Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Starosta přiznal vinu a soud jeho stíhání podmíněně zastavil

PRACHATICKO - 6/6 2022 - 16:37 – Po zhruba pěti letech skončila u prachatického soudu kauza, která vyjasnila, kdo na radnicích odpovídá za řešení přestupků.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

 

V případu šlo o promlčení přestupků na radnici v Netolicích. Nejprve kvůli tomu byl obžalován tajemník městského úřadu Tomáš Koblenc. Toho soudy ale viny zprostily s tím, že odpovědnost za řešení přestupků nese podle zákona o obcích starosta.

Druhým obžalovaným byl proto starosta Vladimír Pešek. A ten nyní u prachatického okresního soudu přiznal v této kauze vinu a soud jeho trestní stíhání na návrh obhajoby i obžaloby nakonec podmíněně zastavil. Když se osvědčí v příštích deseti měsících, vyvázne bez trestu.

Podle obžaloby na Vladimíra Peška a dřívějších rozsudků v této kauze byl na radnici v Netolicích přijat v roce 2015 nový organizační řád. Ten svěřil projednávání přestupků jedné úřednici, ale starosta ji neposlal na povinné školení. Bez něj nemohla přestupky vyřizovat a za necelé dva roky jich bylo sedmadvacet promlčeno.

Šlo o nedbalostní trestný čin, který měl skončit po pár týdnech nebo měsících vyšetřování přiznáním viny ze strany starosty. Jenže policie a státní zastupitelství si špatně vyložily zákon o obcích a zažalovaly nejprve nesprávně tajemníka.

Starosta byl obžalován až ve druhé polovině roku 2020 a vyřízení věci se u prachatického soudu protáhlo na více než rok a půl. Sám starosta přitom vinu dlouho a důrazně odmítal s tím, že jde o vykonstruované a nesmyslné stíhání. Nakonec ale přistoupil na kompromis, podle kterého nese za chybu vinu, ale potrestán nebude. Obhajoba i žaloba se po podmíněném zastavení stíhání vzdaly práva na opravné prostředky.

Za kauzou však zůstává nepříjemná pachuť jejího neúměrně dlouhého projednávání i chybné obžaloby tajemníka. Ve spojení s tím, že starosta Vladimír Pešek, který přiznal vinu, byl také krajským zastupitelem za ANO, se totiž vnucuje otázka, proč orgány činné v trestním řízení řešily kauzu aktivního politika tak dlouho, s tolika chybami a nakonec to, že nebyla vykonávána spravedlnost, končí bez trestu…

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Začíná oprava rozhledny na Boubíně. Horolezeckou technikou

Silnice na Libínské Sedlo bude znovu několik dní neprůjezdná

Prachatice otevřely čtyřhektarové discgolfové hřiště u sídliště

Z lesních strojů zbyly jen ohořelé vraky. Škoda je téměř milion

Prachatický singltrek se natáhne na osm kilometrů už v červnu

Od domu v Prachaticích zmizely elektrokoloběžky za dvacet tisíc

O regulaci holubů městským holubníkem se hlasovat nebude

Z novostavby a sklepa zmizelo nářadí ale i indukční varná deska

OBRAZEM: Hasiči Prachaticka jsou třetí nejlepší ve vyprošťování

Radnice zvažuje změnu předností v jízdě na křižovatce u pošty

OBRAZEM: Veřejné piáno se vrátilo na svou už druhou sezónu

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena