE-USE centrum zatím nebude

Vandal zřejmě systematicky rozbíjel plotové desky. Zničil jich 128

OBRAZEM: Senioři namlouvali nové číslo svých novin u rybníka

Nezaměstnanost na Prachaticku je nejnižší od začátku restrikcí

Tragická nehoda uzavřela silnici na Lenoru. Jeden člověk zemřel

Zemřel bývalý starosta a vzácný člověk Miroslav Bojanovský

Letní sezóna na jižní Šumavě jede. Ale s nejistotou a problémy

Kraj posílá do váhajících Volar a Vimperka mobilní očkovací týmy

Čtyři roky obtěžoval kolegyně vyznáním lásky. Teď čelí obvinění

Vimperk obepne vyhlídková stezka s lavicemi od dřevosochařů

Parky zkoumají, jak prospěje tlení dřeva i hospodářským lesům

Vimperští hasiči používají novou cisternu na terénním podvozku

Senior Point vystavuje sbírku plameňáků Hany Rabenhauptové

Netolické muzeum otevřelo novou výstavu. Zve za magií Islandu

Prachatické OČKO nabízí tento týden první termíny bez registrace

Neumannka představuje svěží a minimalistickou módu SOOLISTY

Další vážná nehoda motorkáře. Skončil v plastových kontejnerech

Při krádeži BMW zvolili netradiční metodu. Odtáhli ho na laně

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena