Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Zemřel bývalý starosta a vzácný člověk Miroslav Bojanovský

PRACHATICE - 10/8 2021 - 16:11 – Smutná zpráva se včera rozletěla po Prachaticích: V pondělí zemřel bývalý dlouholetý starosta města inženýr Miroslav Bojanovský.

      

   Redakce prachatickoNEWS.CZ  

  

Zarmucující zprávu zveřejnil na městském webu současný starosta města Martin Malý. "Pan Bojanovský byl moudrý a skvělý muž, který mě v mnohém inspiroval a byl dobrým rádcem. Po ukončení starostenského mandátu v roce 1998 byl až do roku 2010 platným členem Rady města Prachatic a až do současnosti předsedou Rady seniorů města.

Pro město a jeho občany vykonal mnoho prospěšného. Za své společenské aktivity získal v roce 2012 Cenu města Prachatice. Jeho odchodem ztrácí město významnou osobnost. Bude nám všem velice chybět," uvedl starosta.

Uctít památku pana inženýra Miroslava Bojanovského mohou lidé od úterý 10. srpna v předsálí před kanceláří starosty Městského úřadu Prachatice, kde se nachází pietní místo.

Miroslav Bojanovský se narodil 28. srpna 1932 v Kundraticích v okrese Žďár nad Sázavou. Vystudoval zemědělskou fakultu Vysoké školy agronomické v Brně. Po absolvování pracoval jako úsekový agronom Strojní a traktorové stanice Prachatice. Po celou dobu zaměstnání v STS, od roku 1958 až do roku 1992, působil na úseku zemědělství. Od roku 1992 do odchodu do důchodu v roce 1998 byl starostou Prachatic.

Později se jako důchodce věnoval svému koníčku – ovocnářství. Vedl Radu seniorů města, kde aktivně pomáhal v bohaté zájmové činnosti. Byl rovněž dlouholetým zastupitelem. Stal se také držitelem prestižní Ceny města Prachatic. U lidí si vážil skromnosti a tolerantnosti, neměl rád sobeckost, závist a povýšenost. A podle těchto zásad se také choval a žil.

"Informace o smrti Miroslava Bojanovského, bývalého starosty Prachatic mě velmi zasáhla," napsal na svém internetovém profilu někdejší starosta města Jan Bauer. "Mirek mi byl blízký člověk, vlastně můj učitel komunálních dovedností a starostování. V roce 1998 mi předával pomyslný starostenský řetěz na krk a prosperující město. Navázali jsme na jeho úspěšnou práci. Nikdy nezapomenu na jeho milý úsměv a laskavou povahu. Upřímnou soustrast celé rodině," uvedl Jan Bauer.

Za báječného člověka s velkým srdcem označila inženýra Miroslava Bojanovského také pracovnice Městského úřadu Prachatice Stáňa Linhová. K těm, které odchod Miroslava Bojanovského zasáhl a velmi zarmoutil, patří i členové redakce internetového deníku prachatickoNEWS.CZ.

"Spolupracoval jsem s ním od roku 1992, kdy byl zvolen druhým starostou Prachatic po sametové revoluce po Zdeňkovi Černém. Město i jeho obyvatelé vděčí Miroslavu Bojanovskému opravdu za mnohé. Byl to on, kdo v tomto nelehkém období navazoval spolupráci a uzavíral smlouvy s partnery sousedních bavorských měst. Pomohl Prachatice převést přes opravdu složité období. Takřka nenapodobitelný byl jeho neuvěřitelně lidský přístup ke všem svým spolupracovníkům i občanům. Rád vyprávěl i příhody ze svého života a dělil se s mladšími o své zkušenosti. Do posledních dnů jsme s ním byli v kontaktu e-mailovou poštou a rádi se s ním potkávali na veřejných akcích. Budeme tohoto vzácného člověka velmi postrádat," řekl bývalý šéfredaktor prachatickoNEWS.CZ a fotograf Zdeněk Přibyl. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Letní sezóna na jižní Šumavě jede. Ale s nejistotou a problémy

Kraj posílá do váhajících Volar a Vimperka mobilní očkovací týmy

Čtyři roky obtěžoval kolegyně vyznáním lásky. Teď čelí obvinění

Vimperk obepne vyhlídková stezka s lavicemi od dřevosochařů

Parky zkoumají, jak prospěje tlení dřeva i hospodářským lesům

Vimperští hasiči používají novou cisternu na terénním podvozku

Senior Point vystavuje sbírku plameňáků Hany Rabenhauptové

Netolické muzeum otevřelo novou výstavu. Zve za magií Islandu

Prachatické OČKO nabízí tento týden první termíny bez registrace

Neumannka představuje svěží a minimalistickou módu SOOLISTY

Další vážná nehoda motorkáře. Skončil v plastových kontejnerech

Při krádeži BMW zvolili netradiční metodu. Odtáhli ho na laně

Letní kino uprostřed renesanční krásy promítne Ženy v běhu

Napadl přítelkyni. Strhl ji na zem, klečel na ní a mlátil ji do hlavy

Plocha pro bruslení na Huláku zatím prachatickou radou neprošla

U Prachatic vznikne do roka expozice prvorepublikových ŘOPíků

OBRAZEM: Dřevosochaři se ve Vimperku opět pustili do práce

Agresivní útok na strážce parku. Cizinec ho udeřil hlavou do čela

Parkbouda má ohromující výstavu osobností: Žili ve Vimperku

U Vlčích Jam srazilo auto motorkáře. Letěl pro něj vrtulník

V programu Parkboudy přišla nyní řada na vimperskou sklárnu

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena