zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Bylo maso bez dokladů zachycené u hranic pro místní tržnici?

PRACHATICKO - 23/10 2022 - 15:46 – Zmateného řidiče převážejícího neoznačené maso zavedla navigace do cesty kontrolní akci jihočeských celníků.

      

   Text: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL, foto poskytl Celní úřad pro Jihočeský kraj

  

Jihočeští celníci informovali, že v závěru září zastavili u hraničního přechodu Strážný dodávku, ve které bylo celkem 174 masného nákladu – telecího masa, celých kuřat, masových koulí z vepřového, vepřové sekané, plněných střev a krve. To vše neoznačené, bez potřebných dokladů a řidič neměl povolení od veterinářů k nakládání s masem.

Dodávka byla zastavena v rámci celorepublikové akce ICE už 26. září, ale celníci o tom kvůli vnitřním procesům informovali až nyní. Zboží převážela dodávka s českou imatrikulací a celníci si ji k zastavení vytipovali na základě svých zkušeností.

Šlo přitom o náhodný záchyt. Akce ICE byla zaměřena na namátkovou kontrolu chladících návěsů a kontejnerů a celníci při ní mnoho větších přestupků neodhalili. Podle mluvčího jihočeských celníků Radka Kréda šlo u Strážného o ojedinělý záchyt.

„Nelze tedy soudit, že se po ČR pohybují vozidla, která pravidelně převáží maso bez dokladů, či jiné komodity, které by neodpovídaly předpisům. Rozhodně tedy vylučuji tu skutečnost, že by celní správa měla o tomto převozu předem nějaké informace z důvodu toho, že se taková doprava děje pravidelně,“ vysvětlil pro prachatickoNEWS.CZ.

Je přitom trochu záhadou, jak se dodávka do kontroly připletla. Sice byla zastavena ve směru od česko-bavorské hranice, ale z Německa do Čech nejela. „Řidič dodávky tvrdil, že maso je z jatek ze Středočeského kraje a že ho sem navedla navigace a tak dále. Byl zkrátka poměrně zmatený, tedy nedokázal říct, kam jej veze,“ uvedl mluvčí jihočeských celníků.

Celníci z kontrolní skupiny, která dodávku zastavila, se podle našich informací domnívali, že maso mohlo být určeno pro tržnici ve Strážném, ale s jistotou to potvrzeno nebylo. Každopádně do svého cíle a k možným konzumentům nedoputovalo. „Na základě zjištěných skutečností pracovníci veterinární správy potraviny znehodnotili modrou barvou a rozhodli o jejich následné likvidaci v kafilérii,“ řekl Radek Kréda závěrem.

Za uvedení potravin neznámého původu na trh přitom hrozí pokuta až padesát milionů korun, za přepravu potravin bez řádných dokladů až tři miliony korun a za převoz potravin bez registrace u veterinární správy pak hrozí pokuta až padesát tisíc korun.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Na silnici na Lipensko prochází opravou další úsek povrchu

Majitel rodinného domu postrádá peníze a trezor vytržený ze zdi

Vynikající pedagogové okresu převzali diplomy v Radničním sále

Starostkou Vimperka byla potřetí zvolena Jaroslava Martanová

Končící radní udělali v obnově parku změny za zhruba 1,3 milionu

Do čela Volar se po čtyřech letech vrátila Martina Pospíšilová

Sjetá trávou a pervitinem kradla v noci v prachatickém skleníku

OBRAZEM: Přátelé cirkusu se sešli po šestnácté a bavili se dobře

Volary dostaly nové veselé a barevné hřiště pro nejmenší děti

Devatenáctiletý sprejer pomaloval značkami netolickou radnici

Na stavbě obchvatu Vlachova Březí zmizel materiál za 35 000

Trh práce Prachaticka začínají ovlivňovat inflace, energie i obavy

Do vimperské městské rady se vrací bývalý místostarosta Sýs

Pytlák si odnesl hlavu jelena i s parožím. Škoda je 115 000 korun

Na Prachaticemi darované tornádové hrušni už se urodily hrušky

Perlorodky v Blanici volají o pomoc. Pomáhá jim šumavský park

OBRAZEM: Prachatické centrum Na půdě ukazuje, jaký má smysl

Výstava na stromech náměstí představuje problémy s pitím kávy

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena