zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Na loutky a cirkus můžete zdarma. V zimě tu ale bude zavřeno

PRACHATICE - 26/10 2022 - 13:58 – První veřejná instituce na Prachaticku výrazně omezuje provozní dobu kvůli úsporám na platbách za drahé energie.

      

   Text: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL 

  

Muzeum české loutky a cirkusu v Prachaticích nabídne v pátek 28. října vstupné zdarma, aby pak bylo pět měsíců zavřeno. Muzeum představuje společnou expozici loutkového divadla a státního cirkusového muzea a je tím ve světě unikátem. V Prachaticích ho provozuje Národní muzeum, jako jednu ze svých poboček.

A Národní muzeum nyní rozhodlo o uzavření prachatické expozice pro návštěvníky v době od 1. listopadu do konce března příštího roku. „Vedení Národního muzea přistoupilo k uzavření některých svých objektů - také například Národního památníku na Vítkově nebo Národopisného muzea v Letohrádku Kinských - z důvodů úsporných opatření. Jde o výdaje za energie. Věříme, že nám zachováte přízeň a že se na jaře sejdeme při zahájení nové sezóny,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ kurátorka Muzea české loutky a cirkusu Hana Patrasová.

Na Prachaticku jde o první případ takto razantního úsporného opatření týkajícího se veřejných institucí. S razantními nárůsty cen energií se u nás v regionu potýkají z veřejných institucí nejvíce městské a obecní pokladny. Například Prachatice musely svým organizacím přidat na elektřinu a plyn už na začátku léta necelé tři miliony korun a od té doby šly ceny dál nahoru.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Tradiční burza škol opět v Prachaticích představí studijní obory

Nový triumvirát převzal vedení Prachatic v klidu a kultivovaně

Bylo maso bez dokladů zachycené u hranic pro místní tržnici?

Na silnici na Lipensko prochází opravou další úsek povrchu

Majitel rodinného domu postrádá peníze a trezor vytržený ze zdi

Vynikající pedagogové okresu převzali diplomy v Radničním sále

Starostkou Vimperka byla potřetí zvolena Jaroslava Martanová

Končící radní udělali v obnově parku změny za zhruba 1,3 milionu

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena