Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Čeští umělci vystavují v Severní Makedonii i tajemnou Šumavu

NEGOTINO/VOLARY - 20/5 2022 - 8:52 – Výstava obrazů a grafiky tří umělců je v severomakedonském Negotinu poctou přátelství hostitelské země a České republiky.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto poskytl Vít Pavlík  

 

Výstava, která nese také výraznou šumavskou stopu, se jmenuje Kruhové emoce. Svými pracemi se na ní představují makedonská výtvarnice a organizátorka uměleckého života Petra Jovanovská a čeští malíři a výtvarníci Vít Vavřinec Pavlík a Teodor Buzu, oba známí například z každoročních výtvarných workshopů Volary. Hostí ji výstavní síň muzea dvacetitisícového města Negotino ve vinařském kraji na jihu Severní Makedonie v údolí řeky Vardar.

Slavnostního zahájení se ujali náměstek velvyslance ČR v Severní Makedonii Lubomír Pšenka, který vyzdvihl dlouhodobě dobré vztahy se Severní Makedonií, a primátor Negotina Goran Stojanov. Příjemným překvapením byly pro účastníky vernisáže nádherné skladby Antonína Dvořáka v podání makedonských umělkyň Emilie Kabranové Filipové na klavír a Silvany Chuleva Atanasové na flétnu.

Všechny tři vystavující umělce zdobí četná ocenění jejich prací i zkušenosti z organizování uměleckého života. Plně to platí o Petře Jovanovské, která se narodila v roce 1972 v České republice a v Severní Makedonii našla svůj druhý domov. Je aktivní výtvarnicí i organizátorkou, kurátorkou a koordinátorkou četných uměleckých projektů i účastnicí uměleckých sympozií. Absolvovala již 52 samostatných výstav. Zúčastnila se také více než 300 skupinových výstav.

„Pozvala nás právě Petra Jovanovská, rodačka z českého Jeseníku, která ve Skopji studovala v 90. letech grafiku na Akademii výtvarných umění - vybrala si ji jako jednu z nejlepších v tehdejších postsocialistických zemích. Zalíbilo se jí tam tak, že tam zůstala a vdala se. Potkal jsme se s ní před pěti roky, kdy se přihlásila na přehlídku moderního výtvarného umění Intersalon pořádanou v Českých Budějovicích AJV. Díky Intersalonu dochází právě k takovýmto setkáním umělců," řekl Vít V. Pavlík. Petra Jovanovičová zahájí letošní Výtvarný workshop Volary v sobotu 23. července v 18:00 vernisáží výstavy v Městské galerii.

Malíř, fotograf a výtvarník Vít Vavřinec Pavlík, ročník 1976, vystudoval na Jihočeské univerzitě obor učitelství pro umělecké školy. Je ředitelem Základní umělecké školy ve Volarech a předsedou Asociace jihočeských výtvarníků. Na umělecké scéně působí od roku 1999, svá díla prezentuje na výstavách v České republice, Německu, Rakousku, Francii, ale i USA. Inspiraci pro svou tvorbu nachází v rázovité krajině Šumavy. Ve svých obrazech se oprostil od věcného zobrazování skutečnosti, přesto lze v abstrahovaných tvarech a dynamických tazích štětcem vnímat v jeho tvorbě neoblomnou, tajemnou sílu přírody. Kromě kresby a malby se věnuje také projekční fotografii.

Všestranný výtvarník, malíř a grafik Teodor Buzu, narozen 1960, vystudoval Akademii umění a designu. Dosud uskutečnil více než 100 samostatných výstav a zúčastnil se více než 120 skupinových výstav. Je držitelem četných ocenění v České republice, v Německu, Moldávii či na Slovensku. Účastní se řady mezinárodních uměleckých sympozií. Je nositelem státního Rumunského vyznamenání Comandor.

Neformální debata mezi umělci a návštěvníky vernisáže pokračovala v krásném prostředí nádvoří muzea. Během pobytu si čeští umělci a hosté s uspokojením prohlédli památky v Negotinu. Neméně dobrý dojem na ně pak udělala i návštěva hlavního města země Skopje. "S potěšením jsem viděl, že je všude pořádek, město vzkvétá, stát má v pořádku školství a fungující instituce," zhodnotil své dojmy starosta Volar Vít V. Pavlík.

Severní Makedonie (do roku 2019 Makedonie), plným názvem Republika Severní Makedonie vznikla na Balkánském poloostrově v roce 1991 jako jeden z nástupnických států bývalé Jugoslávie. Severní od získání nezávislosti při rozvoji otevřené ekonomiky prošla značnou ekonomickou reformou. Severní Makedonie je rozvojová země Makedonie je parlamentní republika, je členem Organizace spojených národů, Severoatlantické aliance, Rady Evropy, Světové banky, OBSE, CEFTA a Světové obchodní organizace. Od roku 2005 je kandidátem na vstup do Evropské unie. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Zloděj vzal z garáže dvě motorky, aby pak jednu odstavil opodál

Víkendová pěší zóna bude v Poštovní i letos. A nabídne toho víc

Ze zahrady zmizela koloběžka upravená pro závody se psem

Pod vlak s dvaceti cestujícími vjelo na přejezdu osobní auto

Radní nabízí letní kino už potřetí a nájemné snížili na čtvrtinu

Začíná Vimperský máj. Týden zajímavého programu u knihovny

OBRAZEM: Volarští ochotníci bavili diváky se Slavíky z Madridu

První část opravy silnice na Libínské Sedlo skončila o týden dříve

Soud se starostou začal odkladem jednání kvůli náhlé indispozici

Vimperk chce U Sloupů nové obratiště autobusů se zastávkou

Michal Jančařík je nyní skvělým dabérem i producentem kultury

Hoch na koloběžce utrpěl na sídlišti zranění. Policie hledá svědky

Nezaměstnanost by se v létě mohla vrátit na předcovidová čísla

Policejní hlídka na přehradě šťastně zasáhla do zápasu o život

Agresor v bytě bývalé přítelkyně hrozil zabitím s nožem v ruce

Lázně žijí! Shooters představili i střelnici a chystají akce pro děti

Jízda u Fefrovského rybníka a Americké zatáčky bude bezpečnější

Ve Volarech otevřeli novou fotovýstavu. Klaní se kráse Šumavy

Netoličtí ochotníci už nacvičují pro Kratochvíli novou veselohru

Prachatické sídliště má nově k dispozici veřejný defibrilátor

Soud smetl pokus o nelogickou bagatelizaci žaloby na starostu

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena