Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Vimperský Herrenhaus se promění na Kralikovo kulturní centrum

VIMPERK - 18/8 2021 - 11:05 – Bývalý zámeček Herrenhaus u někdejší sklárny se má do dvou let proměnit za 15 milionů na Kralikovo kulturní centrum.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Na tiskové konferenci to včera 17. srpna oznámili předseda Musejního spolku vimperského panství Ladislav Čepička spolu s architektem projektu Karlem Harazimem. Základ k vybudování multifunkčního centra pro obyvatele Vimperka i jeho návštěvníky položila nedávno podepsaná smlouva o spolupráci Musejního spolku vimperského panství s vnukem posledního majitele sklárny v Lenoře Nikolausem Siegfriedem Peterem Müllerem von Kralik. Ten je majitelem bývalého vimperského Herrenhausu. 

Spolek má s třípodlažním objektem velké plány. "V přízemí bychom rádi vytvořili návštěvnické kreativní centrum pro práci s dětmi i dospělými. Měl by tu být například sítotiskový ateliér, sklářská, knihařská nebo grafická dílna či herní koutek pro děti vybavený hlavně dřevěnými prvky.

To vše s důrazem na poznávání historie Vimperka a jeho výrobních tradic - sklárny, tiskařského impéria rodiny Steinbrenerů a pozdějších tiskáren Stráž, tradiční dřevovýroby podniků Jitona a Dřevopodnik Vimperk a dalších firem," uvedl Ladislav Čepička.

První patro by mělo sloužit galerii moderního umění, výstavnímu centru a konferenčnímu a přednáškovému sálu. V podkroví počítá projekt s expozicí skla, keramiky a porcelánu zejména ze sbírek Musejního spolku vimperského panství, kde nechybí sklo z vimperské ani lenorské sklárny. Promyšleného využití se má dočkat i zahrada přiléhající k zámečku.

"Počítáme s prohloubením dosavadní spolupráce s bavorskými spolky, zejména s Waldmuseem ve Zwieselu nebo Archivem ve Freyungu. Samozřejmě budeme spolupracovat s českými muzei, galeriemi a umělci," dodal Ladislav Čepička.

Podle slov Karla Harazima, který je v desetičlenném produkčním týmu projektu Kralikova kulturního centra architektem, do objektu, který naposledy sloužil potřebám vimperské Základní umělecké školy, už jeho vlastník Peter Müller von Kralik investoval v minulých letech zhruba pět milionů korun s původním záměrem zřídit zde bar. V budoucnu by v multikulturním centru neměla chybět ani muzejní kavárnička, knihkupectví nebo antikvariát.   

Musejní spolek vimperského panství vznikl v roce 2017. Je členem Asociace muzeí a galerií České republiky. Opatruje na 10 000 sbírkových předmětů, zejména skla, keramiky a porcelánu. Má rozsáhlou sbírku obrazů a grafik, plakátů, map a plánů, užitého řemesla a etnografických předmětů. Digitální sbírka obsahuje pět tisíc fotografií k dějinám Vimperka a Šumavy a více než 27 000 archivních položek k dějinám města. Spolek připravil i desítky přednášek a výstav. Letos spolupracuje také na projektu ParkBouda a připravil i výstavu Žili ve Vimperku, věnovanou osmi desítkám význačných osobností.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Mezi pokladnou a parkovištěm supermarketu zmizela peněženka

Ze dvou vojenských bunkrů u Perlovic zmizely věci za 180 tisíc

Student Luděk Němec představil novou knihu o Českých Žlebech

Třetí vážná nehoda motorkáře. I tentokrát letěl na místo vrtulník

Nejzábavnější kvíz v širokém dalekém okolí visí na plotě Dřípatky

OBRAZEM: O mobilní a veřejné očkování byl ve Volarech zájem

Koalice mění názor. Samostatné RE-USE centrum zatím nebude

Vandal zřejmě systematicky rozbíjel plotové desky. Zničil jich 128

OBRAZEM: Senioři namlouvali nové číslo svých novin u rybníka

Nezaměstnanost na Prachaticku je nejnižší od začátku restrikcí

Tragická nehoda uzavřela silnici na Lenoru. Jeden člověk zemřel

Zemřel bývalý starosta a vzácný člověk Miroslav Bojanovský

Letní sezóna na jižní Šumavě jede. Ale s nejistotou a problémy

Kraj posílá do váhajících Volar a Vimperka mobilní očkovací týmy

Čtyři roky obtěžoval kolegyně vyznáním lásky. Teď čelí obvinění

Vimperk obepne vyhlídková stezka s lavicemi od dřevosochařů

Parky zkoumají, jak prospěje tlení dřeva i hospodářským lesům

Vimperští hasiči používají novou cisternu na terénním podvozku

Senior Point vystavuje sbírku plameňáků Hany Rabenhauptové

Netolické muzeum otevřelo novou výstavu. Zve za magií Islandu

Prachatické OČKO nabízí tento týden první termíny bez registrace

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena