Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Koalice mění názor. Samostatné RE-USE centrum zatím nebude

PRACHATICE - 12/8 2021 - 15:29 – Na jaře to vypadalo, že se koalice a opozice shodla na vytvoření RE-USE centra v bývalé Dřípatce. Do léta ale koalice couvla.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

„Už se na tom pracuje,“ řekl o myšlence RE-USE centra na jaře starosta Martin Malý. „Není to nic, s čím bych nesouhlasil. Nebýt koronakrize, tak už jsme to na bývalé Dřípatce rozjížděli,“ dodal místostarosta Jan Klimeš, když RE-USE centrum řešilo zastupitelstvo. Do června ale vedení města otočilo a kvůli nákladům chce řešit tuto službu jinak.

S návrhem na vytvoření centra v budově bývalé Dřípatky přišla zastupitelka Barbora Koritenská a dozvěděla se, že vedení města už na tom pracuje. RE-USE znamená v angličtině opětovné použití.

„Je to místo, kam mohou občané odevzdávat věci, které už nepotřebují, ale které zároveň mohou posloužit ještě někomu dalšímu,“ vysvětila Barbora Koritenská s tím, že nejde ani o bleší trh nebo garážový výprodej. A od sběrného dvora se liší tím, že do dvora odevzdané věci jsou odpadem, se kterým se musí nakládat podle zákonů.

„Až jedna třetina věcí, které končí ve sběrných dvorech, je stále využitelná,“ řekla Barbora Koritenská. Sortiment centra může být přitom poměrně široký od nábytku až třeba přes nádobí k dekoracím. Centra přitom mohou pomáhat i lidem, kteří si nemohou dovolit velké výdaje, jako jsou samoživitelé s dětmi, senioři i mladí lidé. Darované věci totiž mohou získat zdarma nebo za symbolickou cenou.

Vedení města ale nakonec místo zřízení centra vyrazilo za zkušenostmi do Vimperka a Chrudimi, kde pro opětovné užití věcí využívají speciální buňky a myšlenku samostatného centra nakonec opustilo.

„Po důkladném zvážení všech požadavků a souvisejících finančních nákladů na zřízení služby RE-USE pro občany našeho města byla zvolena finančně méně náročná varianta podpory využití již nepoužívaných věcí, a to úzká forma spolupráce a propagace Dobročinného obchůdku v ulici Zlatá Stezka, který v rámci své činnosti službu RE-USE již mnoho let poskytuje,“ vysvětlil pro prachatickoNEWS.CZ místostarosta Jan Klimeš.

Město tak neopouští samotnou myšlenku toho, že se bude angažovat v opětovném využívání věcí, ale další kroky města jdou pomalu. V červnu místostarosta Jan Klimeš pro prachatickoNEWS.CZ uvedl, že do začátku prázdnin vznikne na městském webu speciální stránka s věcmi, které dobročinný obchůdek nabízí. Stále ještě ale nefunguje a na její adrese https://darujto.prachatice.eu/ je uvedeno, že je to z technických důvodů.

„V podstatě se bude jednat o internetový obchod s jednou odlišností, že prozatím nebude možné zaplatit on-line platební kartou nebo převodem na účet, ale pouze v hotovosti při osobním převzetí zboží. Jelikož stále přibývá občanů, kteří využívají chytré mobilní telefony, bude v rámci webového portálu propagován též celorepublikový portál www.nevyhazujto.cz,“ řekl Jan Klimeš.

Webová stránka a spolupráce s dobročinným obchůdkem ale nemusí být nakonec trvalé řešení a RE-USE centrum ještě může mít naději. „V průběhu druhého pololetí vyhodnotíme využívání této finančně méně náročné služby občany města Prachatice. V případě velkého zájmu o tuto službu se vrátíme k původnímu záměru zřízení RE-USE centra v bývalé Dřípatce. Obě služby by potom mohly být provozovány současně,“ dodal místostarosta Jan Klimeš.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Vandal zřejmě systematicky rozbíjel plotové desky. Zničil jich 128

OBRAZEM: Senioři namlouvali nové číslo svých novin u rybníka

Nezaměstnanost na Prachaticku je nejnižší od začátku restrikcí

Tragická nehoda uzavřela silnici na Lenoru. Jeden člověk zemřel

Zemřel bývalý starosta a vzácný člověk Miroslav Bojanovský

Letní sezóna na jižní Šumavě jede. Ale s nejistotou a problémy

Kraj posílá do váhajících Volar a Vimperka mobilní očkovací týmy

Čtyři roky obtěžoval kolegyně vyznáním lásky. Teď čelí obvinění

Vimperk obepne vyhlídková stezka s lavicemi od dřevosochařů

Parky zkoumají, jak prospěje tlení dřeva i hospodářským lesům

Vimperští hasiči používají novou cisternu na terénním podvozku

Senior Point vystavuje sbírku plameňáků Hany Rabenhauptové

Netolické muzeum otevřelo novou výstavu. Zve za magií Islandu

Prachatické OČKO nabízí tento týden první termíny bez registrace

Neumannka představuje svěží a minimalistickou módu SOOLISTY

Další vážná nehoda motorkáře. Skončil v plastových kontejnerech

Při krádeži BMW zvolili netradiční metodu. Odtáhli ho na laně

Letní kino uprostřed renesanční krásy promítne Ženy v běhu
 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena