Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Běloruští umělci z Prahy ozdobili derniéru výstavy

PRACHATICE - 26/6 2021 - 13:55 – V Zimní zahradě prachatického Městského úřadu byla ve čtvrtek ukončena výstava UNESCO o krásách Běloruska.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Velkoplošné fotografie představily architektonické, přírodní památky a zvyky v Bělorusku, zapsané na seznamu kulturního dědictví Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu, i další památky na tento prestižní zápis čekající. Další část tvořila panelová výstava o životě a díle největší kulturní osobnosti Běloruska, lékaře a překladatele Františka Skorina nazvaná Renesanční intelektuál mezi Prahou a Vilniusem.

A do jednoho celku vše doplňovala kolekce pražského Klementina Česká stopa, jako portrét českobratrského kněze Adama Hartmana, spolupracovníka Jana Amose Komenského, který působil v tehdejší běloruské Kojdanavě. Nechyběly ani ukázky z působivého cyklu dřevořezů českého akademického malíře a grafika Jiřího Altmanna. 

Derniéra výstavy nazvané Kulturní dědictví UNESCO 2021: Bělorusko, která tu byla veřejnosti přístupná od počátku června, byla slavnostní.

Vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice a kurátorka výstav v Zimní zahradě Jiřina Dolejšková přivítala senátora Parlamentu ČR Tomáše Fialu, starostu Prachatic Martina Malého, kteří nad výstavou převzali záštitu, a organizátora výstav Kulturní dědictví UNESCO Jiřího Králíka.

Součástí derniéry výstavy byla premiérová česká prezentace knihy Portrét Františka Skoriny. Té se ujal její autor Ilja Lemeškin z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze - Ústavu pro jazyk litevský Litevské akademie věd ve Vilniusu. Slavnostní chvíle provázelo hudební vystoupení běloruského akordeonisty Aliaksandra Yasinského a členek Běloruského pěveckého spolku v Praze.

Výstava včetně své slavnostní derniéry se konala na podporu partnerství Prachatic s běloruským městem Rogačovem. Právě pro tyto dlouhodobé přátelské vztahy vybrali organizátoři Prachatice za místo premiérového uvedení výstavy o krásách Běloruska. Výstava se uskutečnila v úzké spolupráci s velvyslanectvím Litvy v České republice.

"Projekt Kulturní dědictví UNESCO 2021 navazuje na předchozích sedm ročníků Dnů slovanské kultury. Výstavy a další akce představují letos formou putovní panelové výstavy zajímavosti čtyř vybraných zemí - Arménie, Běloruska, Černé Hory a Rakouska," uvedl autor projektu Jiří Králík ze společnosti ARTEdiem. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Rohde&Schwarz opět zvyšuje mzdy a vyplácí mimořádné prémie

Velký požár skladu slámy a techniky likvidovalo deset cisteren

Pěší zóna v Poštovní ulici v létě bude. S víkendovým provozem

Po kavárně se kradlo v Prachaticích také v jednom z barů

Zdeněk Kutil umlčen! Chatky na Vodníku postaví Martin Paštika

Náhle zemřel Karel Rabenhaupt, zkušený fotograf z Prachatic

Cizinec boural na kole u nočního klubu. Nadýchal čtyři promile

Dítě zraněné při nehodě u Hracholusek v nemocnici zemřelo

V kavárně stačilo pro peněženku sáhnout jen pod pokladnu

Syn císařovny Sissi navštívil před sto padesáti lety Prachatice

Šumavsko má průvodce pro tuláky i se stezkou Krále Šumavy

Osmdesátník Jan Antonín Mager, historik a lékař, slaví osmdesát

Nákladní auto smetlo osobní. Pro zraněné dítě letěl vrtulník

Ve Vlachově Březí vyhořel rodinný dům. Škoda je milion korun

Odevzdávání starých pneumatik bude ve sběrném dvoře zdarma

Přestavba bývalé hasičárny na knihovnu dostala naději na dotaci

Sháněl doklady na Jawu 250 a nyní je o šestnáct tisíc chudší

OBRAZEM: Bez půdy to nepůjde. Říká lidem výstava v parkánu

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena