Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Soud se starostou začal odkladem jednání kvůli náhlé indispozici

PRACHATICE - 12/5 2022 - 16:08 – U okresního soudu dnes mělo začít hlavní líčení se starostou Netolic Vladimírem Peškem kvůli promlčení přestupků.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

 

Vladimír Pešek čelí u prachatického soudu obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby z nedbalosti. Státní zástupce mu klade za vinu, že od července 2015 do dubna 2017 nezajistil jako starosta Netolic výkon přenesené působnosti v oblasti přestupků. Tedy že na radnici nikdo bezmála dva roky neprojednával přestupky zjištěné například policií a 27 jich kvůli tomu bylo promlčeno.

Soud však dnes 12. května nezačal, protože obžalovaný starosta se na hlavní líčení nedostavil. Jeho právní zástupkyně ho omluvila s tím, že měl cestou k soudu náhlou zdravotní indispozici, ale jednání se účastnit chce. Soudce Jiří Mühlstein, který má případ na starosti, proto jednání odročil. „Budeme zkoumat, co s ním je a na jak dlouho má problémy,“ řekl Jiří Mühlstein.

Žaloba klade starostovi za vinu, že neschválil poslání jedné úřednice na školení, bez kterého však nemohla o přestupcích rozhodovat. A také, že nezajistil jednání přestupkové komise, která nebyla zrušena a mohla přestupky projednat. Podle vyjádření ve spisu Vladimír Pešek obvinění odmítá, považuje ho za vykonstruované a nesmyslné.

Vyšetřování kauzy se vleče na všech úrovních už zhruba pět let. Prvním obžalovaným v tomto případě byl tajemník netolického městského úřadu Tomáš Koblenc. Toho ale soudy obžaloby pravomocně zprostily s tím, že za výkon přenesené působnosti podle zákona o obcích odpovídá starosta. Pro toho jde o politicky nepříjemnou záležitost před blížícími se volbami. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Vimperk chce U Sloupů nové obratiště autobusů se zastávkou

Michal Jančařík je nyní skvělým dabérem i producentem kultury

Hoch na koloběžce utrpěl na sídlišti zranění. Policie hledá svědky

Nezaměstnanost by se v létě mohla vrátit na předcovidová čísla

Policejní hlídka na přehradě šťastně zasáhla do zápasu o život

Agresor v bytě bývalé přítelkyně hrozil zabitím s nožem v ruce

Lázně žijí! Shooters představili i střelnici a chystají akce pro děti

Jízda u Fefrovského rybníka a Americké zatáčky bude bezpečnější

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena