zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  ŠUMAVA LITERA: Ceny získaly i Prameny Vltavy a Ruce houslisty

ŠUMAVA - 23/11 2022 - 18:12 – V sobotu večer byly v městském kulturním středisku ve Vimperku uděleny ceny osmého ročníku festivalu Šumava Litera.

      

   Za organizátory Tomáš Jiřička, Martin Sichinger a Václav Vácha  

  

Letos byla zavedena nová struktura ocenění - odborné poroty vybíraly vítěze ze třech předem známých finalistů. Cena Johanna Steinbrenera se uděluje ve čtyřech kategoriích. V kategorii beletrie a poezie byla udělena Petře Klabouchové za detektivní román Prameny Vltavy.

Vítězem kategorie populárně naučná publikace se stal Luděk Němec s místopisnou publikací České Žleby. Ve výtvarné kategorii byl prvním místem oceněn obsáhlý výpravný titul Boleticko – krajina zapomenuté Šumavy od autorů Petr Hudičák, Zdena Mrázková a Jindřich Špinar.

V kategorii nejlepší německojazyčná publikace o Šumavě se vítězi stali Stefan Rammer a Karl-Heinz Reimeier s knihou Meine Künstler – Unsere Künstler, která představuje 74 portrétů umělců z dolnorakouského regionu.

Letos poprvé byla udělena nová mezinárodní Cena Šumava Litera za významný přínos pro česko-německo-rakouskou spolupráci. Mezinárodní porota zasedla ve složení Peter Becher, Katharina Eisch-Angus, Gerhard Hopp, Renata Jachs, Tomáš Kafka, Petr Koura a David Stecher. Laureátkou se stala Alena Ježková se strhujícím příběhem česko - německo - židovské rodiny na pozadí událostí dějin 20. století, který zachytila v povídkové knize Ruce houslisty.

Cenu publika Šumavská ozvěna získala letos kniha Dobrodružné výlety s dětmi po Šumavě autorky Jany von Luxemburg, která představuje 27 okružních tras, jež vás zavedou na známá, méně známá i téměř neznámá místa oblíbené Šumavy a do Síně slávy byl uveden legendární esejista, historik umění, básník a prozaik Josef Kroutvor.

Festival Šumava Litera se koná od roku 2015. Pořadatelem festivalu jsou Městské kulturní středisko Vimperk a spolky Šumava Litera a Knihy über Grenze a mezi hlavními partnery jsou kromě města Vimperk a Jihočeského kraje rovněž bavorské spolky Karl Klostermann Verein a měsíčník Der Böhmerwald.

Od letošního roku má festival i svou bavorskou letní variantu, která se v létě 2023 uskuteční ve Freyungu v rámci Bavorské zemské výstavy. Další akce, jako jsou například tematické procházky do šumavské přírody, najdete na webu pod hlavičkou Šumava Litera Plus.

Festival je z větší části organizován dobrovolníky. Letos poprvé se koná pod záštitou českého velvyslance v Německu, pana Tomáše Kafky a prvního náměstka hejtmana Jihočeského kraje, pana Františka Talíře.

Hlavní festivalový týden se koná každý rok v půlce listopadu ve Vimperku a partnerských městech a obcích. V letošním ročníku jste kromě Vimperka mohli absolvovat připravené pořady ve Čkyni, Plzni a ve Volyni. Téma letošního roku bylo „Tajemná a prokletá místa Šumavy a Bavorského lesa“ a hlavním hostem byla Václava Jandečková, autorka knihy Falešná hranice.

Cílem festivalu je podporovat rozvoj přeshraniční spolupráce a přiblížit široké veřejnosti knihy s tématikou Šumavy či šumavských autorů, které byly vydány v předchozím roce. Pro letošní ročník bylo nominováno 65 knih.

Ceny Johanna Steinbrenera:
Beletrie
1. místo: Petra Klabouchová – Prameny Vltavy
další finalisté:
Michaela Klevisová – Prokletý kraj
Robert Steun – Šumava mezi dvěma národy

Populárně naučné publikace
1. místo: Luděk Němec – České Žleby
další finalisté:
Michaela Vlčková – Duchovní krajina Novohradských hor
Josef Šupler – Z novohradské farní vsi Rychnov

Výtvarné publikace
1. místo: Petr Hudičák, Zdena Mrázková, Jindřich Špinar – Boleticko – krajina zapomenuté Šumavy
další finalisté:
Jan Dvořák – Národní park Šumava – 30 let
Jan Blažek, Marek Toman – Odsunuté děti

Další udělené ceny:
Síň slávy: Josef Kroutvor
Šumavská ozvěna ))): Jana von Luxemburg – Dobrodružné výlety s dětmi po Šumavě

Šumava virtuální: Porota se rozhodla neudělit v této kategorii žádnou cenu.

Gratulujeme vítězům a oceněným a všichni, autoři a nakladatelé mají náš respekt. Děkujeme všem, kteří nám pomáhali a kteří navštívili festivalové pořady a těšíme se na další ročník festivalu v příštím roce. Autorem skleněných cen je vimperský sklář Jaroslav Zedník.

www.sumava-litera.eu

Partnery festivalu jsou: Městská knihovna Vimperk, Městské muzeum ve Volyni, Knihovna města Plzeň, Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích, Synagoga ve Čkyni, hotel Zlatá hvězda, Kavárna Ve Skále, Správa Národního parku Šumava a časopis Der Böhmerwald.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

OBRAZEM: Desítky dárců krve se dočkaly velkého poděkování

Na obchvatu Strážného sjel ze strže nákladní vůz plný obilí

V Prachaticích vystavuje světově uznávaný ilustrátor Jindra Čapek

Nové vedení Prachatic připomnělo 33 let od pádu komunismu

Namrzlé šumavské silnice si vyžádaly první oběť nové zimy

OBRAZEM: Také ve Volarech si připomněli veterány a oběti válek

OBRAZEM: Na volarské poslední leči nechyběl soud ani zábava

Policisté hledají řidiče, který vezl v červenci domů opilou ženu

Ukradená školní tuba skončila záhadně u lesa, našel ji houbař

Chcete na prachatickém sídlišti parkovací dům a rezidenční zóny?

Silničářům se podařilo trikem přesvědčit bobra k přestěhování

OBRAZEM: Po prvních měsících vládne v lesní školce spokojenost

Z prachatické prodejny u Penny zmizelo 40 000 a platební karty

Na úpatí Boubína vyrostl letos památník zemřelým v lesnictví

Nová koalice chce být v tom, kdo může oddávat, velkorysejší

Unikátní výstava o holocaustu bude v Prachaticích už jen pár dní

Nová koalice musí hned řešit obsazení důležitého postu na úřadě

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena